28/11/24
AYOP-Paviljoen op Offshore Energy 2024 groot succes
Het zit er weer op! Ook dit jaar waren wij aanwezig op de Offshore Energy Exhibition & Conference in de RAI in Amsterdam met ons eigen AYOP-Paviljoen. Wel 40 leden werden op 26 en 27 november vertegenwoordigd op het paviljoen. Samen lieten we zien wat Noord-Holland in huis heeft op het gebied van offshore energy. We hebben allemaal nieuwe connecties opgedaan en bestaande banden aangehaald. Ook werd maar weer eens duidelijk hoe mooi en uitgebreid onze netwerkvereniging is en hoeveel onderlinge samenwerkingen er al bestaan. We kijken terug op een zeer succesvolle beurs!
Beeld meer zegt dan 1000 woorden; bekijk dus vooral onderstaande video!Bekijk hier de foto’s van Offshore Energy 2024
Bekijk dit item 13/11/24
Laatste LOL-bijeenkomst van 2024 bij REYM
Op dinsdag 12 november was alweer de laatste Leden-Ontmoeten-Leden-bijeenkomst van 2024! Met een groep van 50 AYOP-leden waren we te gast bij REYM in Beverwijk.
De bijeenkomst begon met een toelichting van AYOP-directeur Dionne Ruurda op het nieuwe meerjarenplan (als je hier meer over wil weten, neem dan contact op met Dionne). Daarna stelden nieuwe AYOP-leden Rusch Cranes, TSM Holland, Rope Access Noord en Facta Rotating zich voor in een korte pitch. Ook maakten we kennis met ROM InWest, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Holland. Zij ondersteunen startups, scale-ups en mkb-bedrijven die met hun innovaties bijdragen aan de voedseltransitie, energietransitie, digitalisering en circulaire economie.
Afsluitend was het woord aan Mark Kappen van REYM. Het bedrijf is toonaangevend op het gebied van industriële reiniging, transport en afvalmanagement. Al meer dan 70 jaar staat REYM voor veilig werken, innovaties en kwalitatief hoge dienstverlening. De presentatie werd gevolgd door een rondleiding over het terrein van REYM en natuurlijk een netwerkborrel.
Het was een geslaagde middag. Dank voor de gastvrijheid, REYM!
Bekijk dit item 21/10/24
Nieuw AYOP-lid HYDAC levert een breed scala productoplossingen
Wij verwelkom een nieuw lid! Met HYDAC BV IJmuiden voegen we een ervaren leverancier van gespecialiseerde onderdelen en uitgebreide systemen aan ons netwerk toe. HYDAC levert productoplossingen aan een grote verscheidenheid aan sectoren, zoals de industrie en landbouw, maar ook aan de on– en offshore duurzame energiesector. De productoplossingen van HYDAC variëren van beugeltjes waarmee kabels in windturbines vastzitten tot volledige hydraulische installaties voor onder andere de pitch control.
Van hydraulische systemen tot elektrotechniek en elektrische aandrijving
“Van oorsprong is HYDAC een familiebedrijf, opgericht in 1963, dat expert is op het gebied van hydraulische systemen. Inmiddels zijn we in Nederland uitgegroeid tot een bedrijf met 7 vestigingen, waar we alle disciplines van hydrauliek, elektrotechniek en elektrische aandrijving aanbieden”, aldus Peter Torremans, Regional Manager (West-Nederland) bij HYDAC. “Deze interne transitie komt natuurlijk ook voort uit de hele energietransitie. Hydrauliek werkt van origine op olie. Waar de mogelijkheid bestaat, zijn onze klanten bezig met elektrificatie. Hiervoor ontwikkelen en leveren we onderdelen en systemen. Ook zijn we bijvoorbeeld bezig met ontwikkeling van componenten voor de waterstof-industrie.” Meer over wat HYDAC doet lees je in het bedrijfsprofiel.
Netwerken voor nieuwe samenwerkingen en projecten
Over de stap om lid te worden van AYOP zegt Peter Torremans het volgende: “Wil je netwerken en je naamsbekendheid in de regio vergroten? Dan is lid worden van een vereniging een mooie en makkelijke manier. We doen graag nieuwe relaties op voor samenwerkingen en hopen op de hoogte te blijven van projecten die we anders over het hoofd zouden zien.”
Samen blijven ontwikkelen voor de markt
We zijn erg blij dat we ons netwerk mogen verrijken met de kennis van HYDAC. Dionne Ruurda, directeur van AYOP zegt hierover: “HYDAC is een grote speler op het gebied van hydrauliek. Naast dat wij hen graag een netwerk bieden, is het ook belangrijk dat we de kennis die zij hebben op het gebied van hydrauliek en elektrische aandrijving gaan delen met onze leden. Zo kunnen we ons samen blijven ontwikkelen voor de markt.”
Wil je met Peter Torremans in contact komen? Je vindt zijn contactgegevens in het ledenprofiel van HYDAC BV.
Bekijk dit item 18/10/24
Nagenieten van LOL-bijeenkomst “Drones & meer”
Op 17 oktober waren we met 50 leden te gast bij Bluestream. In 15 jaar tijd is Bluestream uitgegroeid tot het mooie bedrijf dat het nu is. Ze zijn hebben de transitie gemaakt van hoofdzakelijk olie en gas naar de windsector. Van rope access tot duikinspecties en van innovatieve oplossingen tot ROV’s: alles is in eigen beheer. We hebben genoten van de medewerkers die stuk voor stuk met trots over het bedrijf vertellen. Veel dank voor de gastvrijheid!
Het verhaal van Bluestream werd aangevuld met een interessante presentatie van SMART Asset Integrity Solutions (zusteronderneming van AYOP-lid KH Engineering). Dit bedrijf doet inspecties boven water en vertelde over een interessante innovatie. Ze hebben een nieuw product ontwikkeld, waarbij een inspectie door middel van AI ongeveer de helft van de manuren kost. Mooi om te zien!
Ook hebben we 3 nieuwe leden ontvangen: Vonk, FincoEnergies en RC Dock Group. We zijn blij dat we na het uitbreiden van ons werkgebied nu ook twee nieuwe leden uit Den Helder mogen verwelkomen!
De volgende Leden-ontmoeten-leden-bijeenkomst is bij Reym in Beverwijk op 12 november. Wil je erbij zijn? Schrijf je dan snel in via deze link.
Bekijk dit item 11/10/24
Facta Rotating vindt draai bij AYOP
Heb je een vraag over draaiende onderdelen? Dan kun je terecht bij het nieuwe AYOP-lid Facta Rotating. Het bedrijf begon in 1958 met het wikkelen van elektromotoren en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke speler met uitgebreide diensten op het gebied van onderhoud, levering, monitoring, beheer en verduurzaming van rotating equipment. Denk hierbij aan elektrisch aangedreven systemen zoals pompen, elektromotoren, generatoren, ventilatoren, tandwielkasten, motorreductoren, turbines en compressoren.
De wereld draaiende houden
Facta Rotating beschikt over 9 werkplaatsen in Nederland en biedt tevens service en onderhoud op locatie voor motoren, aandrijvingen, pompen en aanverwante componenten. Dit omvat ook demontage voor onderhoud of reparatie in één van de werkplaatsen. “Onze klanten zijn 24/7 operationeel en kunnen zich geen stilstand veroorloven. Onze volledige dienstverlening is erop gericht dat productie ongestoord kan blijven draaien. Daarom staan we dag en nacht, zeven dagen per week, voor hen klaar”, zegt Mitch Zonneveld, Teamleider Sales bij Facta Rotating. “Daarnaast hebben we een Machine Diagnose Groep, gespecialiseerd in Predictive Maintenance. Onze specialisten monitoren de conditie van het equipment, zodat onderhoud tijdig kan worden ingepland. Dit doen we zowel offline op locatie, als online 24/7 in de Cloud met sensoren op afstand. Zo minimaliseren we het risico op onverwachte storingen die de bedrijfsvoering kunnen stilleggen. Mocht dit toch gebeuren, dan hebben wij een geconditioneerd sparepart-beheerprogramma om storingen zo efficiënt mogelijk op te lossen, zodat de productie zo snel mogelijk kan worden hervat. Bedrijven draaiende houden, dat is wat we doen.”
De kansen van de energietransitie
Mitch ziet volop kansen voor Facta Rotating in de toekomst, met name op het gebied van de energietransitie: “Door netcongestie en de stijgende energietarieven neemt de druk op fabrieken toe om slimmer om te gaan met energie. Aandrijfsystemen zijn verantwoordelijk voor ruim 70% van het industriële energieverbruik. Daarom werken we samen met klanten om installaties te optimaliseren op het gebied van energieverbruik, onderhoud en het verlengen van de levensduur. Veel aandrijfsystemen zijn verouderd, met nieuwe technologie en gezond verstand valt er veel winst te behalen. Zowel op het gebied van kostenbesparing als onderhoud- en CO2-reductie.”
Daarnaast biedt de opkomst van hernieuwbare energie eveneens kansen: “We onderhouden al compressoren, de waterstoftransitie opent nieuwe mogelijkheden. Ook het onderhoud van equipment voor waterstofproductie kunnen wij uitvoeren. Het is belangrijk dat we onze monteurs hier nu al op voorbereiden, zodat we toekomstbestendig aan de slag kunnen gaan.
Betrokken bij de toekomst van de havens
“Met ons lidmaatschap van AYOP willen we ons regionale netwerk verder uitbreiden. We willen betrokken zijn bij de ontwikkelingen en toekomst van de zeehavens en de Amsterdamse haven, zodat we hier toekomstbestendig op kunnen inspelen en opereren”, Aldus Mitch Zonneveld.
AYOP-directeur Dionne Ruurda zegt over de nieuwe aanvulling op ons netwerk: “Met Facta Rotating hebben we er een ervaren organisatie bij op het gebied van draaiende delen. Vooral in deze tijd waarin de druk op bedrijven op het gebied van energiezuiniger werken stijgt, is het belangrijk om ook deze kennis binnen ons netwerk te halen. We zijn dan ook blij dat we Facta Rotating mogen verwelkomen.”
Wil je meer weten over Facta Rotating of in contact komen met Mitch Zonneveld? Bekijk dan het ledenprofiel van Facta Rotating.
Bekijk dit item 04/10/24
In gesprek met niet 1, niet 2, maar 3 keurmeesters!
Het soort bedrijven dat actief is in de offshore sector is ontzettend divers. Binnen de sector zijn ontelbare beroepen te vinden. Door wie worden deze uitgeoefend? Wie zijn de mensen die de sector draaiende houden? Dit keer spreken we drie mannen, die allemaal dezelfde functie hebben, met daarbinnen hun eigen expertise. Alle drie werken ze als keurmeester bij Van Gool Hef- en Hijstechniek in Beverwijk. Timo Meijer (links) is in opleiding bij Van Gool, Kelvin van der Geest (midden) werkt vooral in de buitendienst en Piet van Velzen (rechts) is een keurmeester met jaren ervaring . Alle drie vertellen ze vol enthousiasme over hun werk.
Wat houdt het vak van keurmeester in?
Piet: Bij Van Gool keuren we alles wat met hef- en hijstechniek te maken heeft. We keuren boven de haak en onder de haak. Om keurmeester te kunnen worden, moet je eerst een aantal jaar ervaring hebben. Je werkt ongeveer 1 á 2 jaar mee op allerlei projecten. Dan doe je de cursus voor het keurmeesterschap onder de haak, dus alle losse onderdelen. Als je dat haalt, heb je de basiscertificatie voor het keuren van hef- en hijsmiddelen. Maar daarbinnen zijn heel veel specialisaties, dus je kunt blijven doorleren. Zo heb je voor bijvoorbeeld scheuronderzoek weer een heel ander certificaat nodig.
Ik zag in de hal een wand met allerlei verschillende certificaten, ook van jullie!
Timo: Ja, het mooie aan Van Gool is, dat er verdeeld over de keurmeesters heel veel certificeringen zijn. Daarom kunnen we een heel breed pakket aanbieden, om de klant zoveel mogelijk te ontlasten.
Kelvin: Iedereen heeft voorkeuren binnen het werkgebied. Ik vind bijvoorbeeld het deel boven de haak, dus bijvoorbeeld vaste werktuigen en kranen, het leukst. Daar komt net even wat meer techniek bij kijken; het is wat complexer. Maar het komt regelmatig voor dat ik een storing heb en dat ik er zelf niet uitkom. Dan bel ik collega Nicolay, die alles weet van kranen. Of Edwin, die weet bijvoorbeeld alles van kettingwerk. Walter weet alles van staalkabels. Doordat iedereen een eigen specialisatie heeft, hebben we eigenlijk altijd alle kennis in huis om problemen op te lossen. En iedereen helpt elkaar graag!
Wat maakt het leuk om bij Van Gool te werken?
Timo: De sfeer is goed, je kan een dolletje maken, maar er wordt ook knetterhard gewerkt! Er is veel persoonlijke aandacht voor wat jij leuk vindt om te doen en hoe je jezelf kunt ontwikkelen.
Piet: Wat het bijzondere is aan van Gool is dat je heel veel kansen krijgt op het gebied van ontwikkeling. Ik heb in mijn tijd veel mogelijkheden gehad om allemaal cursussen te volgen. Bijvoorbeeld de cursus voor scheuronderzoek, die ik eerder noemde. Dat zijn best hele dure cursussen. Die mogelijkheid kreeg ik hier.Kelvin, jij bent veel bij klanten op locatie. Wat is de gekste plek waar je gewerkt hebt?
Kelvin: Je komt echt op heel veel verschillende plekken. Gisteren stond ik bijvoorbeeld nog in een vriezer van -40. Maar je komt ook in ruimtes van 60 graden, waar je elk kwartier naar buiten moet om af te koelen. Dat zijn dan ruimtes waar bepaalde apparatuur bewaard wordt, waar ook een kraan in staat. En laatst was ik bijvoorbeeld ook in de brouwerij van Jopenbier in Haarlem.
Maar wat ik ook leuk vind aan mijn werk is het contact onderhouden met klanten. Als een klant iets eigenlijk niet kan missen, moet je oplossingsgericht kunnen zijn. Je krijgt bijvoorbeeld wel eens een vraag als “ik heb een ongekeurde kraan die ik vanmiddag nog moet gebruiken”. Het puzzelen en samen zoeken naar een oplossing vind ik erg leuk.
En Piet, wat is jouw bijzonderste ervaring in al die jaren?
Piet: Ik ben op heel veel plekken geweest, maar een bijzondere was bijvoorbeeld een keuring op het KNMI-Weerstation. Er is er eentje in de Noordzee, maar in de Eemshaven zit ook een weerstation, midden in de Waddenzee. Daar meten ze bijvoorbeeld golfhoogtes en watertemperaturen. Zo’n meetinstrument hangt aan een lier of takel en die moeten natuurlijk ook gekeurd worden. Daar ga ik dan met de boot heen. Een aantal collega’s gaan ook wel naar zulke locaties met een helikopter. Maar ik heb ook scheuronderzoeken gedaan op containers die offshore gaan, dus er zijn genoeg bijzondere ervaringen.
Timo, jij werkt voornamelijk in de werkplaats. Wat gebeurt daar zoal?
Timo: Een heleboel! Ik was net toevallig bezig met het kalibreren van een lastmeter. Die worden gebruikt om heel precies te wegen wat je op een bepaald moment aan het hijsen bent. We hebben ook een stofvrije ruimte, waar bijvoorbeeld luchttakels en val-stoppers worden onderhouden. In de grote werkplaats hebben we mogelijkheden om elektrische takels uit elkaar te halen en te onderhouden en worden er kabels op maat gemaakt. Maar er worden ook trekproeven uitgevoerd. Trekproeven leveren belangrijke informatie over de prestaties van materialen in belastingssituaties.
Vliegt er dan nooit iets uit elkaar?
Piet: Eigenlijk nooit. We hebben allemaal gekeurde materialen en machines, dus daar moet je ook wel vanuit kunnen gaan. Ik heb wel eens meegemaakt dat we een bepaalde haak moesten testen voor een grote opdrachtgever. Dit moest ook ’s nachts gebeuren, aangezien de haak onmisbaar was. Tijdens de beproeving bleek dat de haak niet goed was. Na een non-destructief onderzoek bleek er een scheur in te zitten, die voor het oog niet te zien was. De haak is per direct afgekeurd. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als de haak in gebruik genomen was.
Wat zouden jullie willen zeggen tegen mensen die ook overwegen om keurmeester te worden?
Timo: Vooral doen! Het is leuk en divers werk en het geeft veel voldoening. Als je een vies, niet-werkend en ongekeurd onderdeel binnenkrijgt en dit helemaal kan opknappen zodat het weer werkt en gekeurd is, dan geeft dat veel voldoening. Daar doe ik het voor!
Kelvin: Het vak is uitdagend en heel specialistisch binnen de techniek. Als je van techniek houdt is dit een heel goed vak. Het is zo breed, dat je kan blijven leren en blijven verdiepen.
Piet: Hou je van werken met je handen? Hou je van techniek? Dan is dit het. Je moet wel een goed gevoel voor verantwoordelijkheid hebben, want je hebt met veiligheid te maken. Er hangt wel wat aan vast, zeg maar.Wil je meer weten over Van Gool Hef- en Hijstechniek of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor de opleiding tot keurmeester? We brengen je graag in contact!
Bekijk dit item 30/09/24
TSM Holland is ‘ready to go’ en voegt zich bij het AYOP-netwerk
TSM Holland heeft zich aangesloten bij AYOP! De onafhankelijke Nederlandse vestiging van het Estlandse bedrijf Tschudi Ship Management richt zich op alle aspecten van scheepsmanagement. In nauwe samenwerking met het hoofdkantoor in Noorwegen, Tschudi Shipping Company, en het kantoor in Estland bieden zij diverse diensten aan zoals technisch management, crewmanagement en operationeel management.
Ervaring vanuit de scheepvaart
Paul Mengelder, Chartering & Operations Manager bij TSM Holland, vertelt enthousiast over het bedrijf: “We komen zelf uit de scheepvaart, dus we werken vanuit de visie van de scheepseigenaren. We zijn onderdeel van een relatief klein Noors bedrijf, wat betekent dat je hele korte lijnen hebt en flexibel kunt zijn. Daardoor kunnen we veel oplossingen op maat bieden. We werken dan wel individueel, maar zijn echt een onderdeel van de Tschudi groep.”
Zee aan mogelijkheden op het gebied van scheepsmanagement
In Nederland kent Tschudi een ruime geschiedenis in de offshore sector, met eigen schepen. Een aantal jaar geleden is de markt ingestort en hebben ze wegens bezuinigingen bij klanten schepen moeten verkopen. Paul Mengelder: “We zijn van origine actief in de offshore sector en willen daar graag blijven. We hebben nu een aantal walk-to-work schepen in management en zouden graag uitbreiden in dat segment. We zijn zogezegd ‘Lean & mean’ en ready to go!”, vertelt Paul.
TSM Holland in IJmuiden concentreert zich nu vooral op business development en operationeel management binnen de Tschudi Groep. “Maar we hebben in Nederland ook een logistiek bedrijf in Rotterdam en we kunnen internationaal bijschakelen via de groep. Dus er is veel mogelijk. We zijn niet bang voor dingen die we nog nooit hebben gedaan: als een ander het kan, dan kunnen wij het ook. ‘Daring to be different’ is daarbij een belangrijk groepsmotto”, aldus Paul.
Internationale banden aanscherpen
De gedrevenheid van TSM Holland is ook AYOP-directeur Dionne Ruurda niet ontgaan: “De ruime geschiedenis van Tschudi Ship Management in de offshore sector maakt dat er veel kennis aanwezig is die gedeeld kan worden met de andere leden van AYOP. Daarnaast zit het hoofdkantoor in Noorwegen, waardoor we de banden ook daar kunnen aanscherpen via dit nieuwe lid. Wij zijn dan ook blij dat we TSM Holland hebben kunnen toevoegen aan ons ledenbestand.”
Wil je meer weten of in contact komen met Paul Mengelder? Bekijk dan het ledenprofiel van TSM Holland B.V.
Bekijk dit item 27/09/24
WindEnergy Hamburg: sector kan niet om Nederlandse bedrijven heen!
3 havens en 7 AYOP-leden op 1 stand, 20 AYOP-leden mee met het tweedaagse beursbezoek en dan ook nog eens heel veel leden met een eigen stand op de beurs. WindEnergy Hamburg bewijst maar weer dat de offshore energy sector niet om de Nederlandse bedrijven heen kan.
De afgelopen vier dagen stonden in het teken van vele business meetings, het ontmoeten van nieuwe mensen en het bijpraten met de mensen uit het bestaande netwerk. De fijne samenwerking met NedZero zorgde dat de beurs voor ons een groot succes was.
En welk verhaal nemen we mee naar huis? Door regionaal samen te werken en krachten te bundelen, kunnen we de internationale offshore energy markt vanuit Nederland gaan veroveren!
Bekijk dit item 24/09/24
Maak kennis met bestuursleden Natasja Sesink & Kees Turnhout
Onze vereniging is twee bestuursleden rijker! Nu Den Helder ook tot het werkgebied van AYOP behoort, is het niet meer dan logisch dat directeur van Port of Den Helder Kees Turnhout een bestuurszetel inneemt. Ook Natasja Sesink, mede-oprichter van MeeMaken, is met haar ruime netwerk en ervaring in de sector een mooie aanvulling. Kees en Natasja ontmoetten elkaar voorafgaand aan hun eerste bestuursvergadering in IJmuiden. Een mooie gelegenheid om nader kennis te maken. We waren hierbij, zodat jullie onze nieuwe bestuursleden ook gelijk kunnen leren kennen.
Natasja: Wat leuk om je zo te ontmoeten, Kees!
Kees: Ja, leuk idee om dit zo te doen! Dat schept meteen een band!
Natasja: Moest je vandaag ook uit Den Helder komen?
Kees: Ja, ik woon in Den Helder. Niet ver van het Havengebouw. Als mijn agenda het toelaat, loop ik graag naar mijn werk toe. Die wandeling geeft een goede verbinding met de haven.
Natasja: Dat klinkt als een goed begin van de dag! Woon je al lang in Den Helder?
Kees: Ik ben op mijn 18e naar Den Helder gegaan. Ik ben nu 65, dus dat is eigenlijk al heel lang. Ik heb van mijn 18e tot mijn 56e bij de Koninklijke Marine gewerkt. Vrij kort na mijn ‘leeftijdsontslag’ bij de marine kwam Port of Den Helder op mijn pad en daar werk ik inmiddels ook alweer 9 jaar. In april dit jaar volgde ik Jacoba Bolderheij op als Algemeen Directeur. En dat zal niet voor de eeuwigheid zijn, gezien mijn leeftijd. Maar ik zie het als een voorrecht dat ik na mijn marine loopbaan een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de Helderse haven en de samenwerking met andere havens. Daar zitten allemaal interessante uitdagingen in.“Ik zie het als een voorrecht dat ik na mijn marine loopbaan een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de Helderse haven en de samenwerking met andere havens.” – Kees TurnhoutNatasja: Wat zijn de grootste uitdagingen in jouw werk?
Kees: Dé grootste uitdaging voor Den Helder is natuurlijk het ons gereedmaken voor de energietransitie, waar we al best een eind mee bezig zijn. Daarin zitten eigenlijk drie uitdagingen. De eerste is het realiseren van meer ruimte in de zeehaven, om ook het onderhoud van de windmolens een plek te kunnen geven. De tweede is het starten van een nieuwe ontwikkeling voor een energiehub. We zijn al een energiehub aan de Noordzee; zo’n 80% van het aardgas komt in Den Helder binnen. We kijken nu ook naar de rol die waterstof kan spelen, de aanlanding van elektriciteit en we zijn zelf ook bezig om een biogasinstallatie in Den Helder te krijgen. De derde uitdaging is de verdere verduurzaming van de haven. We willen volledig naar emissievrije mobiliteit in de haven. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met bootjes op waterstof. Maar we kijken ook naar nieuwe brandstoffen zoals methanol voor de offshore. Daarnaast gaan we investeren in walstroom-aansluitingen voor de offshore schepen.
En wat houdt jou dagelijks bezig, Natasja?
Natasja: Ik ben operational partner bij investeringsholding MeeMaken. We zijn ruim 12 jaar geleden gestart en hebben inmiddels 13 bedrijven. Onze markt zit wereldwijd, maar in Nederland zitten we in de maakindustrie, dus het ontwerpen, bouwen en servicen van equipment. We hebben bijvoorbeeld een bedrijf dat mission equipment voor op grote installatieschepen maakt.
Binnen onze bedrijven zit veel technische innovatie. We ontwikkelen bijvoorbeeld deck handling oplossingen om de monopiles voor offshore windparken te kunnen plaatsen. In 2016 hebben we in Canada een innovatief concept ontwikkeld voor onderhoud op windturbines zelf. Dit is een systeem waarbij 3 kraantjes naar boven gehesen worden op de turbine, waarmee je de grote componenten kan verwisselen.
Kees: Wordt dat dan remote bestuurd?
Natasja: Nee, het team zit daarbij boven op de windturbine. Het verwisselen van zware componenten zoals tandwielkasten is nog niet zo makkelijk te robotiseren. Maar uiteindelijk denk ik wel dat die tijd komt. Wellicht zeggen we in de toekomst vol ongeloof: ‘vroeger zaten we daar bovenop de windturbine!’
Kees: Dit soort innovaties zijn wel waardevol voor de sector!
Natasja: Zeker. In Canada zijn we hier onshore mee begonnen. Het werkgebied is van Alaska tot Texas. In Europa hebben we dit concept voor offshore windturbines neergezet. Inmiddels hebben we daar de eerste projecten voor gedraaid, waar binnenkort meer over bekendgemaakt wordt. We hebben dit systeem nu voor zowel fixed als floating windturbines. Dus dat wordt heel interessant.“Wellicht zeggen we in de toekomst vol ongeloof: ‘vroeger zaten we daar bovenop de windturbine!’” – Natasja SesinkNatasja: Naast de technische bedrijven hebben we ook nog een straatje met verschillende online leerbedrijven. We maken e-learnings, onder andere op het gebied van veilig werken en informatiebeveiliging. Dus als je wil leren hoe je een hacker moet worden, dan heb ik daar nog wel een e-learning voor!
Kees: Ik zal het overwegen! En even over Natasja zelf… Hoe begon dit leven voor jou?
Natasja: Ik heb HR en Bedrijfskunde gestudeerd. Na mijn afstuderen ben ik begonnen bij Mammoet, waar ik 11 jaar verantwoordelijk ben geweest voor HR. Ik heb in die tijd heel veel gezien, veel projecten gedraaid en veel neergezet. In 2008 was ik inmiddels moeder geworden en wilde ik mijn eigen bedrijf. Ik heb in die periode verschillende opdrachten gedaan voor internationale corporates op het gebied van HR, veranderprojecten en merges en overnames. In 2012 vroeg Roderik van Seumeren of ik wilde instappen als operational partner bij een nog op te richten investeringsmaatschappij. Daar heb ik ja op gezegd en dat doe ik inmiddels dus 12 jaar. Vanuit de holding ondersteunen, faciliteren en verbinden wij de portfolio bedrijven. Dus connecties maken en zorgen dat de portfolio bedrijven als onderdeel van een grotere groep meer kunnen doen en daarnaast elkaar ook weten te vinden. Het is nog steeds mooi om te zien als dit lukt.“Het is mooi om te zien dat bedrijven als onderdeel van een grotere groep meer kunnen doen en elkaar weten te vinden.” – Natasja SesinkKees: Je benoemde dat je in 2008 moeder werd. Hoe groot is je gezin nu?
Natasja: Twee jongens, die zijn inmiddels 17 en 13! En jij?
Kees: Wij hebben ook twee jongens, van 34 en 36. Ze zijn ook allebei in mijn voetsporen getreden, zijn allebei Marine Officier en wonen ook allebei in Den Helder. We lopen de deur niet plat bij elkaar, maar het is fijn om ze in de buurt te hebben.
Natasja: Wat mooi! En wat doe je verder in je vrije tijd? Sport je?
Kees: Ik heb vroeger veel hardgelopen, maar dat is nu niet meer voor me weggelegd. Daar is fietsen voor in de plaats gekomen. Niet elektrisch, maar alles op eigen kracht. We hebben een fijn vakantiehuis op de Veluwe. Dus als het enigszins kan zijn we daar aan het fietsen.
Kees: Wat zijn eigenlijk jouw verwachtingen bij het bestuur van AYOP?
Natasja: Ik bewonder AYOP heel erg. Ik vind het ongelooflijk knap hoe ze de verbinding vinden als netwerkorganisatie. Zowel op inhoud als op de organisatie van events: dat vind ik hartstikke mooi. Bovendien ben ik fan van deze regio. Ondernemerschap gecombineerd met plezier. Dat voel en zie je ook als je op de vrijdagavond te gast bent in de business club van Telstar. Daarnaast zit vanuit mijn rol als voorzitter van het dagelijks bestuur van NedZero veel raakvlak met de door jou al benoemde transitie. Je hebt de verbinding nodig. Je hebt elkaar nodig!
Kees: Vanuit jouw rol bij NedZero bekijk je natuurlijk met belangstelling naar wat de Noord Hollandse havens doen. Motiveert jou dat om “erbij te horen”?
Natasja: Iedereen wil bij AYOP horen, toch? Maar, ja, absoluut. Als ik kijk naar WindEurope, die heeft de havenfaciliteiten als een van de hoogste prioriteiten op de agenda staan. En terecht. Dat is toch wel het fundament en er moet nog heel veel gebeuren. Dus ik denk dat die verbinding heel goed is.“Ik ken geen enkele beleidsparagraaf die inhoudelijk ingaat op hoe we de ruimte in de havens kunnen gaan realiseren. Dus er liggen grote uitdagingen op ons te wachten.” – Kees TurnhoutKees: Ja, daar ben ik ook druk mee, wat betreft die eerste uitdaging voor ons die ik eerder noemde: ruimte in de haven. Als je nu naar de havennota van I&W kijkt, dan gaat het vooral over datgene wat er speelt in de grote havens. De weg naar beleidstafels is voor ons als haven van Den Helder en IJmuiden langer. Idealiter wil je direct zelf tegen het ministerie zeggen: “Hé, die NSEC-studie laat toch heel duidelijk een urgentie klinken en wij zijn hier bereid om daar stappen in te zetten”. De NSEC-studie is hoofdzakelijk gericht op bouw en assemblage van windparken. Maar de focus van Den Helder ligt veel meer op de O&M-fase. Dus we zijn nu een verdieping aan het maken op die studie: wat is er precies voor nodig aan ruimte en faciliteiten? En welk deel daarvan kunnen we dan in Den Helder gaan realiseren? En dat willen we ook wel graag gehoor geven in Den Haag.
Natasja: Ik denk dat de feiten er ook niet om liegen. Als je kijkt naar de Routekaart 2032 voor windenergie op zee van het kabinet en naar wat daar voor nodig is…
Kees: Klopt, maar ik ken geen enkele beleidsparagraaf die inhoudelijk ingaat op hoe we de ruimte in de havens kunnen gaan realiseren. Dus er liggen grote uitdagingen op ons te wachten.
Natasja: Absoluut. En een uitgebreid netwerk draagt daar natuurlijk aan bij. Wat is jouw kijk op je bestuursfunctie bij AYOP?
Kees: Ik denk dat de schaalgrootte waarop de energietransitie van invloed gaat zijn op de havens, de reden is dat ik hier zit en waarom het zo belangrijk is om bij AYOP aan te sluiten. We moeten echt gaan kijken wat die energietransitie op de Noordzee nu voor de Noord-Hollandse havens aan potentie biedt.
Ik denk ook dat het gebied Den Helder een oplossing kan bieden voor vraagstukken die in het Noordzeekanaalgebied leven. Het Noordzeekanaalgebied heeft straks heel veel duurzame energie nodig – in de vorm van waterstof, maar ook elektriciteit – maar heeft niet altijd de ruimte om dat aan te landen of te produceren. Den Helder heeft niet veel energie nodig, maar ligt wel heel gunstig ten opzichte van de windparken op de Noordzee. En we hebben nog ruimte om een energiecluster te ontwikkelen.
Ik hoop dat we met het aansluiten van Den Helder bij AYOP op een ander niveau naar de gezamenlijke propositie gaan kijken. Even erboven hangen en kijken van: ‘dit is de Noord Hollandse delta: daar zitten heel veel krachten in. Sommige zitten in het Noord-Westelijke puntje, andere zitten in IJmuiden en Amsterdam en die hangen op deze manier met elkaar samen’.
Ik zie het dus als een prachtige kans dat we vanuit Den Helder de verbinding kunnen maken met AYOP. En vandaag zetten we daar een belangrijke eerste stap in.
Natasja: Zeker, Kees. Op naar een mooie samenwerking en dank voor het mooie gesprek!
Bekijk dit item 19/09/24
Leden Ontmoeten Leden in Amsterdams Havengebied
Op woensdag 18 september was er weer een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens een LOL-bijeenkomst. We waren uitgenodigd door TMA Logistics, Mammoet en BD Containers in het havengebied van Amsterdam. Ruim 40 leden kwamen hier op af. We begonnen de bijeenkomst met presentaties van de drie bedrijven. Daarna gaf Dionne een update van de zaken die spelen binnen AYOP. Tot slot maakten we kennis met nieuwe AYOP-leden Aggreko, ITUS Global en HYDAC, middels elevator pitches.
We kregen een rondleiding over het 70 hectare grote terrein van TMA Logistics, bezochten de loods van BD Containers en namen een kijkje bij een groot project van Mammoet en WIND Cable Services. Het is mooi om te zien dat diverse AYOP-leden bijna dagelijks met elkaar samenwerken aan grote offshore projecten. We danken TMA Logistics, Mammoet en BD Containers voor de gastvrijheid!
Hieronder vind je een fotoverslag van de Leden-Ontmoeten-Leden-bijeenkomst.
Bekijk dit item 10/09/24
AYOP breidt werkgebied uit met Den Helder
Vandaag tijdens de Offshore Experience in Den Helder vierden we dat we ons werkgebied uitbreiden met Den Helder! Hieronder vind je het persbericht.AYOP, de netwerkvereniging van offshore energie in Noord-Holland, breidt haar werkgebied uit met Den Helder. Hier werd op 10 september tijdens de Offshore Experience in Den Helder feestelijk bij stilgestaan.
Drie havens, één missie
De ontwikkelingen en Nederlandse ambities op het gebied van energieopwekking op zee zijn enorm groot. Samenwerking tussen de Noord-Hollandse havens is daarom cruciaal, ziet ook Kees Turnhout, directeur van Port of Den Helder: “De forse groei van het aantal offshore windparken voor de kust van Noord-Holland is een enorme kans voor de Noord-Hollandse havens. Geen enkele haven kan al dat werk in z’n eentje aan, dus samenwerking is de weg. Samen zijn we sterker.”
Waar voorheen soms nog sprake was van onderlinge concurrentie tussen de havens, is de samenwerking door de ontwikkelingen van de laatste jaren steeds intensiever geworden. De havens presenteren zich gezamenlijk op beurzen, overleggen over ruimtegebruik, en werken samen bij vestiging van nieuwe bedrijven (zowel nationaal als internationaal). De stap om het werkgebied van netwerkvereniging AYOP uit te bereiden is dan ook een logische. “AYOP is een fantastisch netwerk van bedrijven, (lucht)havens, overheden, kennisinstellingen en scholen, waarin we de krachten kunnen bundelen. Als Port of Den Helder dragen we daar graag ons steentje aan bij”, aldus Kees Turnhout.
Betere bediening van de offshore energiemarkt
Door de krachten te bundelen, kan de netwerkvereniging de markt beter bedienen, zegt Peter van de Meerakker, voorzitter van AYOP: “Als vereniging van én voor leden, is het doel van AYOP om zoveel mogelijk werkzaamheden en bestedingen voor offshore energie te laten landen in ons netwerk. We bevinden ons in een groeiende markt, waarbij het ‘alle hens aan dek’ is om onze opdrachtgevers te bedienen. Samen met de bedrijven, overheden en kennisinstellingen uit Den Helder en de Kop van Noord-Holland kunnen we vanuit de regio de markt voor de Hollandse Kust nog beter gaan bedienen.”
Goed nieuws voor de economie en energietransitie
Ook de provincie Noord-Holland juicht samenwerking toe en onderschrijft het belang om te handen ineen te slaan. Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Ruimtelijke Ontwikkeling, Economie, Havens en Recreatie zegt hierover: “De provincie juicht de samenwerking van harte toe. Dat is niet alleen goed nieuws voor de havens zelf, maar ook voor de economie en energietransitie, in onze provincie en ver daarbuiten.”
Een aangepast logo
Voorlopig voert AYOP de naam AYOP: Offshore Energy Association. Dit uit zich in een aangepast logo. Als ondertitel staan de drie plaatsnamen van het werkgebied op alfabetische volgorde.
Over AYOP
AYOP is van origine een netwerkvereniging van bedrijven in het Noordzeekanaalgebied, die nu dus is uitgebreid naar de Kop van Noord-Holland. Onder de leden bevinden zich bedrijven, lokale en regionale overheden en kennis- of onderwijsinstellingen die betrokken zijn bij de offshore energiesector. De leden zijn experts op diverse gebieden in de sector, ‘van zeewier tot helikopter’. Lees meer over AYOP op www.ayop.com.De komende tijd zullen we het nieuwe logo van AYOP doorvoeren in de communicatie.
Bekijk dit item 27/08/24
ONS Stavanger: een energieke beursdag!
Op maandag 28 augustus bezochten we de beurs ONS Stavanger in Noorwegen met Iv-Consult, KenzFigee, Lowland Marine & Offshore, Middle Point, Pentacon Engineering, Peterson Energy Logistics, Port of Den Helder, Seafox, TMA Logistics en Z-Bridge.
In Noorwegen speelt veel op het gebied van offshore energie. Zo wordt er met diverse innovatieve oplossingen getest in het Marine Energy Test Centre. Ze testen hier ondermeer met drijvende windparken. Ook vindt er een grote pilot plaats met een onderzees transformatorstation, wat voor een kostenverlaging van wind op zee moet zorgen. In Noorwegen onderzoeken ze daarnaast de mogelijkheden om de inkomsten uit CO2-belasting die door de olie- en gasindustrie wordt betaald, te gebruiken om de ontwikkeling van offshore windenergie te financieren.
De leden in ons gezelschap hebben nieuwe connecties opgedaan en interessante bedrijven bezocht. Uiteraard zijn we ook op bezoek geweest bij onze leden Breman Offshore en Damen bij het Netherlands Pavilion van IRO. Het was een mooie en leerzame beursdag. Breng je de komende dagen nog een bezoek aan ONS Stavanger? Dan wensen we je een inspirerende tijd toe!
Bekijk dit item 18/07/24
“Op het water, op het strand, in de haven: je komt op veel verschillende plekken!”
Zoveel bedrijven, zoveel banen! Het AYOP-netwerk beslaat een breed scala aan bedrijven binnen de sector. Wie zijn de mensen achter deze bedrijven? En wat doen ze precies voor werk? AYOP-lid Venus & De Waard is gespecialiseerd in onderhoud, reparatie, technische ondersteuning, constructiewerk (o.a. TATA-Steel) en tandwielkastrevisie. Vanuit de zeehaven van IJmuiden bedienen ze met een team van 50 man vooral opdrachtgevers in de maritieme en industriële sector. Eén van deze teamleden is Edwin Bronsteede. Hij heeft een veelzijdige job en hij vertelt ons hier graag over.
Wat is jouw functie binnen Venus & de Waard?
“Ik ben in 2021 begonnen als werkvoorbereider. Ik ben in die rol o.a. verantwoordelijk voor de inkoop van materialen, ik vraag offertes op bij leveranciers en regel transport van materialen en onderdelen. Maar inmiddels ben ik ook de verantwoordelijke QC (kwaliteitscontroleur) én ben ik bezig met een opleiding tot lascoördinator. In die hoedanigheid ben ik bij allerlei projecten betrokken. Alles waar lassen bij komt kijken, daar mag ik wat van vinden. En ik zorg ervoor dat alles aansluit op de wensen en eisen van de klant.”
Klinkt als een veelzijdige baan – of eigenlijk 3 banen in 1. Wat vind je er het leukst aan?
“Het leukste vind ik de grotere, uitdagende klussen die onder keuringsinstanties vallen. De verwachtingen zijn hoog, van voorbereiding tot oplevering. Dat betekent dat mijn werk ook heel afwisselend is. Laatst hadden we een project waarbij we een reparatie aan een schip moesten uitvoeren. Hiervoor moesten alle laspapieren vooraf gekeurd worden door Lloyd’s. In zo’n lasplan komen alle lasdetails aan bod. Wat gaan we lassen? Welke lasposities worden toegepast? Welke lasser gaat het werk uitvoeren en welke certificaten heeft de lasser?
Eén van mijn werkzaamheden tijdens een project is het maken van een fabricage-databoek. Daar komt zo’n lasplan ook in te staan. Daarnaast bestaat het bijvoorbeeld uit de materiaalcertificaten, lasmethodebeschrijvingen (LMB), certificaten van de lasser en een onderzoeksrapport waaruit blijkt of het laswerk uiteindelijk goed is uitgevoerd. Dit bestand kan variëren van 20 kantjes tot soms wel 600 pagina’s. Het moet helemaal voldoen aan de eisen die de klant vooraf stelt en het toont aan dat je als bedrijf aan alle wet- en regelgeving voldoet.”
Lijkt me hartstikke veel werk, zo’n fabricage-databoek…
“Nou, ja en nee. Je doet het eigenlijk stapsgewijs, dus je vult het in terwijl het project vordert. Krijg je materiaal binnen? Dan krijg je ook materiaalcertificaten binnen, die je dan meteen opslaat. Dus gedurende het proces maak je het hele databoek. Aan het eind van het project hoef je eigenlijk nog maar een paar kleine dingetjes in te vullen.”Wat is de mooiste klus die je de afgelopen tijd hebt gedaan?
“Vorig najaar hebben we voor een grote klant een Ampelmann* gereviseerd. Een project dat ook onder Lloyd’s viel en waar alles in zat. Dat was heel leuk om te doen. Maar ja, je komt op heel veel verschillende plekken, dat maakt het eigenlijk het leukst. We hebben laatst bijvoorbeeld een project aan een vissersschip gedaan, waarbij we op locatie de hele zijdeur eruit hebben gehesen en diverse delen van de scharnierpunten hebben vernieuwd/gereviseerd. Ook hebben we dit voorjaar het laswerk gedaan voor strandpaviljoen “Beach Inn” in IJmuiden dat in 2023 afgebrand is en herbouwd wordt. Dit laswerk viel onder de NEN-1090-2 EXC2. De ene keer zit je dus op het strand, dan op een schip in Velsen-Noord en dan een weer op een schip in Amsterdam.”
Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?
“Juist omdat je op zoveel verschillende plekken werkt, is het soms lastig om bijvoorbeeld grip te houden op gereedschappen en materialen. Venus & de Waard is de afgelopen jaren in kwaliteit enorm gegroeid. Niet alleen op het gebied van het product wat we leveren, maar ook hoe we omgaan met kwaliteitszorg en met name het papierwerk. Je moet aan audits en keuringen blijven voldoen en daar heb je de juiste documentatie voor nodig. De zaken zijn nu goed op orde en daar heb ik een mooie bijdrage aan mogen leveren. Maar het kan altijd beter.”
Wat maakt Venus & de Waard een leuk bedrijf om voor te werken?
“Binnen het takenpakket heb ik veel vrijheden en mogelijkheden. Ik kan zelf mijn dag indelen, kan zelf bepalen wat ik wanneer doe. Uiteraard moet ik af en toe even schakelen wanneer een collega snel iets nodig heeft, maar verder kan ik het redelijk zelf bepalen. Daarnaast werk ik met een kundig en gezellig team.”
Hoe zie je de toekomst van Venus & de Waard voor je en wat is jouw rol daarin?
“Naast intern verder professionaliseren is mijn eerste doel om mijn studie als lascoördinator af te ronden. Daarna hoop ik toch echt nog wel wat jaren hier te blijven werken. Het is een leuk bedrijf met leuke collega’s en afwisselend werk. Als ik na mijn opleiding meer kennis en ervaring heb opgedaan, hoop ik dat we ons ook kunnen kwalificeren voor laswerk van staalsoorten in een hoger segment (hoge-rekgrens staalsoorten, waaronder S690). Daardoor kunnen we nieuwe markten bedienen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het onderhoud en reparaties van hijskranen, grote schepen, offshore platforms, windmolenparken… Ik heb daar wel ideeën over!”*Een Ampelmann is een motion-controlled gangway, zodat mensen stabiel kunnen overstappen van een schip (Supplier) naar bijvoorbeeld een booreiland (Walk-to-Work).
Bekijk dit item 11/07/24
Ruim 35 AYOP-leden vertegenwoordigd op AYOP-Paviljoen tijdens Offshore Energy!
Offshore Energy is een belangrijke beurs voor professionals in de offshore-energiesector. Deze vindt plaats op 26 en 27 november 2024 in de RAI in Amsterdam.
Het strak ingerichte AYOP-paviljoen (plattegrond) biedt een uitstekende gelegenheid om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de offshore-energiesector, te netwerken met professionals en zakelijke kansen te ontdekken.
De Offshore Energy beurs is een hub voor innovatieve technologieën en oplossingen in de offshore-energiesector. Ons AYOP-paviljoen is dé ideale plek om nieuwe samenwerkingen tot stand te brengen. Veel bedrijven onthullen op deze beurs nieuwe producten, diensten en technologieën. De offshore-energiesector speelt een cruciale rol in de energietransitie en duurzaamheid. Deze beurs geeft inzicht hoe de sector bijdraagt aan schone energieoplossingen en milieuvriendelijke technologieën.
De onderstaande AYOP-leden zijn vertegenwoordigd en vertellen u graag meer!Alphatron Marine
Atlas Professionals
BD Containers
Biardo Survival Suits
Bota Transport
Breman Offshore
Clarksons/DHSS
Conbit B.V.
Deep Hydrography & Geophysics
Den Helder Airport
Deutsche Windtechnik
Dutch Marine Contractors
EMR
Facta
Intramar Insurances
Lowland International
Lubbers Logistics Group
Municipality Amsterdam
Municipality Velsen
Oceanwide
Passer-Lars
Pentacon
Peterson Energy Logistics
Port of Amsterdam
Port of Den Helder
RC Dock Engineering
REYM
Roodenberg Staalkabels
Rusch Cranes
SeaRenergy
TMA Terminals
Unique Lights
van Gool
VCK Travel
Wind Cable Services
Windcat Workboats
WinSys
WorldEmp
Zeehaven IJmuiden N.V.
Bekijk dit item 03/07/24
Geslaagde ALV & BBQ met oranje tintje
Gisteren was het tijd voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van AYOP bij Basecamp IJmuiden. Zoals je op de foto ziet zijn de leden positief over de samenwerking van AYOP met Den Helder en juichen ze dat van harte toe.
Na de vergadering was het tijd voor de zomerse barbecue bij Nova Zembla. Aangezien er ook gevoetbald moest worden op deze mooie avond, kon de wedstrijd op groot scherm niet ontbreken. Samen genoten we van de winst van Nederland tegen Roemenië. Hieronder de foto’s van een geslaagde middag en avond!
Bekijk dit item 26/06/24
Plattegrond ontwikkelingen wind op zee
Zoals je weet gebeurt er ongelooflijk veel in de Noordzee. Om dit inzichtelijk te maken, deelde AYOP-voorzitter Peter van de Meerakker onlangs deze nuttige plattegronden met ons. De slides, aangeboden door Zeehaven IJmuiden NV, laten zien hoe wind op zee zich de komende jaren ontwikkelt.
AYOP-leden mogen de slides vrij gebruiken voor eigen presentaties. Je kunt de presentatie hier downloaden of door op de afbeelding hieronder te klikken.
Bekijk dit item 31/05/24
Aggreko nieuwste AYOP-lid
We stellen jullie graag voor aan een nieuw AYOP-lid! Aggreko voorziet in oplossingen op het gebied van stroom, koeling, verwarming en lucht. Ze zijn wereldwijd actief in heel veel sectoren en op 220 locaties.
Investeren in duurzaamheid
De afgelopen jaren heeft Aggreko volop geïnvesteerd in verduurzaming en het gebruik van groenere energie. Zo gebruiken ze diverse vormen van biobrandstof en duurzame generatoren. Dit helpt bedrijven om uitstoot te verminderen en daarmee ook kosten te verlagen (denk aan het EU ETS; het emissiehandelssysteem voor de industrie). “Door andere typen brandstof en bijvoorbeeld Stage V generatoren te gebruiken, besparen bedrijven direct zo’n 80-90% aan zowel CO2- als NOx-uitstoot”, zegt Michel Maaskant, Sector Accountmanager Shipping & Offshore Renewables.
Innovatieve on- en offshore-projecten
Binnen zowel de onshore als offshore sector is Aggreko betrokken bij mooie projecten. Michel licht er een aantal uit: “We leveren bijvoorbeeld generatoren voor het project Hollandse Kust (west Beta) en kunnen ondersteunen in het (onshore) testen van de substations om kosten offshore te besparen. In de Noordzee voor de Franse kust zetten we duurzame compressoren in voor ‘bubble curtains’, om zo geluidsoverlast van platforms voor het onderwaterleven te minimaliseren. Ook ondersteunen we klanten bij verschillende netcongestie-uitdagingen met slimme, hybride oplossingen, om zo uitbreidingen of nieuwe vestigingen toch mogelijk te maken.”
Een sterk netwerk
Aggreko werkt voor verschillende projecten al samen met AYOP-leden. De stap om lid te worden van het AYOP-netwerk, was dus een logische: “Door ons aan te sluiten bij het netwerk van AYOP kunnen we relaties versterken en ons netwerk uitbouwen. We vinden het belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op de markt en daarin mee te ontwikkelen”, aldus Michel Maaskant.
Groene energietoepassingen verder ontwikkelen
Ook Dionne Ruurda, directeur van AYOP, is blij met het lidmaatschap van Aggreko: “Verduurzaming en groene energie zijn thema’s die zeer relevant zijn bij de leden van AYOP. Daar past de visie en werkwijze van Aggreko goed bij. Samen kunnen we groene energietoepassingen verder ontwikkelen.”
Meer informatie en contactgegevens vind je in het ledenprofiel van Aggreko.
Bekijk dit item 29/05/24
LOL-bijeenkomst KNRM IJmuiden groot succes
Op 28 mei ontmoetten AYOP-leden elkaar tijdens de Leden-Ontmoeten-Leden-bijeenkomst met het thema “Veilig werken op zee”. We waren ditmaal te gast bij de KNRM in IJmuiden – een mooie locatie die perfect aansluit op het thema. Diverse leden deelden informatie over de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van veilig werken op zee. Een mooie kans om van elkaar te leren.Den Helder Airport vertelde over het verschil tussen veiligheid en beveiliging, bescherming van de kritische infrastructuur op de Noordzee en de veiligheidsmaatregelen die je op de luchthaven kunt vinden, o.a. door NoordWest Services & Security.
Industrieel Klimmen deelde informatie over beschermingsmiddelen en liet o.a. een demo zien van het SKYVEST; een vest met een geïntegreerde airbag om verwondingen bij vallen van lage hoogte te voorkomen.
eWorks, Knowledge Insight en FMTC Safety Group gaven een presentatie over samen werken aan veilig werken op zee. Ze bespraken de veiligheidsrisico’s van het moment en vertelden welke trainingen en tools zij hiervoor bieden.
Shiptron MCS nam ons mee in de wereld van communicatie en geofencing, waar AIS AtoN, Geofencing en andere AIS-systemen aan bod kwamen.
KNRM liet een video zien over haar werk, belichtte het belang van hulpverlening op het water en gaf ons o.a. de website veiligwerkenopzee.nl mee.
We sloten af met een pitch van ons nieuwe lid Middle Point.Na de presentaties nam Jeroen Wooning van de KNRM ons mee voor een korte rondleiding over het terrein. Net op tijd voor de regen waren we in het gezellige café op het KNRM-terrein, waar de bevlogen vrijwilligers ons voorzagen van een drankje. Hier was alle ruimte om na te praten en ideeën uit te wisselen.
Presentatie gemist of iets teruglezen? Je kunt de presentatie hieronder downloaden:
Presentatie ‘Veilig Werken op Zee’, 28 mei 2024
Bekijk dit item 28/05/24
CrossWind ondersteunt Noordzee Learning Community
De offshore energy sector is een enorm ambitieuze. We zijn volop bezig met opschaling van wind op zee en de inzet van nieuwe energievormen. Daarbij zijn we ons steeds bewuster van de ecologische impact hiervan. Om alle ambities waar te maken, hebben we enorm veel nieuw talent nodig. Het is daarom van cruciaal belang dat we de sector aantrekkelijk en bekend maken bij de jongere generatie. Daarvoor hebben wij de Noordzee Learning Community opgezet.
In januari 2024 overhandigde CrossWind een cheque aan Richard Engelkes om de ondersteuning van de Learning Community te onderstrepen. Anil Kisoensingh, Operations Director en CEO CrossWind: “CrossWind steunt de missie van AYOP om aan een nieuwe generatie te laten zien dat een baan in de offshore windenergie een geweldige toekomst biedt.”
Onlangs publiceerde CrossWind hierover een artikel met interviews met Richard Engelkes en Anil Kisoensingh. Je kunt het artikel hieronder lezen. Het originele nieuwsbericht van CrossWind vind je hier.CrossWind, nieuwsbericht 23 mei 2024
Op 18 januari 2024 heeft Anil Kisoensingh, Operations Director en CEO van CrossWind, tijdens de Roadmap Celebration een cheque overhandigd aan Richard Engelkes van AYOP (Amsterdam IJmuiden Offshore Ports). Met deze overhandiging onderstreept CrossWind de ondersteuning bij het promoten van de offshore windsector.
Anil: Het is van cruciaal belang om onze windturbines continu en op een veilige manier in perfecte staat te houden. Zo garanderen we een optimale energieopbrengst voor de komende decennia. En een van de belangrijkste uitdagingen waar we op dit moment als sector mee te maken hebben, is het vinden van goed opgeleid personeel om al dat onderhoud uit te voeren. Dit doen we niet alleen zelf, maar met name wordt dit onderhoud gedaan door onze partner Siemens Gamesa.
Wij steunen de missie van AYOP, een netwerkvereniging in de offshore energiesector, om aan een nieuwe generatie te laten zien dat een baan in de offshore windenergie een geweldige toekomst biedt. Met deze cheque bevestigen we die belofte. Als windpark-eigenaar vertellen we natuurlijk graag hoe interessant onze sector is.
Richard: Mijn belangrijkste taak bij AYOP is het helpen verbinden van bedrijven. Vooral binnen de triple helix-aanpak, waar lokale overheden een belangrijke rol spelen. We zijn actief in de offshore energiesector, een gebied dat voorheen sterk gericht was op olie en gas, maar nu snel evolueert naar windenergie.
Ik zie enorme veranderingen plaatsvinden in de energie-industrie van Nederland. Terwijl we eerst bezig waren met het afbouwen van olie- en gasactiviteiten, schakelen we nu juist over naar het opschalen van offshore wind. De ambitie voor windenergie is ook echt enorm, met plannen om tegen 2050 een totale capaciteit van 70 GW te bereiken. Dat heeft een enorme impact op de hele energieketen. Iedereen in de sector is vastbesloten om hieraan bij te dragen.
Daarnaast groeit ook het bewustzijn over de ecologie op zee, zowel onder water als boven water. We moeten rekening houden met alle bewoners van de Noordzee en het is van belang om de hele keten gezond te houden. Systeemintegratie is daarnaast ook belangrijk. We onderzoeken welke andere energievormen we op zee kunnen integreren en hoe we energie lokaal kunnen opwekken en gebruiken, zoals bijvoorbeeld waterstofproductie op zee. Om al deze ambities waar te maken, hebben we dus enorm veel talent nodig. En die zoek ik in de nieuwe generatie jongeren. We willen de sector aantrekkelijk en bekend maken bij die doelgroep.
Een mooie quote die ik tegenkwam van Remco Streppel (Eneco) om de sector te beschrijven is dat “de sector gaat van zeewier tot helikopters”. Dit illustreert mooi dat de offshore windsector over veel meer gaat dan alleen het neerzetten van enorme stalen windturbines. Het gaat om vernuftig design, over innovatie, onderhoud waar veel mensen bij nodig zijn. Maar denk ook aan alle maritiem biologen, allerlei toeleveranciers, de schippers en zeevarenden die we nodig hebben.
Toen ik begon zag ik een mismatch tussen wat de sector vraagt en de opleidingen die relevante onderwijsinstellingen bieden. Daarnaast is de instroom van jongeren die voor techniek kiezen in Nederland nog steeds ondermaats. Vanuit AYOP ben ik dag in, dag uit bezig om deze mooie sector in het zonnetje te zetten en daar kunnen we de hulp van partners als CrossWind heel goed bij gebruiken.
Anil: Het CrossWind-projectteam heeft in samenwerking met alle partners in recordtijd een geweldig windpark gebouwd. Het Hollandse Kust Noord windpark is nu volledig operationeel; alle turbines leveren elektriciteit aan de Nederlandse markt. Het meest duurzame wat je kunt doen is de turbines zo lang mogelijk benutten en ook daarom is goed onderhoud uitgevoerd door goed opgeleide professionals juist zo belangrijk.
Richard: Binnen AYOP hebben we 125 leden en streven we naar nauwe samenwerking met verschillende partijen. We ondersteunen nieuwe tenders en hebben sterke banden met organisaties die zich richten op human capital en innovatie. Het vinden van gekwalificeerd personeel is essentieel, vooral gezien de brede aard van de sector en de toenemende focus op zaken als ecologie, systeemintegratie en waterstof.
Ik ben trots op het initiatief van de ‘learning community’. Het begon met het besef dat er een fikse kloof was tussen leren en werken in onze sector. We hebben samenwerkingen opgezet tussen onderwijsinstellingen en bedrijven om dit aan te pakken. We willen een omgeving creëren waarin innovatie wordt gestimuleerd en waarin nieuwe generaties worden opgeleid voor de uitdagingen van de toekomst. En hier kunnen we de hulp van CrossWind goed gebruiken.
Anil: We zien dat er veel vraag is naar praktisch opgeleide mensen die offshore willen werken en we ervaren die krapte zelf ook. We hopen dat er nog meer mensen in de sector komen werken. Mensen kunnen ook weer doorstromen uit andere sectoren en zo kan er een mooie dynamiek ontstaan in deze relatief nieuwe sector. Er gebeurt ook een hoop in de offshore wind. Zo zijn er innovaties op het gebied van waterstof op zee en zon op zee. CrossWind werkt aan het concretiseren van de eerste stappen. Deze verscheidenheid aan benodigde vaardigheden maakt het extra uitdagend.
Richard: De toekomst van onze sector zit bomvol kansen en uitdagingen. We moeten blijven innoveren, bijvoorbeeld door oude gasleidingen te gebruiken voor nieuwe doeleinden, zoals het transporteren van waterstof. Communicatie en marketing zijn ook belangrijk om het publiek te betrekken bij onze inspanningen en om nieuwe talenten aan te trekken. Ik kijk er daarom enorm naar uit om samen te werken met partners zoals CrossWind om een nieuwe generatie te inspireren voor werken in de offshore windindustrie.Wil je meer informatie over de Noordzee Learning Community? Neem contact op met Richard Engelkes.
Bekijk dit item 24/05/24
Interview in Ontdek Velsen met AYOP-lid WIND Cable Services
Regelmatig verschijnen er artikelen over onze leden in (online) magazines. Graag delen we het interview met René Biegstraaten van WIND Cable Services over hun rol in de offshore wind-sector. Het interview is te lezen in de zomereditie van het blad Ontdek Velsen.
Lees het artikel hier (pagina 73)
Bekijk dit item 16/05/24
Gluren bij de buren: Cork
Op 14 en 15 mei hebben de AYOP-leden gegluurd bij de Ierse buren in Cork. Met vijf bezoeken aan bedrijven en onderwijsinstellingen, een bezoek aan de burgemeester van Cork en gezelligheid met elkaar, was het een zeer geslaagde trip.
Door deze trip zijn we meer te weten gekomen over de Ierse offshore energy ontwikkelingen, er zijn nieuwe internationale contacten gelegd en de leden hebben elkaar nog beter leren kennen.
De extreme weersomstandigheden in Ierland zorgen voor de nodige uitdagingen bij het ontwikkelen van wind op zee. Voor de toekomst wordt vooral ingezet op floating wind. We hebben een aantal innovatieve voorbeelden mogen zien bij LIR National Ocean Test Facility
Bij National Maritime College of Ireland (NMCI) zijn we meer te weten gekomen over de maritieme opleidingen in Ierland. Opvallend is dat er in de universitaire opleidingen in Ierland ook praktisch onderwijs wordt gegeven. Simply Blue Group heeft ons meer verteld over de kansen en uitdagingen voor offshore wind in Ierland en het Ierse tender proces voor nieuwe windmolenparken. Green Rebel is specialist in geografische en ecologische dataverzameling en de verwerking daarvan. En bij Irish Mainport Holdings hebben we inzicht gekregen in de maritieme diensten die zij leveren aan onder andere offshore windmolenparken.
Bekijk dit item 25/04/24
ITUS Global: welkom!
In de wereld van offshore olie- en gasapparatuur staat veiligheid voorop. Generatoren, compressors en pompsystemen moeten bestand zijn tegen hevige omstandigheden. ITUS Global ontwikkelt speciaal voor dit soort kritieke apparatuur op maat gemaakte behuizingen en verpakkingen (enclosures & packaging). Ze verzorgen het hele proces, van concept en inmeten tot productie en installatie. Met deze expertise is ITUS Global een mooie aanvulling op onze leden.
Nieuwe connecties op de Nederlandse markt
Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf is pas net gestart in Nederland. Het is aan Peter van Wessel om het businessmodel van ITUS Global in Nederland – en hopelijk verder in Europa – uit te rollen en te beoordelen waar de mogelijkheden liggen. Over het lidmaatschap van AYOP zegt Peter: “Door mijn verleden bij Oiltanking in de Amsterdamse haven en actieve lidmaatschap van ORAM kende ik AYOP al. De competenties van ITUS Global liggen nu net in de offshore sector, dus daar zit een goede match. We zien veel potentieel in contacten met zowel leveranciers als fabricagepartners.”
Veilige behuizingen zijn cruciaal
Ook laat Peter weten veel kansen te zien in huidige én toekomstige offshore energy projecten: “Er worden nu veel windturbines gebouwd op de Noordzee. Dit gebeurt met een heel hoog ambitieniveau en er moet nog veel capaciteit bij. Maar ook voor toekomstige productie plants voor waterstof of eventuele CO2-opslagen zijn veilige behuizingen cruciaal. Daar kan ITUS Global een steentje bijdragen.”
AYOP-directeur Dionne Ruurda is het daar helemaal mee eens: “Veiligheid is één van de belangrijkste aspecten in de offshore energy sector. Dat zie je al bij wind op zee, maar ook zeker bij de ontwikkelingen rond waterstof en CO2-opslag. De oplossingen van ITUS Global sluiten hier goed op aan en kunnen voor onze leden een mooie kans zijn. Ik ben dan ook blij dat ITUS Global zich heeft toegevoegd als lid.”
Bekijk dit item 23/04/24
Interview Dionne: “Drie havens, één missie”
Onlangs werd AYOP-directeur Dionne Ruurda geïnterviewd voor Insights magazine over haar rol bij AYOP, de uitdagingen in de offshore energy sector, onze toekomstvisie en waarom samenwerking sterker maakt.
Het originele artikel in het Engels is hier te vinden. Hieronder kun je de Nederlandse vertaling van het artikel lezen.Ze staan op zichzelf, maar bundelen mét bedrijven en overheden de krachten om klaar te zijn voor de sprong voorwaarts die offshore energie gaat maken. In netwerkvereniging AYOP (Amsterdam IJmuiden Offshore Ports) bouwen de havens van Amsterdam, IJmuiden en Den Helder samen aan de toekomst. “Wij zeggen: één werkgebied, drie havens.”
Jarenlang was AYOP de club van alleen de havens van Amsterdam en IJmuiden. Pas relatief kort geleden sloot ook die van Den Helder zich aan. Het is een verheugende ontwikkeling, vindt directeur Dionne Ruurda. “Het is een ongelooflijk sterke en complementaire drie-eenheid: Den Helder is mede door de sterke link met onderzoekscentrum TNO in Petten (voorheen ECN, red.), de ligging én de aanwezige infra voor olie- en gastransporten bezig zich te ontwikkelen tot ‘waterstofhub’, IJmuiden is door de ligging buiten de sluizen dé haven voor grotere schepen en onderhoud van de windparken en Amsterdam beschikt over een sterk facilitair apparaat en havencomplex.”
Dionne Ruurda trad afgelopen oktober aan als directeur van AYOP, heeft een verleden in de maakindustrie en voelt zich als een vis in het water in haar nieuwe rol, beaamt ze lachend aan een grote vergadertafel in het kantoor van de netwerkvereniging, gesitueerd op de dertiende etage van het Havengebouw in Amsterdam. “Ik zit eigenlijk nog in een soort kennismakingsronde, leg veel bezoeken af. We hebben 125 leden, waaronder naast de drie havens en de bedrijven ín de havens onder meer de belangrijke gemeenten in ons gebied, onderzoeksinstituten, scholen en energiebedrijven. Daarmee voer ik gesprekken over de ontwikkelingen van nu, maar ook de uitdagingen die er liggen voor de langere termijn.”
Gigantisch
Binnen al die gesprekken is er momenteel één belangrijke rode draad: de ambities die de Nederlandse overheid heeft uitgesproken op het gebied van offshore wind. “Die ontwikkeling gaat een gigantische impact hebben op Nederland, op onze havens en de bedrijvigheid ín die havens”, zegt Ruurda. “Momenteel hebben we op zee 4,5 gigawatt aan windparken gebouwd. Dat moet via 21 gigawatt in 2030 en 50 gigawatt in 2040 naar 70 gigawatt in 2050. We praten over het realiseren van vijftien keer meer vermogen dan nu in een periode van 25 jaar. Dat is een immense opgave. Dat kunnen we ook alleen samen doen.”
De focus op offshore wind betekent de definitieve omslag voor de drie havens, die nog niet eens zo heel erg lang geleden voornamelijk waren gefocust op offshore olie en gas, Den Helder voorop. “Nederland wil de winning van fossiele brandstoffen in het kader van de energietransitie het liefst volledig afbouwen”, zegt Dionne Ruurda. “Dat kan nu niet, voornamelijk als gevolg van de internationale politieke situatie. Olie- en met name gaswinning op de Noordzee blijft voorlopig nog realiteit, maar tegelijkertijd zie je dat de transitie in de havens zich volop inzet: wind op zee, zon op zee en mogelijk ook getijdenenergie zijn de vergezichten waarop het vizier is gericht.”
Energiehaven
Een van de belangrijkste troeven voor de toekomst is de realisering van de Energiehaven bij de huidige Averijhaven van Tata Steel. Die is gelokaliseerd aan de zeezijde van het Noordzeekanaal, vlak vóór de sluizen van IJmuiden. De Energiehaven moet een oppervlakte krijgen van ruim 15 hectare, waarbij zowel de huidige Averijhaven als ook het naastliggende terrein van 5 hectare van Tata Steel worden gebruikt om een openbaar haventerrein voor de offshore wind in te richten. Het haventerrein krijgt een kade van 580 meter, waarvan 200 meter heavy-duty met 12,5 meter waterdiepte en 380 meter standaard kade (waterdiepte 10,0 meter). De haven gaat een belangrijke rol spelen bij het (kosten)efficiënt aanleggen en onderhouden van de windparken.
De plannen voor de Energiehaven zijn meer dan concreet, maar er zijn met name op het gebied van milieuwetgeving nog wel wat hobbels te nemen. “Aan de politieke wil, de medewerking van Tata Steel en onze ambitie ligt het niet”, beaamt Dionne Ruurda. “Maar op het terrein liggen staalslakken. Die moeten daar weg, alleen is daarvoor in Nederland niet zomaar een oplossing.” De provincie Noord-Holland verleende Tata Steel in 2021 een vergunning om de staalslakken te gebruiken voor het maken van een kunstduin, maar voor een reeks organisaties was dat besluit aanleiding naar de rechter te stappen. Een onherroepelijke uitspraak ligt er nog niet.
Uitvalsbasis
Volgens Ruurda is de bouw van de haven met het oog op de toekomst wél cruciaal: “IJmuiden is de perfecte uitvalsbasis. Een haven buiten de sluizen, goed bereikbaar, ingericht op een toekomst waarin windmolens en rotorbladen steeds groter worden en zodanig gesitueerd dat zowel de huidige als de toekomstige windparken goed bereikbaar zijn. Daarnaast levert de haven een onmisbare bijdrage aan de energietransitie en de verduurzaming van de regio en de regionale economie. Wij zijn ook blij dat de ontwikkeling van de Energiehaven achter de schermen gestaag doorgaat.”
Hand in hand met de voorziene ‘boost’ van de offshore energiesector heeft AYOP de aanwas van nieuw personeel prominent op de agenda gezet. “We hebben straks veel mensen nodig”, zegt Dionne Ruurda. “Er is op dit moment nog geen volwaardige mbo-opleiding offshore-energie of, meer specifieker nog, offshore wind. Hoogstens zijn er enkele minors. Wij willen graag een echte, brede opleiding tot stand brengen. Daarvoor hebben we een learning community gevormd van acht partijen, die gezamenlijk gaan kijken hoe we dit kunnen realiseren. We hebben daarbij bewust partijen gezocht die niet elkaars natuurlijke partner zijn. Juist zo hopen we drempels te slechten. Inmiddels hebben al ruim 75 partijen aangegeven ook te willen aansluiten.”
De aanwas van mensen speelt op de middellange termijn, maar is nu al een groeiende bron van zorg, aldus Dionne Ruurda. “Er is in alle opleidingsgeledingen een groot tekort aan technische vaklieden. Dat zie je in elke sector terug. In de bouw kampen ze met dit vraagstuk, in de infra ook en in de installatietechniek is het niet minder. Tegelijkertijd proeven we bij jongeren een enorme honger om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Iedereen wil iets goeds doen. In die zin heeft offshore energy – wind, zon, golf en waterstof – een groot onderscheidend vermogen. We hopen dat dit zich straks uiteindelijk uitbetaalt, van engineer tot monteur. Innovatie is van groot belang, maar gouden handjes zijn dat net zozeer.”
Ontmantelen
Nieuwe mensen zijn niet alleen nodig voor de nieuwe parken. Op korte termijn gaat het thema van de ontmanteling van bestaande parken al spelen. Het windpark Egmond aan Zee is vanaf 2027 als eerste aan de beurt. AYOP praat als netwerkorganisatie met windmolenparkeigenaren als Eneco en recentelijk ook Shell (mede-eigenaar Windpark Egmond aan Zee) over de ontmanteling. “Dan draait het om de vraag wie het van zee kan halen, kan verwerken en kan recyclen. Het zou natuurlijk mooi zijn als we dit vanuit de AYOP-leden en vanuit de havens volledig zouden kunnen verzorgen. De kennis en kunde is hiervoor in elk geval aanwezig.”
Overigens zorgen milieuaspecten ook hierbij nog voor hobbels, die bij de bouw twintig tot dertig jaar geleden nooit tot in detail waren voorzien, zegt Dionne Ruurda. “Rond de windmolenpalen is een volledig nieuw ecosysteem ontstaan. Zo is bijvoorbeeld sprake van nieuwe mosselsoorten. Tegelijkertijd zijn deskundigen helder in hun opvatting: er is nog veel meer onderzoek nodig om vast te stellen of een blijvend positief ecologisch effect ontstaat als de palen bijvoorbeeld zouden blijven staan. De parken Egmond aan Zee en Amalia moeten volgens de bestaande vergunning worden ontmanteld in 2027 en 2028. We hebben begrepen dat er wordt gekeken of deze parken kunnen blijven staan tot 2030. De periode die we tot dan hebben, moet dan worden benut voor onderzoek. Hopelijk verschaft dat veel duidelijkheid voor de verdere toekomst.”
Bekijk dit item 19/04/24
“Als je een gesprek voert, blijk je vaak iets voor elkaar te kunnen betekenen”
Het netwerk van AYOP wordt steeds groter. De bedrijven die bij ons aangesloten zijn komen uit allerlei uithoeken van de sector. Dit betekent een enorm netwerk aan bedrijven en mensen, met allemaal verschillende achtergronden en kwaliteiten. De komende tijd spreken wij verschillende professionals die allemaal een unieke functie bekleden binnen de sector. Dit keer gaan we in gesprek Floris Ouwerkerk, Manager Industrie bij metaalrecycler EMR.
We zijn hier op de werf van Amsterdam en ik zie allemaal hopen schroot om me heen. Wat doet EMR precies?
“Wij kopen oud ijzer en metaal op en verwerken dit tot grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden in de staal- of metaalproductie. We zijn hier op een grote export-terminal, één van de vier vestigingen die EMR in Nederland heeft. Hier eindigt het oud ijzer en de metaalrestanten die wij via onze leveranciers inzamelen. We kopen oud ijzer en metaal op vanuit heel het land, maar verwerken ook productie-afval vanuit de industrie. Hier zorgen we ervoor dat het weer een grondstof wordt voor de smelterijen. Vanuit deze werf exporteren we het staal per zeeschip naar smelterijen wereldwijd.”
Meer hierover lees je in het blauwe blok hiernaast(web)/onderaan(mobiel).
En wat is jouw rol in dit geheel?
“We werken samen met veel verschillende partijen. Met mijn team benader ik de industrieën, dus de bedrijven waar reststromen vandaan komen. Dit kunnen bedrijven zijn met productieprocessen, maar ook slopers, partijen in de maritieme industrie, offshore, logistiek, de bouw… Je kunt het zo gek niet bedenken. Het metaal dat we opkopen kan variëren van een blikje tot een volledige windmolen en alles daartussenin. In Amerika ontmantelen en verwerken wij zelfs vliegdekschepen. Mijn team en ik benaderen deze industrieën voor mogelijke samenwerkingen. Daarnaast onderhouden we natuurlijk bestaande relaties.”
Wat maakt het werk als Manager Industries zo leuk?
“We zijn steeds op zoek naar nieuwe samenwerkingen. Er zijn zó veel mogelijkheden en kansen! Van origine zijn we ‘die schrootboer’, maar hoe kunnen we zorgen dat we meegaan in de ontwikkelingen van de maatschappij? Welke nieuwe markten kunnen we aanboren? Iedereen heeft wel wat met duurzaamheid tegenwoordig en daarom is ook veel interesse vanuit mogelijke nieuwe relaties. Soms komt een bedrijf puur kijken wat wij hier op deze werf doen, zonder de directe intentie om samen te werken. Als je dan met elkaar om de tafel gaat en in gesprek raakt over wat je doet en welke ontwikkelingen er zijn, blijk je vaak meer raakvlak te hebben dan je in eerste instantie dacht. Dit betekent niet dat je van de één op de andere dag zaken kunt doen, maar we kijken hoe we voor de lange termijn een interessante en lucratieve relatie kunnen opbouwen. Uiteindelijk blijk je vaak wel degelijk iets voor elkaar te kunnen betekenen.”
Naar wat voor soort samenwerkingen zijn jullie op dit moment op zoek?
“Er liggen zó veel kansen om je binnen de metaalrecycling te onderscheiden, dat je een keuze moet gaan maken binnen het palet van mogelijkheden: je kan niet alles doen. Onlangs hebben wij in samenwerking met het Deense bedrijf Fairwind 17 onshore windmolens mogen ontmantelen. Doordat we hier in Amsterdam nu zo’n grote terminal hebben, is er ook ruimte voor dit soort grote projecten. Ook hebben we de ervaring binnen onze ‘club’ om dit aan te pakken. De komende jaren zal er vanuit de offshore ook veel gesaneerd moeten worden; windmolenparken, onderdelen van olieplatforms… er is genoeg metaal op zee te vinden, dat er op een bepaald moment ook allemaal weer uit moet. Om dit terrein te verkennen, hebben wij ons een jaar geleden dan ook aangesloten bij AYOP.”
Wat kunnen AYOP en haar leden hier voor jullie in betekenen?
“We zijn momenteel dus in een serieuze oriënterende fase op het gebied van offshore. AYOP heeft natuurlijk een mooi netwerk van bedrijven waarmee we graag eens om de tafel gaan. We vonden het dan ook erg leuk om deel te nemen aan de Offshore Energy Amsterdam als onderdeel van het AYOP-paviljoen. We hebben hier al veel nieuwe contacten opgedaan, waar we anders niet bij terecht zouden zijn gekomen!”
Hoe ben je eigenlijk bij EMR terechtgekomen?
“Tot 2019 werkte ik als officier bij het Korps Mariniers. Ik heb zo’n 8 jaar voor defensie gewerkt. Daarna werkte ik 1,5 jaar voor een handelsonderneming en toen werd ik benaderd door de HR-afdeling van EMR. In eerste instantie was de vraag of ik een werf wilde leiden. Dit paste niet direct bij me, maar we zijn in contact gebleven. Mijn voorganger had eigenlijk al 1,5 jaar een andere functie, waardoor de nieuwe business niet de aandacht kreeg die het verdiende. Ik heb de functie weer nieuw leven in mogen blazen.”
Van het Korps Mariniers naar EMR… Een heel andere wereld! Heb je iets vanuit je tijd bij defensie mee kunnen nemen naar jouw rol als Manager Industrie?
“Goede vraag! Bij het Korps Mariniers heb ik altijd een leidinggevende functie gehad. Eén van de dingen die ik sterk heb geleerd is dat een goede manager faciliteert. Die staat niet boven de groep, maar juist binnen de groep. Je maakt het voor je team mogelijk om goed te functioneren. Als manager moet je het niet ‘beter weten’, je moet het overlaten aan de specialisten. Ik ga een marketeer bijvoorbeeld niet vertellen hoe marketing werkt. Ik kan mijn mening geven en meedenken als hierom gevraagd wordt, maar de keuze ligt bij de specialist. Samen zorgen alle specialisten dat het bedrijf goed functioneert. Zo sta ik er ook in bij EMR. We werken samen met allerlei specialisten en samen zorgen we dat we zaken voor elkaar krijgen. Je maakt steeds nieuwe connecties en samen kijk je wat je voor elkaar kunt betekenen. Je hebt elkaar nodig!”Wil je eens met Floris in gesprek om te kijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen? Wij brengen je graag in contact!
Bekijk dit item 09/04/24
Middle Point sluit zich aan bij AYOP
Wij verwelkomen een nieuw lid! Het in 2007 opgerichte Middle Point werft personeel voor de maritieme maakindustrie, scheepsbouw, jachtbouw en de offshore-branche. Dit doen ze met veel passie, creativiteit en een persoonlijke aanpak. “Door het directe contact met werkgevers en kandidaten zijn we in staat om de juiste match te maken”.
Match met kandidaten uit binnen- en buitenland
Middle Point is sterk in het bemiddelen van kandidaten uit het buitenland die in Nederland een carrière en leven komen opbouwen. Maar ook in het bemiddelen van kandidaten binnen Nederland zelf. Voor zowel de match binnen Nederland als daarbuiten, kan het lidmaatschap van AYOP goede ondersteuning bieden.
Sander Barten, Operations Director bij Middle Point zegt hierover: “We zitten in de regio en hebben ervaring met recruitment in engineering en in de maritieme maakindustrie. We werken al vanaf het ontstaan van Middle Point in de energiesector. We gaan nu mee in de transitie richting nieuwe energievormen. Juist in Nederland, juist in de regio Amsterdam-IJmuiden.”
Het vinden van nieuw personeel is cruciaal
Met het AYOP-lidmaatschap zet Middle Point een nieuwe stap. Dionne Ruurda, directeur AYOP: “Het vinden van personeel voor de offshore energy sector is cruciaal om de doelen voor de energietransitie te behalen. Wij zijn dan ook blij dat ook Middle Point zich bij ons heeft aangesloten. De ervaring die zij hebben opgedaan met het werven van personeel internationaal, kunnen zij goed inzetten in onze regio voor offshore energy.”
Bekijk dit item 29/03/24
5 april: Online Kick Off Meeting “Learning Community Offshore Energy”
Offshore Energy en LCOE gaan hand in hand samen, en in dit geval gaat het om de nieuwe “Learning Community Offshore Energy”
Het is alweer een jaar geleden dat de eerste ideeën voor de Learning Community vorm kregen. Na een actiescan uitgevoerd door Denkhuizen (Katapult) met 15 partijen in juni vorig jaar, zijn we na die zomer echt gas gaan geven om de Learning Community verder te bouwen.
In totaal zijn er nu al 75 geïnteresseerde partijen uit onderwijs, bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen en dit aantal blijft maar groeien, omdat iedereen in de sector de toegevoegde waarde ziet om innoveren, werken en leren beter aan elkaar te verbinden! Remco Streppel van Eneco wist het goed te framen: “Van zeewier tot helicopters” en dat is waar deze Learning Community voor wil gaan.
Vandaar deze Online Kick-off van de Learning Community Offshore Energy op vrijdag 5 april om 09:30. We informeren je dan verder over de stand van zaken, wat er al is gebeurd, waar we naar toe willen gaan en wat er nodig is. Dit doen we samen met Manon Schrijnemaekers van Denkhuijzen en Floris Blonk van TKI Offshore Energy.
Wil je ook deel uitmaken van en/of meer weten over de Learning Community? Neem dan gerust contact op met Richard Engelkes.
Bekijk dit item 27/03/24
AYOP Sparsessies met Richard
De offshore energy markt is volop in beweging en de ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Wind- en waterstofproductie op zee, nieuwe tenders, netcongestie, circulariteit en ook gewoon het gesprek over ‘handjes’, worden dagelijks gevoerd in deze jonge sector. En dat is soms lastig om bij te houden, zeker als het impact heeft op jou en je organisatie. Welke keuzes en mooie kansen liggen er en hoe benader ik die? Dat is een vraag die we vaak horen en waar we graag bij helpen en over meedenken: voeten op tafel en gewoon sparren. En daarom introduceren wij: AYOP Sparsessies.
Tijdens een sparsessie met Richard Engelkes (Business Development manager AYOP) gaat het helemaal over jouw bedrijf in de energy sector. Waar zou je naartoe willen? Wat heb je nodig? En wat speelt er in de markt? Samen kan je op een laagdrempelige manier je gedachten ordenen. Richard deelt hierbij graag zijn ervaring en kennis van de sector.
Een sparsessie is een kort en krachtig gesprek om je gedachten te helpen ordenen, dilemma’s te verhelderen of knopen door te hakken. Misschien ben je op zoek naar praktische informatie of kennis van de sector zodat je weer verder kunt. Voor AYOP-leden zijn deze sparsessies natuurlijk gratis. Heb je interesse? Neem dan contact op met Richard. Hij maakt graag een afspraak voor een sparsessie: 06-29770369 of richard@ayop.com
Bekijk dit item 22/03/24
Succesvolle AYOP-ledenreis naar Bilbao
Meer dan 25 AYOP-leden hebben deelgenomen aan de AYOP-reis naar WindEurope in Bilbao. Een 3-daagse trip boordevol netwerkgelegenheden, beursbezoek en borrels met pinxtos. Het verblijf werd afgesloten met een interessante privétour door de Port of Bilbao en aansluitend een lunch in de heuvels buiten Bilbao.
Deze trip bood AYOP-leden een waardevolle kans om het onderlinge netwerk uit te breiden en relaties op te bouwen met belangrijke spelers in de offshore windsector. Het bezoek aan de WindEurope Beurs in Bilbao heeft de expertise vergroot en zeker ook de passie voor de windenergiesector versterkt!
Bekijk dit item 04/03/24
Port of Football; het Noordzeekanaal verbindt!
Vrijdag hebben Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP), IJPOS (IJmuiden Port Services), Amports en Citymarketing Velsen | ijmuiden.nl met steun van Port of Amsterdam, Zeehaven IJmuiden NV / Port of IJmuiden, GEMEENTE VELSEN en natuurlijk Telstar 1963 N.V. het drukbezochte Port of Football-event georganiseerd.
Belangrijkste onderwerp was het Ontwikkelperspectief Noordzeekanaalgebied, waar Lousanne Boeijen, directeur van Programmabureau Noordzeekanaalgebied | NZKG, een heldere presentatie over gaf en deze interessante video liet zien: https://lnkd.in/eqBnvUf3.
Nadat wethouder Jeroen Verwoort had verteld over het perspectief voor Velsen en de IJmond ging de messcherpe dagvoorzitter Natasja Van Den Berg met verschillende vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in gesprek over kansen en bedreigingen voor de energietransitie in het Noordzeekanaalgebied. Het ging onder meer over de infrastructuur, groen staal, waterstof en de Energiehaven die binnen een paar jaar moet zijn gerealiseerd.
Veelgehoorde opmerking was dat we de mouwen moeten opstropen, zeker op het gebied van (kade)ruimte en de (energie)infrastructuur. Anders verliezen we de slag met andere regio’s in Europa. Verschillende ondernemers riepen op zo snel mogelijk aan het werk te gaan en elkaar op te zoeken tijdens het versnellen van processen.
Tijdens het uitstekende matchdiner van Grand Café Staal werd in een informele sfeer nagepraat over het event en ging het vizier langzaam op het sportieve hoogtepunt van de avond: Telstar-Roda JC. Het werd een spannende wedstrijd waarin de Witte Leeuwen eigenlijk hadden moeten winnen van de nummer twee van de ranglijst.
De organisatie van Port of Football: toekomst NZKG kijkt terug op een succesvol event met een urgent inhoudelijk thema. Door het verbinden van meerdere bedrijvennetwerken stonden er 130 namen op de gastenlijst, een prachtig aantal in tijden dat de agenda’s van ondernemers en bestuurders erg vol zitten.
Hieronder een impressie van Port of Football:
Bekijk dit item 29/02/24
Offshore wind energy, what to look for in 2024?
Ruim 60 AYOP leden waren bij de eerste AYOP Online Business Call van dit jaar met het onderwerp: Offshore wind energy, what to look for in 2024? Dit keer was de presentatie in handen van Søren Lassen, Head of global offshore wind research, power and renewables bij Wood Mackenzie.
Er waren veel negatieve berichten over de offshore windsector in het nieuws in 2023. In het vierde kwartaal van 2023 reageerden beleidsmakers echter op deze tegenwind met nieuw en krachtiger beleid. In de presentatie werd 2023 ontleed om de ups en downs en de belangrijkste trends te identificeren die we in 2024 kunnen verwachten. Tijdens de sessie werd vervolgens ingezoomd op de kansen voor 2024 door de analyse van de recordvolumes van aanbestedingen en huurveilingen die in 2024 zullen worden gegund.
Bekijk dit item 28/02/24
Cargostore Worldwide terug bij AYOP
Na een paar jaar afwezigheid heeft Cargostore Worldwide zich weer bij Amsterdam IJmuiden Offshore Ports aangesloten. Het nieuwe lid is leverancier van DNV 2.7-1-gecertificeerde Cargo Carrying Units (CCU’s) voor wereldwijde offshore wind- en olie- en gasprojecten. Dennis Schouwenaar, Salesmanager Offshore Cargostore Worldwide: “Wij zijn actief in de offshore energie-industrie en onze mensen zijn onze belangrijkste troeven. Ik geloof daarom dat wij het belang van een sterk netwerk begrijpen. Het bijwonen van conferenties en tentoonstellingen over de hele wereld is hoe we bestaande relaties versterken en nieuwe mensen in de industrie ontmoeten. Omdat Cargostore opereert in IJmuiden en in heel Nederland, was lid worden van AYOP een logische keuze om deel uit te maken van hun netwerk.”
Cargostore Worldwide heeft kantoren en een netwerk van depots en lokale vertegenwoordigers in het Verenigd Koninkrijk, Eemshaven, Rotterdam, Den Helder, IJmuiden, Neu Mukran, Cuxhaven, Emden, Sassnitz en Esbjerg, evenals wereldwijd vanaf de Amerikaanse oostkust en de Golf van Mexico, Taiwan, het Midden-Oosten en de Arabische Golf, en Oost- en West-Afrika.
Het assortiment van Cargostore Worldwide bestaat uit onder andere Offshore CCU’s, Reefer Containers, Half Heights en Baskets, Waste Skips, Tanks en op maat gemaakte ontwerpen voor zowel lange termijn contracten als korte termijnverhuur.
Cargo Carrying Units
Cargostore Worldwide levert een volledig assortiment aan DNV 2.7-1 gecertificeerde Cargo Carrying Units ( CCU) offshore containers. Een CCU staat voor ‘Cargo Carrying Unit’ en is een veelgebruikte term in de offshore scheepvaart om het speciale type slijtvaste verzendcontainer te beschrijven dat wordt gebruikt om goederen naar offshore platforms te brengen. Door de DNV 2.7-1 veiligheidsbeoordeling is gegarandeerd de container bestand is tegen stoten tegen de zijkant van schepen of offshore platforms bij het overbrengen van het ene offshore object (bijvoorbeeld een schip) naar het andere (bijvoorbeeld een offshore olieplatform of windturbine-generatorplatform).
Reefer Containers
Daarnaast is Cargostore ’s werelds grootste leverancier van DNV Reefer Containers, ook wel koelcontainers genoemd. De draagbare koelcontainers in standaard ISO-containers worden gebruikt op schepen om bevroren goederen van de ene locatie naar de andere te transporteren, of in de hogere certificeringsstandaard van DNV 2.7-1 waardoor ook deze witte containers (voor meer zonlichtreflectie, dus minder warmte-absorptie) voor offshore toepassingen geschikt zijn. Zonder externe stroom hebben reefercontainers stroom nodig die kortstondig (één uur tot drie dagen) wordt geleverd door een generator.
Tankcontainers
Tankcontainers zijn een robuust transportsysteem voor chemicaliën en vloeistoffen. Met opties voor tussen de 2.500 en 24.000 liter totale capaciteit, kan de tankcontainer worden gebruikt voor opslag en transport van vloeistoffen voor voedingsmiddelen en als opslag van gevaarlijke vloeistoffen en andere materialen. Cargostore biedt zowel gecertificeerde DNV als ISO-gecertificeerde tankopties voor zowel offshore als onshore gebruik.
Offshore Cargo Baskets
DNV Offshore Cargo Baskets zijn handig voor het opslaan of transporteren van goederen met ongebruikelijke hoogtes en afmetingen. Ze zijn ontworpen voor gebruik op offshore platforms of bevoorradingsschepen, zodat je lading gemakkelijk kunt optillen en transporteren.
Dionne Ruurda, directeur AYOP: “Cargostore is een belangrijke en grote internationale speler. Ze werken al samen met andere AYOP-leden, zoals DHSS in IJmuiden. Samenwerking zit dus in hun DNA en dat is waar wij als AYOP zeker de toegevoegde waarde zien.”
Bekijk dit item 15/02/24
LOL bijeenkomst bij Damen en Braspenning Group
… en lol hadden we!
Tijdens deze Leden ontmoeten Leden bijeenkomst hebben we samen met de 60 aanwezige AYOP leden niet alleen een rondleiding gekregen over de indrukwekkende werf en loodsen in #amsterdam, maar we weten nu ook:
1️⃣ meer over de gave innovaties die Braspenning toepast.
2️⃣ de duurzaamheids- en circulariteitsplannen en uitdagingen bij Damen.
3️⃣ dat Braspenning en Damen nooit eerder een presentatie en rondleiding samen deden (en door AYOP dus nu wel 💪)
Bekijk dit item 31/01/24
AYOP luidt het nieuwe jaar feestelijk in!
Op vrijdag 26 januari hebben de AYOP-leden aan boord van Pont 13 (inmiddels omgedoopt tot Ferry) getoast op het nieuwe jaar. Deze robuuste veerpont uit 1927 vormde het decor voor een gezellige avond. Directeur Dionne Ruurda sprak de aanwezigen toe en men kon genieten van culinaire gerechtjes tijdens het walking dinner. De voorzitter van het AYOP-bestuur Peter van de Meerakker hield een muzikale speech waarbij Yolanda Los in het zonnetje werd gezet. Na vele jaren neemt zij nu echt afscheid van AYOP. De leden hebben haar met een Franse chanson bedankt voor alles wat zij voor AYOP heeft betekend.
Gitarist Sonny verzorgde de muzikale omlijsting, verzoeknummers konden worden ingediend en hij speelde de sterren van de hemel. Twee creatieve dames maakten van de gasten portretjes op de bierviltjes zodat iedereen met een blijvende herinnering naar huis kon gaan. De foto’s hieronder geven een mooie impressie van het geslaagde AYOP-nieuwjaarsdiner in Amsterdam.
Bekijk dit item