Maak kennis met bestuursleden Natasja Sesink & Kees Turnhout
Onze vereniging is twee bestuursleden rijker! Nu Den Helder ook tot het werkgebied van AYOP behoort, is het niet meer dan logisch dat directeur van Port of Den Helder Kees Turnhout een bestuurszetel inneemt. Ook Natasja Sesink, mede-oprichter van MeeMaken, is met haar ruime netwerk en ervaring in de sector een mooie aanvulling. Kees en Natasja ontmoetten elkaar voorafgaand aan hun eerste bestuursvergadering in IJmuiden. Een mooie gelegenheid om nader kennis te maken. We waren hierbij, zodat jullie onze nieuwe bestuursleden ook gelijk kunnen leren kennen.
Natasja: Wat leuk om je zo te ontmoeten, Kees!
Kees: Ja, leuk idee om dit zo te doen! Dat schept meteen een band!
Natasja: Moest je vandaag ook uit Den Helder komen?
Kees: Ja, ik woon in Den Helder. Niet ver van het Havengebouw. Als mijn agenda het toelaat, loop ik graag naar mijn werk toe. Die wandeling geeft een goede verbinding met de haven.
Natasja: Dat klinkt als een goed begin van de dag! Woon je al lang in Den Helder?
Kees: Ik ben op mijn 18e naar Den Helder gegaan. Ik ben nu 65, dus dat is eigenlijk al heel lang. Ik heb van mijn 18e tot mijn 56e bij de Koninklijke Marine gewerkt. Vrij kort na mijn ‘leeftijdsontslag’ bij de marine kwam Port of Den Helder op mijn pad en daar werk ik inmiddels ook alweer 9 jaar. In april dit jaar volgde ik Jacoba Bolderheij op als Algemeen Directeur. En dat zal niet voor de eeuwigheid zijn, gezien mijn leeftijd. Maar ik zie het als een voorrecht dat ik na mijn marine loopbaan een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de Helderse haven en de samenwerking met andere havens. Daar zitten allemaal interessante uitdagingen in.
“Ik zie het als een voorrecht dat ik na mijn marine loopbaan een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de Helderse haven en de samenwerking met andere havens.” – Kees Turnhout
Natasja: Wat zijn de grootste uitdagingen in jouw werk?
Kees: Dé grootste uitdaging voor Den Helder is natuurlijk het ons gereedmaken voor de energietransitie, waar we al best een eind mee bezig zijn. Daarin zitten eigenlijk drie uitdagingen. De eerste is het realiseren van meer ruimte in de zeehaven, om ook het onderhoud van de windmolens een plek te kunnen geven. De tweede is het starten van een nieuwe ontwikkeling voor een energiehub. We zijn al een energiehub aan de Noordzee; zo’n 80% van het aardgas komt in Den Helder binnen. We kijken nu ook naar de rol die waterstof kan spelen, de aanlanding van elektriciteit en we zijn zelf ook bezig om een biogasinstallatie in Den Helder te krijgen. De derde uitdaging is de verdere verduurzaming van de haven. We willen volledig naar emissievrije mobiliteit in de haven. Zo zijn we bijvoorbeeld bezig met bootjes op waterstof. Maar we kijken ook naar nieuwe brandstoffen zoals methanol voor de offshore. Daarnaast gaan we investeren in walstroom-aansluitingen voor de offshore schepen.
En wat houdt jou dagelijks bezig, Natasja?
Natasja: Ik ben operational partner bij investeringsholding MeeMaken. We zijn ruim 12 jaar geleden gestart en hebben inmiddels 13 bedrijven. Onze markt zit wereldwijd, maar in Nederland zitten we in de maakindustrie, dus het ontwerpen, bouwen en servicen van equipment. We hebben bijvoorbeeld een bedrijf dat mission equipment voor op grote installatieschepen maakt.
Binnen onze bedrijven zit veel technische innovatie. We ontwikkelen bijvoorbeeld deck handling oplossingen om de monopiles voor offshore windparken te kunnen plaatsen. In 2016 hebben we in Canada een innovatief concept ontwikkeld voor onderhoud op windturbines zelf. Dit is een systeem waarbij 3 kraantjes naar boven gehesen worden op de turbine, waarmee je de grote componenten kan verwisselen.
Kees: Wordt dat dan remote bestuurd?
Natasja: Nee, het team zit daarbij boven op de windturbine. Het verwisselen van zware componenten zoals tandwielkasten is nog niet zo makkelijk te robotiseren. Maar uiteindelijk denk ik wel dat die tijd komt. Wellicht zeggen we in de toekomst vol ongeloof: ‘vroeger zaten we daar bovenop de windturbine!’
Kees: Dit soort innovaties zijn wel waardevol voor de sector!
Natasja: Zeker. In Canada zijn we hier onshore mee begonnen. Het werkgebied is van Alaska tot Texas. In Europa hebben we dit concept voor offshore windturbines neergezet. Inmiddels hebben we daar de eerste projecten voor gedraaid, waar binnenkort meer over bekendgemaakt wordt. We hebben dit systeem nu voor zowel fixed als floating windturbines. Dus dat wordt heel interessant.
“Wellicht zeggen we in de toekomst vol ongeloof: ‘vroeger zaten we daar bovenop de windturbine!’” – Natasja Sesink
Natasja: Naast de technische bedrijven hebben we ook nog een straatje met verschillende online leerbedrijven. We maken e-learnings, onder andere op het gebied van veilig werken en informatiebeveiliging. Dus als je wil leren hoe je een hacker moet worden, dan heb ik daar nog wel een e-learning voor!
Kees: Ik zal het overwegen! En even over Natasja zelf… Hoe begon dit leven voor jou?
Natasja: Ik heb HR en Bedrijfskunde gestudeerd. Na mijn afstuderen ben ik begonnen bij Mammoet, waar ik 11 jaar verantwoordelijk ben geweest voor HR. Ik heb in die tijd heel veel gezien, veel projecten gedraaid en veel neergezet. In 2008 was ik inmiddels moeder geworden en wilde ik mijn eigen bedrijf. Ik heb in die periode verschillende opdrachten gedaan voor internationale corporates op het gebied van HR, veranderprojecten en merges en overnames. In 2012 vroeg Roderik van Seumeren of ik wilde instappen als operational partner bij een nog op te richten investeringsmaatschappij. Daar heb ik ja op gezegd en dat doe ik inmiddels dus 12 jaar. Vanuit de holding ondersteunen, faciliteren en verbinden wij de portfolio bedrijven. Dus connecties maken en zorgen dat de portfolio bedrijven als onderdeel van een grotere groep meer kunnen doen en daarnaast elkaar ook weten te vinden. Het is nog steeds mooi om te zien als dit lukt.
“Het is mooi om te zien dat bedrijven als onderdeel van een grotere groep meer kunnen doen en elkaar weten te vinden.” – Natasja Sesink
Kees: Je benoemde dat je in 2008 moeder werd. Hoe groot is je gezin nu?
Natasja: Twee jongens, die zijn inmiddels 17 en 13! En jij?
Kees: Wij hebben ook twee jongens, van 34 en 36. Ze zijn ook allebei in mijn voetsporen getreden, zijn allebei Marine Officier en wonen ook allebei in Den Helder. We lopen de deur niet plat bij elkaar, maar het is fijn om ze in de buurt te hebben.
Natasja: Wat mooi! En wat doe je verder in je vrije tijd? Sport je?
Kees: Ik heb vroeger veel hardgelopen, maar dat is nu niet meer voor me weggelegd. Daar is fietsen voor in de plaats gekomen. Niet elektrisch, maar alles op eigen kracht. We hebben een fijn vakantiehuis op de Veluwe. Dus als het enigszins kan zijn we daar aan het fietsen.
Kees: Wat zijn eigenlijk jouw verwachtingen bij het bestuur van AYOP?
Natasja: Ik bewonder AYOP heel erg. Ik vind het ongelooflijk knap hoe ze de verbinding vinden als netwerkorganisatie. Zowel op inhoud als op de organisatie van events: dat vind ik hartstikke mooi. Bovendien ben ik fan van deze regio. Ondernemerschap gecombineerd met plezier. Dat voel en zie je ook als je op de vrijdagavond te gast bent in de business club van Telstar. Daarnaast zit vanuit mijn rol als voorzitter van het dagelijks bestuur van NedZero veel raakvlak met de door jou al benoemde transitie. Je hebt de verbinding nodig. Je hebt elkaar nodig!
Kees: Vanuit jouw rol bij NedZero bekijk je natuurlijk met belangstelling naar wat de Noord Hollandse havens doen. Motiveert jou dat om “erbij te horen”?
Natasja: Iedereen wil bij AYOP horen, toch? Maar, ja, absoluut. Als ik kijk naar WindEurope, die heeft de havenfaciliteiten als een van de hoogste prioriteiten op de agenda staan. En terecht. Dat is toch wel het fundament en er moet nog heel veel gebeuren. Dus ik denk dat die verbinding heel goed is.
“Ik ken geen enkele beleidsparagraaf die inhoudelijk ingaat op hoe we de ruimte in de havens kunnen gaan realiseren. Dus er liggen grote uitdagingen op ons te wachten.” – Kees Turnhout
Kees: Ja, daar ben ik ook druk mee, wat betreft die eerste uitdaging voor ons die ik eerder noemde: ruimte in de haven. Als je nu naar de havennota van I&W kijkt, dan gaat het vooral over datgene wat er speelt in de grote havens. De weg naar beleidstafels is voor ons als haven van Den Helder en IJmuiden langer. Idealiter wil je direct zelf tegen het ministerie zeggen: “Hé, die NSEC-studie laat toch heel duidelijk een urgentie klinken en wij zijn hier bereid om daar stappen in te zetten”. De NSEC-studie is hoofdzakelijk gericht op bouw en assemblage van windparken. Maar de focus van Den Helder ligt veel meer op de O&M-fase. Dus we zijn nu een verdieping aan het maken op die studie: wat is er precies voor nodig aan ruimte en faciliteiten? En welk deel daarvan kunnen we dan in Den Helder gaan realiseren? En dat willen we ook wel graag gehoor geven in Den Haag.
Natasja: Ik denk dat de feiten er ook niet om liegen. Als je kijkt naar de Routekaart 2032 voor windenergie op zee van het kabinet en naar wat daar voor nodig is…
Kees: Klopt, maar ik ken geen enkele beleidsparagraaf die inhoudelijk ingaat op hoe we de ruimte in de havens kunnen gaan realiseren. Dus er liggen grote uitdagingen op ons te wachten.
Natasja: Absoluut. En een uitgebreid netwerk draagt daar natuurlijk aan bij. Wat is jouw kijk op je bestuursfunctie bij AYOP?
Kees: Ik denk dat de schaalgrootte waarop de energietransitie van invloed gaat zijn op de havens, de reden is dat ik hier zit en waarom het zo belangrijk is om bij AYOP aan te sluiten. We moeten echt gaan kijken wat die energietransitie op de Noordzee nu voor de Noord-Hollandse havens aan potentie biedt.
Ik denk ook dat het gebied Den Helder een oplossing kan bieden voor vraagstukken die in het Noordzeekanaalgebied leven. Het Noordzeekanaalgebied heeft straks heel veel duurzame energie nodig – in de vorm van waterstof, maar ook elektriciteit – maar heeft niet altijd de ruimte om dat aan te landen of te produceren. Den Helder heeft niet veel energie nodig, maar ligt wel heel gunstig ten opzichte van de windparken op de Noordzee. En we hebben nog ruimte om een energiecluster te ontwikkelen.
Ik hoop dat we met het aansluiten van Den Helder bij AYOP op een ander niveau naar de gezamenlijke propositie gaan kijken. Even erboven hangen en kijken van: ‘dit is de Noord Hollandse delta: daar zitten heel veel krachten in. Sommige zitten in het Noord-Westelijke puntje, andere zitten in IJmuiden en Amsterdam en die hangen op deze manier met elkaar samen’.
Ik zie het dus als een prachtige kans dat we vanuit Den Helder de verbinding kunnen maken met AYOP. En vandaag zetten we daar een belangrijke eerste stap in.
Natasja: Zeker, Kees. Op naar een mooie samenwerking en dank voor het mooie gesprek!