18/07/24

“Op het water, op het strand, in de haven: je komt op veel verschillende plekken!”

Zoveel bedrijven, zoveel banen! Het AYOP-netwerk beslaat een breed scala aan bedrijven binnen de sector. Wie zijn de mensen achter deze bedrijven? En wat doen ze precies voor werk? AYOP-lid Venus & De Waard is gespecialiseerd in onderhoud, reparatie, technische ondersteuning, constructiewerk (o.a. TATA-Steel) en tandwielkastrevisie. Vanuit de zeehaven van IJmuiden bedienen ze met een team van 50 man vooral opdrachtgevers in de maritieme en industriële sector. Eén van deze teamleden is Edwin Bronsteede. Hij heeft een veelzijdige job en hij vertelt ons hier graag over.

Wat is jouw functie binnen Venus & de Waard?

“Ik ben in 2021 begonnen als werkvoorbereider. Ik ben in die rol o.a. verantwoordelijk voor de inkoop van materialen, ik vraag offertes op bij leveranciers en regel transport van materialen en onderdelen. Maar inmiddels ben ik ook de verantwoordelijke QC (kwaliteitscontroleur) én ben ik bezig met een opleiding tot lascoördinator. In die hoedanigheid ben ik bij allerlei projecten betrokken. Alles waar lassen bij komt kijken, daar mag ik wat van vinden. En ik zorg ervoor dat alles aansluit op de wensen en eisen van de klant.”

Klinkt als een veelzijdige baan – of eigenlijk 3 banen in 1. Wat vind je er het leukst aan?

“Het leukste vind ik de grotere, uitdagende klussen die onder keuringsinstanties vallen. De verwachtingen zijn hoog, van voorbereiding tot oplevering. Dat betekent dat mijn werk ook heel afwisselend is. Laatst hadden we een project waarbij we een reparatie aan een schip moesten uitvoeren. Hiervoor moesten alle laspapieren vooraf gekeurd worden door Lloyd’s. In zo’n lasplan komen alle lasdetails aan bod. Wat gaan we lassen? Welke lasposities worden toegepast? Welke lasser gaat het werk uitvoeren en welke certificaten heeft de lasser?

Eén van mijn werkzaamheden tijdens een project is het maken van een fabricage-databoek. Daar komt zo’n lasplan ook in te staan. Daarnaast bestaat het bijvoorbeeld uit de materiaalcertificaten, lasmethodebeschrijvingen (LMB), certificaten van de lasser en een onderzoeksrapport waaruit blijkt of het laswerk uiteindelijk goed is uitgevoerd. Dit bestand kan variëren van 20 kantjes tot soms wel 600 pagina’s. Het moet helemaal voldoen aan de eisen die de klant vooraf stelt en het toont aan dat je als bedrijf aan alle wet- en regelgeving voldoet.”

Lijkt me hartstikke veel werk, zo’n fabricage-databoek…

“Nou, ja en nee. Je doet het eigenlijk stapsgewijs, dus je vult het in terwijl het project vordert. Krijg je materiaal binnen? Dan krijg je ook materiaalcertificaten binnen, die je dan meteen opslaat. Dus gedurende het proces maak je het hele databoek. Aan het eind van het project hoef je eigenlijk nog maar een paar kleine dingetjes in te vullen.”

Wat is de mooiste klus die je de afgelopen tijd hebt gedaan?

“Vorig najaar hebben we voor een grote klant een Ampelmann* gereviseerd. Een project dat ook onder Lloyd’s viel en waar alles in zat. Dat was heel leuk om te doen. Maar ja, je komt op heel veel verschillende plekken, dat maakt het eigenlijk het leukst. We hebben laatst bijvoorbeeld een project aan een vissersschip gedaan, waarbij we op locatie de hele zijdeur eruit hebben gehesen en diverse delen van de scharnierpunten hebben vernieuwd/gereviseerd. Ook hebben we dit voorjaar het laswerk gedaan voor strandpaviljoen “Beach Inn” in IJmuiden dat in 2023 afgebrand is en herbouwd wordt. Dit laswerk viel onder de NEN-1090-2 EXC2. De ene keer zit je dus op het strand, dan op een schip in Velsen-Noord en dan een weer op een schip in Amsterdam.”

Wat is de grootste uitdaging in jouw werk?

“Juist omdat je op zoveel verschillende plekken werkt, is het soms lastig om bijvoorbeeld grip te houden op gereedschappen en materialen. Venus & de Waard is de afgelopen jaren in kwaliteit enorm gegroeid. Niet alleen op het gebied van het product wat we leveren, maar ook hoe we omgaan met kwaliteitszorg en met name het papierwerk. Je moet aan audits en keuringen blijven voldoen en daar heb je de juiste documentatie voor nodig. De zaken zijn nu goed op orde en daar heb ik een mooie bijdrage aan mogen leveren. Maar het kan altijd beter.”

Wat maakt Venus & de Waard een leuk bedrijf om voor te werken?

“Binnen het takenpakket heb ik veel vrijheden en mogelijkheden. Ik kan zelf mijn dag indelen, kan zelf bepalen wat ik wanneer doe. Uiteraard moet ik af en toe even schakelen wanneer een collega snel iets nodig heeft, maar verder kan ik het redelijk zelf bepalen. Daarnaast werk ik met een kundig en gezellig team.”

Hoe zie je de toekomst van Venus & de Waard voor je en wat is jouw rol daarin?

“Naast intern verder professionaliseren is mijn eerste doel om mijn studie als lascoördinator af te ronden. Daarna hoop ik toch echt nog wel wat jaren hier te blijven werken. Het is een leuk bedrijf met leuke collega’s en afwisselend werk. Als ik na mijn opleiding meer kennis en ervaring heb opgedaan, hoop ik dat we ons ook kunnen kwalificeren voor laswerk van staalsoorten in een hoger segment (hoge-rekgrens staalsoorten, waaronder S690). Daardoor kunnen we nieuwe markten bedienen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het onderhoud en reparaties van hijskranen, grote schepen, offshore platforms, windmolenparken… Ik heb daar wel ideeën over!”


*Een Ampelmann is een motion-controlled gangway, zodat mensen stabiel kunnen overstappen van een schip (Supplier) naar bijvoorbeeld een booreiland (Walk-to-Work).