19/04/24

“Als je een gesprek voert, blijk je vaak iets voor elkaar te kunnen betekenen”

Het netwerk van AYOP wordt steeds groter. De bedrijven die bij ons aangesloten zijn komen uit allerlei uithoeken van de sector. Dit betekent een enorm netwerk aan bedrijven en mensen, met allemaal verschillende achtergronden en kwaliteiten. De komende tijd spreken wij verschillende professionals die allemaal een unieke functie bekleden binnen de sector. Dit keer gaan we in gesprek Floris Ouwerkerk, Manager Industrie bij metaalrecycler EMR.

We zijn hier op de werf van Amsterdam en ik zie allemaal hopen schroot om me heen. Wat doet EMR precies?

“Wij kopen oud ijzer en metaal op en verwerken dit tot grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden in de staal- of metaalproductie. We zijn hier op een grote export-terminal, één van de vier vestigingen die EMR in Nederland heeft. Hier eindigt het oud ijzer en de metaalrestanten die wij via onze leveranciers inzamelen. We kopen oud ijzer en metaal op vanuit heel het land, maar verwerken ook productie-afval vanuit de industrie. Hier zorgen we ervoor dat het weer een grondstof wordt voor de smelterijen. Vanuit deze werf exporteren we het staal per zeeschip naar smelterijen wereldwijd.”

Meer hierover lees je in het blauwe blok hiernaast(web)/onderaan(mobiel).

En wat is jouw rol in dit geheel?

“We werken samen met veel verschillende partijen. Met mijn team benader ik de industrieën, dus de bedrijven waar reststromen vandaan komen. Dit kunnen bedrijven zijn met productieprocessen, maar ook slopers, partijen in de maritieme industrie, offshore, logistiek, de bouw… Je kunt het zo gek niet bedenken. Het metaal dat we opkopen kan variëren van een blikje tot een volledige windmolen en alles daartussenin. In Amerika ontmantelen en verwerken wij zelfs vliegdekschepen. Mijn team en ik benaderen deze industrieën voor mogelijke samenwerkingen. Daarnaast onderhouden we natuurlijk bestaande relaties.”

Wat maakt het werk als Manager Industries zo leuk?

“We zijn steeds op zoek naar nieuwe samenwerkingen. Er zijn zó veel mogelijkheden en kansen! Van origine zijn we ‘die schrootboer’, maar hoe kunnen we zorgen dat we meegaan in de ontwikkelingen van de maatschappij? Welke nieuwe markten kunnen we aanboren? Iedereen heeft wel wat met duurzaamheid tegenwoordig en daarom is ook veel interesse vanuit mogelijke nieuwe relaties. Soms komt een bedrijf puur kijken wat wij hier op deze werf doen, zonder de directe intentie om samen te werken. Als je dan met elkaar om de tafel gaat en in gesprek raakt over wat je doet en welke ontwikkelingen er zijn, blijk je vaak meer raakvlak te hebben dan je in eerste instantie dacht. Dit betekent niet dat je van de één op de andere dag zaken kunt doen, maar we kijken hoe we voor de lange termijn een interessante en lucratieve relatie kunnen opbouwen. Uiteindelijk blijk je vaak wel degelijk iets voor elkaar te kunnen betekenen.”

Naar wat voor soort samenwerkingen zijn jullie op dit moment op zoek?

“Er liggen zó veel kansen om je binnen de metaalrecycling te onderscheiden, dat je een keuze moet gaan maken binnen het palet van mogelijkheden: je kan niet alles doen. Onlangs hebben wij in samenwerking met het Deense bedrijf Fairwind 17 onshore windmolens mogen ontmantelen. Doordat we hier in Amsterdam nu zo’n grote terminal hebben, is er ook ruimte voor dit soort grote projecten. Ook hebben we de ervaring binnen onze ‘club’ om dit aan te pakken. De komende jaren zal er vanuit de offshore ook veel gesaneerd moeten worden; windmolenparken, onderdelen van olieplatforms… er is genoeg metaal op zee te vinden, dat er op een bepaald moment ook allemaal weer uit moet. Om dit terrein te verkennen, hebben wij ons een jaar geleden dan ook aangesloten bij AYOP.”

Wat kunnen AYOP en haar leden hier voor jullie in betekenen?

“We zijn momenteel dus in een serieuze oriënterende fase op het gebied van offshore. AYOP heeft natuurlijk een mooi netwerk van bedrijven waarmee we graag eens om de tafel gaan. We vonden het dan ook erg leuk om deel te nemen aan de Offshore Energy Amsterdam als onderdeel van het AYOP-paviljoen. We hebben hier al veel nieuwe contacten opgedaan, waar we anders niet bij terecht zouden zijn gekomen!”

Hoe ben je eigenlijk bij EMR terechtgekomen?

“Tot 2019 werkte ik als officier bij het Korps Mariniers. Ik heb zo’n 8 jaar voor defensie gewerkt. Daarna werkte ik 1,5 jaar voor een handelsonderneming en toen werd ik benaderd door de HR-afdeling van EMR. In eerste instantie was de vraag of ik een werf wilde leiden. Dit paste niet direct bij me, maar we zijn in contact gebleven. Mijn voorganger had eigenlijk al 1,5 jaar een andere functie, waardoor de nieuwe business niet de aandacht kreeg die het verdiende. Ik heb de functie weer nieuw leven in mogen blazen.”

Van het Korps Mariniers naar EMR… Een heel andere wereld! Heb je iets vanuit je tijd bij defensie mee kunnen nemen naar jouw rol als Manager Industrie?

“Goede vraag! Bij het Korps Mariniers heb ik altijd een leidinggevende functie gehad. Eén van de dingen die ik sterk heb geleerd is dat een goede manager faciliteert. Die staat niet boven de groep, maar juist binnen de groep. Je maakt het voor je team mogelijk om goed te functioneren. Als manager moet je het niet ‘beter weten’, je moet het overlaten aan de specialisten. Ik ga een marketeer bijvoorbeeld niet vertellen hoe marketing werkt. Ik kan mijn mening geven en meedenken als hierom gevraagd wordt, maar de keuze ligt bij de specialist. Samen zorgen alle specialisten dat het bedrijf goed functioneert. Zo sta ik er ook in bij EMR. We werken samen met allerlei specialisten en samen zorgen we dat we zaken voor elkaar krijgen. Je maakt steeds nieuwe connecties en samen kijk je wat je voor elkaar kunt betekenen. Je hebt elkaar nodig!”


Wil je eens met Floris in gesprek om te kijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen? Wij brengen je graag in contact!