Werkgebieden
De bedrijven die aangesloten zijn bij het netwerk van AYOP werken in diverse gebieden binnen de offshore energy sector. Vanuit de fossiele energie is er een sterke beweging richting hernieuwbare energiebronnen. Denk hierbij niet windenergie, maar ook aan waterstof, zonneparken op zee en alternatieven zoals golf- en getijde-energie.
Over ons
De bedrijven die aangesloten zijn bij het netwerk van AYOP werken in diverse gebieden binnen de offshore energy sector. Vanuit de fossiele energie is er een sterke beweging richting hernieuwbare energiebronnen. Denk hierbij niet windenergie, maar ook aan waterstof, zonneparken op zee en alternatieven zoals golf- en getijde-energie.
Offshore Olie & Gas
De Noordzee heeft Europa’s grootste olie- en aardgasvoorraad. Nederland heeft ongeveer 160 bestaande olie- en gasplatformen op de Noordzee. We hebben wereldwijd steeds meer energie nodig; een behoefte die niet alleen door hernieuwbare energie in te vullen is. Tijdens de transitieperiode blijft olie- en gasproductie nodig en kunnen de Nederlandse spelers wereldwijd de beste duurzame oplossingen leveren.
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft niet alleen de olie- en gasprijzen flink doen stijgen, maar ook onze behoefte om energie onafhankelijk te worden versterkt. Hierdoor stijgen de investeringen in deze markt en worden nieuwe boringen opgestart. Ook zullen bestaande platformen waar mogelijk langer operationeel blijven.
Door de transitie naar duurzame energie en het naderen van het einde van de economische levensduur van bestaande olie- en gasplatformen, wordt er de komende jaren flink geïnvesteerd in de modificatie en elektrificatie van bestaande platformen en ontmanteling van oude platforms (decommissioning).
Offshore Wind
De Europese en Nederlandse ambities op het gebied van wind op zee zijn hoog. In Nederland moeten in 2030 alle windturbines in de Noordzee samen 21 gigawatt opleveren. Dit moet verder groeien naar 50 gigawatt in 2040 en 72 gigawatt in 2050. Om dat in perspectief te plaatsen: de windmolenvelden die tot nu toe operationeel zijn, leveren samen ongeveer 4,7 gigawatt op
Een stap in de goede richting wordt de komende tijd gezet met de aanleg van onder andere IJmuiden Ver, Hollandse Kust Noord en Hollandse Kust West.
De provincie Noord-Holland ligt geografisch het dichtst bij de nieuw te bouwen windparken op de Noordzee voor 2030 en is daarmee een unieke en gunstige uitvalsbasis voor alle werkzaamheden.
Ook kijken we binnen het AYOP-netwerk naar de mogelijkheden van de ontmanteling van windparken die aan het einde zijn van hun levensduur. De komende jaren wordt dit onderwerp steeds belangrijker.
Waterstof
Er vinden sterke ontwikkelingen plaats op het gebied is waterstof: een duurzame, CO2-vrije vervanger voor aardgas. Waterstofgas (H2) komt vrij bij het splitsen van water of het ontleden van koolwaterstoffen zoals methaan. Waterstof zelf is dus geen energiebron, maar een energiedrager; je kunt er energie uit halen. Dit kan bijvoorbeeld door elektrolyse, waarbij water gesplitst wordt in zuurstof en waterstofgas, door middel van (groene) elektriciteit. In dit filmpje van Remeha vind je een goede uitleg van de werking van waterstofgas.
Waterstof kan aardgas vervangen voor de verwarming van bestaande bouw. Een groot voordeel is dat het bestaande aardgasnetwerk met beperkte aanpassingen geschikt gemaakt kan worden voor de distributie van waterstof. Ook kunnen bestaande gasplatformen ingezet worden voor de productie van groene waterstof op zee. De stroom om het zeewater om te zetten in waterstof is daarbij afkomstig uit windparken op zee.
Het eerste pilotproject voor de productie van groene waterstof op een bestaand gasplatform is al gestart in 2018. Het PosHYdon project op het Q13a platform is ’s werelds eerste groene offshore waterstofpilot project. Ook wordt er hard gewerkt aan een landelijk waterstofnetwerk en zijn terminals in de Amsterdamse haven bezig met het voorbereiden van grootschalige import van waterstof via schepen.
Alternatieve offshore energie
Naast windenergie, fossiele energie en de ontwikkeling van waterstofproductie op zee, zijn er diverse alternatieve vormen van offshore energieopwekking. Denk hierbij aan zonneparken op zee of golf- en getijdenenergie.
Zo houden bedrijven als SolarDuck zich bezig met zonneparken op zee. Dit bedrijf draait momenteel demonstratieproject Merganser op de NSF Offshore Test Site. Met hun technologie, bestaande uit drijvende driehoekige platformen die “zonnepanelen-eilanden” kunnen vormen, kunnen ze grootschalig zonne-energie op zee opwekken. De platformen zijn gemonteerd op drijvers waardoor de zonnepanelen en elektrische systemen niet door golven bereikt kunnen worden.
AYOP-lid Symphony Wave Power richt zich op golfenergie. Dit bedrijf ontwikkelt, produceert en exploiteert energiesystemen die vanuit watergolven van de zee en oceanen elektriciteit produceren. De elektriciteit wordt opgewekt door de interne drukvariatie in een watergolf.
Ook wordt er volop geëxperimenteerd met andere vormen van alternatieve offshore, zoals getijdenenergie en Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC).
Havens
In Noord-Holland zijn drie belangrijke havens te vinden: Port of Amsterdam, Port of Den Helder en Zeehaven IJmuiden. Deze havens kennen ene lange geschiedenis en zijn van groot belang voor de offshore energy sector in de Noordzee. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de havens, regio’s de Provincie Noord-Holland de krachten hebben gebundeld om Noord-Holland neer te zetten als dé Offshore Energy Hub van Nederland.
De samenwerking biedt de kans om een grote rol te spelen in de energietransitie – een ontwikkeling die veel kansen en uitdagingen kent. De markt voor offshore energie groeit harder dan de capaciteit van de individuele havens in Nederland. Samenwerking is essentieel om blijvend te voldoen aan de energievraag van de toekomst en om bedrijven en personeel aan te trekken en vast te houden.
Samen richten de havens en regio’s zich op het creëren van meerwaarde voor klanten en het behartigen van gedeelde belangen als onderdeel van de overkoepelende Offshore Energy Hub.
Meer weten? Neem contact met ons op via info@ayop.com.