18/04/23

Van Laar Maritime gaat met AYOP-lidmaatschap offshore-uitdagingen aan

Onlangs heeft Van Laar Maritime BV zich bij AYOP aangesloten. Als Europa’s grootste rederij met gespecialiseerde bewakingsschepen exploiteert het bedrijf in IJmuiden een groeiende vloot van 34 schepen. De schepen worden ingezet voor een breed scala aan diensten voor de offshore industrie.  

Lindsay Pein, Business Development bij Van Laar: “Wij denken graag mee met de AYOP-leden om hun offshore-uitdagingen aan te gaan. We zetten ons in om de hoogst denkbare standaard op het gebied van operationele veiligheid en services te leveren. Altijd net een stapje verder.”

Van Laar heeft meer dan twintig jaar ervaring in de offshore industrie, met onder andere het bewaken van offshore windparken in aanbouw, onderwaterconstructies en survey werkzaamheden. Maar ook ondersteunende diensten zoals drone-inspecties, waarbij de gehele windturbine in nog geen half uur wordt gefotografeerd.

De vloot van Van Laar bestaat uit behalve uit shalllow-draft schepen voor op het wad en nabij de kust, ook uit ‘all-weather’ guard schepen. Deze schepen blijven in bijna alle weersomstandigheden buiten voor het bewaken van windparken, kabels, pijpleidingen en onderwaterconstructies. Tevens begeleiden zij schepen die door hun aard van hun werk een guard schip nodig hebben, zoals seismologische schepen en kabel-/pijpenleggers. De vier nieuwe multi purpose support schepen van de rederij zijn inzetbaar als surveyschip, seismische support, oil pollution en als Emergency Rescue and Response vessel.

De expertise van het bedrijf ligt in de renewable sector waar het bedrijf sinds het eerste offshore windpark op de Noordzee al bij betrokken is. De guard schepen hebben dan ook op de meeste offshore windparken in Noordwest-Europa gevaren, en dichter bij huis op de parken NoordzeeWind, Prinses Amaliawindpark, Gemini, Borssele en Hollandse Kust (zuid en west) die nu in aanbouw zijn.

Waterstof compliant

Verduurzaming in nieuwbouw en de bestaande vloot is de koers die Van Laar Maritime vaart voor een groene toekomst. Nu een jaar geleden heeft Van Laar Maritime de MV Jacobus gebouwd en in gebruik genomen. Omdat verduurzamen ook bij Van Laar de aandacht heeft, is dit schip een voorloper op de toekomst. De Jacobus is als de eerste in haar soort waterstof compliant, en heeft een elektrisch aangedreven generator waardoor ze veel minder gasolie verbruikt. Het schip is klaargemaakt om op waterstof of batterijen te kunnen varen. Naast nieuwbouw is Van Laar Maritime ook bezig om een voormalige kotter van een nieuwe hybride voortstuwing te voorzien.

Sylvia Boer, directeur AYOP: “Inspirerend te zien waar een familiebedrijf groot in kan zijn, en hoe zij zich op een duurzame toekomst voorbereiden. Met hun expertise kunnen we de offshore wind sector veilig houden, een essentiële taak!