14/12/21

STROHM AANGESLOTEN BIJ AYOP

De IJmuidense ontwikkelaar van kunststof pijpleidingen Strohm heeft recent het lidmaatschap van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports ondertekend. Het bedrijf, dat een jaar geleden van Airborne Oil & Gas naar Strohm werd omgedoopt, is wereldmarktleider op het gebied van hightech composiet pijpleidingen voor de winning van olie en gas in extreme omstandigheden zoals in de diepzee. Caroline Justet, Business Growth Executive van Strohm: “Bij Strohm, een actieve speler in de energiesector, hechten we veel waarde aan uitwisseling en samenwerking met lokale bedrijven in ons vakgebied. Inderdaad, de regio wordt steeds meer een mondiale hub voor de energietransitie en biedt veel kansen voor bedrijven om te groeien. Wij vinden het bereiken van de lokale gemeenschap en ‘een goede buur zijn’ belangrijk, dus deel uitmaken van AYOP lijkt een natuurlijke keuze om groei te bevorderen in de regio Amsterdam-IJmuiden.”

De composiet pijpleidingen (thermoplastic composite pipe, TCP) worden gezien als revolutionair in de olie- en gaswinning, omdat ze veel langer meegaan dan varianten van staal die na verloop van tijd gaan roesten. Ook kan op grotere dieptes worden gewerkt dan met stalen buizen.

Koolstofarme energietransitie

Strohm zet in op een sterke positie in de koolstofarme energietransitie en hernieuwbare energiebronnen. De installatie van een kunststof pijpleiding levert vijftig procent lagere koolstofvoetafdruk op, in vergelijking met stalen alternatieven. De innovatieve technologie van Strohm zal naar verwachting een steeds belangrijker rol gaan spelen in de internationale energietransitie.

TCP is een volledig verlijmde massieve wandbuis met glas- of koolstofvezelversterkingen, ingebed in het thermoplastische materiaal. De binnenvoering van de buis, het composietlaminaat en de externe coating zijn allemaal gesmolten, wat zorgt voor een verbinding tussen de lagen die net zo sterk en duurzaam is als de basismaterialen. Het resultaat is een sterke en robuuste oprolbare buis, vervaardigd in lange lengtes en volledig ongevoelig voor corrosie.

Offshore Olie & Gas

TCP wordt gebruikt door olie- en gasexploratie- en productiebedrijven en olieveldservicebedrijven, in toepassingen variërend van TCP Jumpers en TCP Downlines voor Subsea Well Intervention tot permanent geïnstalleerde TCP Flowlines en TCP Risers.

Hydrogen

Er is een groeiend potentieel in offshore wind in combinatie met het opwekken van (offshore) groene waterstof. Strohm’s TCP Flowlines en Risers zijn de ultieme oplossing voor waterstoftransport tegen de laagste levenscycluskosten.

Caroline: “Onze technologie levert veel voordelen op ten opzichte van stalen buizen. Zo behaal je al snel dertig procent lagere installatiekosten voor stroomleidingen, en voorkom je stroomlijn- en stijgbuiscorrosie. Ook is het met TCP mogelijk om onderzeese interventie met hoog debiet uit te voeren. En, niet onbelangrijk, het weegt allemaal veel minder.”

Strohm’s hoofdkantoor is gevestigd in IJmuiden. Daarnaast heeft Strohm regionale kantoren in Houston, Rio de Janeiro en Kuala Lumpur.

Sylvia Boer, directeur AYOP: “De innovatieve en duurzame oplossingen van Strohm zijn een verrijking van ons netwerk. Onze leden dragen elke dag bij aan het realiseren van de energietransitie en het reduceren van de CO2 footprint is cruciaal. Ook de waterstoftransport oplossingen van Strohm zijn erg interessant.”