27/05/20

‘Spelenderwijs’ samen terug naar de werkplek, met aandacht voor de medewerker

Human Change Group heeft een eenvoudig teamspel ontwikkeld waarmee medewerkers op een ontspannen en toch gestructureerde wijze na een lange periode van thuiswerken weer met elkaar op de werkvloer kunnen ‘intunen’. Op basis van dit spel geef je samen met collega’s stap voor stap betekenis aan de afgelopen weken en leggen jullie samen de basis voor een succesvolle samenwerking in de volgende periode. Niet de zakelijke regels, maar juist de menselijke kant krijgt de aandacht in dit bord- of onlinespel. Het wordt gratis ter beschikking gesteld en is voor leden bij AYOP op te vragen.

Met dit teamgame ‘tunen’ jij en je collega’s samen in op de nieuwe werkelijkheid. Na een lange periode van thuiswerken bereid je je met je organisatie voor op de volgende fase: terug naar de werkplek. De RIVM-richtlijnen (1,5 meter principe, hygiënemaatregelen) vormen één belangrijke kant van deze medaille. De andere kant is ‘de mens’. Met welke ervaringen, ambities en mogelijk ook zorgen komen we terug op kantoor of de werklocatie? Hoe geven we met elkaar betekenis aan de afgelopen periode? Wat is de impact ervan op ons dagelijks werk? Hoe gaan we als collega’s met elkaar om in deze nieuwe werkelijkheid?

Een goede start maken
De afgelopen periode zal voor iedereen anders geweest zijn. Het thuiswerken heeft waarschijnlijk tot nieuwe inzichten en ervaringen geleid, maar misschien ook tot spanningen, onzekerheden en stress.

Alle goede en minder goede ervaringen verdienen bij terugkeer op de werkplek de juiste aandacht. Hoe maken we samen weer een goede start? Hoe komen we als team weer op stoom? Hoe behouden we het goede en stemmen we onze verwachtingen opnieuw af?

Teamgame
Om je hierbij te helpen heeft Human Change Group Tune-In ontwikkeld. Een eenvoudige teamgame waarmee jij en je collega’s direct aan de slag kunnen om samen gericht aandacht te geven aan ‘het nieuwe normaal’ op het werk. Tune-In helpt om de recente ervaringen met elkaar te bespreken en om recente lessen en inzichten te delen. Dit legt (opnieuw) een belangrijke basis voor succesvolle samenwerking. Want in een aantal gevallen zal het gewoon doorgaan met wat we altijd al deden, niet langer de beste optie blijken…

De weg vinden in het ‘Nieuwe Normaal’
Samen ‘het nieuwe normaal’ vormgeven: als organisatie, als team en als individu. Dat is waar het om gaat. Het terugkeren op de werkplek of het weer in een drukkere omgeving gaan werken, zal gezien de impact van de coronacrisis tot nieuwe uitdagingen leiden. Hoe zetten we die om in kansen en verbeteringen? Tune-In helpt om deze kansen helder in beeld te brengen.

Tune-In: de sleutel voor een goede (her)start
Een goed en open gesprek draagt bij aan de sociale veiligheid en bevordert de onderlinge samenwerking. Dát is de sleutel voor een goede herstart. Met Tune-In kan je samen de juiste stappen zetten.

Vrij gebruik
Human Change Group heeft hiervoor een eenvoudig teamspel (te gebruiken als bordspel of via een van de bekende online tools) ontwikkeld, waarmee je samen met je collega’s direct aan de slag kunt. Ze stellen de game gratis ter beschikking van AYOP-leden. Interesse? Stuur dan een e-mail naar Sylvia Boer: sylvia@ayop.com