
Ontwikkelaar drijvende zonnepanelen SolarDuck tot AYOP toegetreden
Recent is SolarDuck tot Amsterdam IJmuiden Offshore Ports toegetreden. De ontwikkelaar van drijvende zonnepanelen biedt een belangrijke technologie die de energietransitie naar duurzame energiebronnen versnelt. Koen Burgers, CEO van SolarDuck: “We zijn erg enthousiast om toe te treden tot het groeiende AYOP-netwerk. Deze ‘energieke’ vereniging bevat veel bedrijven met wie we graag de samenwerking zoeken.”
SolarDuck is een Nederlands-Noors OFPV-bedrijf (Offshore Floating Photovoltaic) met sterke wortels in de maritieme industrie. Het bedrijf werd opgericht als spin-off van Damen Shipyards. Sindsdien heeft SolarDuck onophoudelijk gewerkt aan haar visie ‘To Electrify the World with Offshore Floating Solar’.
Efficiënter gebruik van ruimte op zee
De door SolarDuck ontwikkelde techniek voor drijvende zonnepanelen op zee creëert een nieuwe mogelijkheid voor de productie van zonne-energie en biedt een antwoord op de toenemende schaarste van land voor de opwekking van hernieuwbare energie. De integratie van drijvende zonnepanelen met een windpark op zee zorgt voor een efficiënter gebruik van de ruimte op zee voor energieopwekking (gebruikmakend van de ruimte tussen de windturbines) en maakt synergiën mogelijk met betrekking tot de bouw en het onderhoud van de multifunctionele hernieuwbare energiebron. Het resultaat is een evenwichtige energieproductie dankzij de complementaire aard van wind- en zonne-energie.
Unieke driehoekige platform
Voor de bouw van zonneparken op zee is technologie nodig die bestand is tegen zware omstandigheden zoals hoge golven, sterke wind en zout water. SolarDuck’s technologie bestaat uit unieke drijvende driehoekige platformen die aan elkaar worden gekoppeld waarmee drijvende eilanden worden gecreëerd. De technologie is als eerste in de wereld gecertificeerd voor offshore toepassing door Bureau Veritas. De platformen ‘dragen’ de zonnepanelen enkele meters boven het water en zorgen ervoor dat modules uit de ‘splash zone’ van golven blijven. Het systeem volgt de golven– vergelijkbaar met een tapijt. Op die manier blijven belangrijke elektrische componenten droog, schoon en stabiel. Dit garandeert een lange levensduur van de half-afzinkbare constructie, terwijl een veilige bediening en onderhoud mogelijk zijn.
Offshore pilot Noordzee
Recent heeft SolarDuck een samenwerkingsovereenkomst met RWE ondertekend om het gebruik van drijvende zonneparken op zee te ontwikkelen om zo de kennis over de drijvende zonnetechnologie van SolarDuck te versnellen. Volgend op een succesvolle inzet van een pilot in het binnenland in Nederland vorig jaar is SolarDuck nu bezig met een offshore pilot in de Noordzee . Dit project, ‘Merganser’ genaamd, heeft een nominale capaciteit van 0,5 MWp. Vorige week heeft RWE de tender voor de bouw en exploitatie van het windpark Hollandse Kust (west) kavel VII gewonnen. Daarin zal SolarDuck een groter demonstratieproject integreren.
Sylvia Boer, directeur AYOP: “Wij vinden het belangrijk om ook nieuwe spelers, start-ups en scale-ups te verwelkomen om zo de nieuwste technologie in het netwerk te halen. Het lidmaatschap van SolarDuck is een heel logische toevoeging. SolarDuck speelt een belangrijke rol in de innovatie en verduurzaming van de energiesector. Twee aspecten die bij onze vereniging en leden ook centraal staan. Samenwerking tussen en met de leden kan tot nog mooiere resultaten leiden.”
Bron: IRO, RWE en SolarDuck