21/03/22

NIEUW LID BLADE MADE TRANSFORMEERT AFGEDANKTE ROTORBLADEN NAAR MAATSCHAPPELIJKE TOEPASSINGEN

Startup Blade Made heeft zich bij Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) aangesloten. Het bedrijf zet zich in om afgedankte wieken van windmolens een tweede, maatschappelijk leven te geven. Jan Willem de Laive, co-founder van Blade Made: “Graag gaan wij in gesprek met de andere leden van AYOP om te kijken hoe we de realisatie van toepassingen verder kunnen vergroten.”

Het aantal windparken op land en zee neemt wereldwijd toe. Maar over recycling van de windturbines na de economische levensduur wordt pas recent nagedacht en samengewerkt. De wereldwijde windindustrie creëert een groeiende en momenteel zeer moeilijk te recyclen afvalstroom, zo’n 20.000 afgedankte wieken per jaar. Maar rotorbladen hebben veel specifieke eigenschappen waardoor ze uitermate geschikt zijn voor bijvoorbeeld grootschalige buitenmeubelen in stedelijke en openbare ruimten en elementen die duurzame, ergonomische, onverplaatsbare, vandalismebestendige materialen vereisen.

200 BLADEN PER KILOMETER
Startup Blade Made is een samenwerkingsverband van architectuur bureau Superuse, New Citizen Design en Newton Brown Urban Design. Zij hebben de handen ineengeslagen om de grote stroom afgedankte wieken circulair aan te pakken, door het ontwerpen van schaalbare concepten. Voorbeelden hiervan zijn geluidsschermen langs snelwegen, speeltuinen, stadsmeubilair en infrastructurele kunstwerken. Ter illustratie, 200 bladen zijn goed voor een kilometer geluidswal. Jan Willem: “Maar eigenlijk zijn de toepassingen onbeperkt. Behalve stadbankjes en speeltuinen hebben we ook al een bushalte gemaakt en werken we momenteel aan een voetgangersbrug. De mogelijkheden zijn legio, als je maar creatief denkt.”

De toepassing van wieken is duurzaam, iconisch, economisch concurrerend en vermindert de ecologische voetafdruk van projecten waarin ze worden gebruikt tot wel 90 % ten opzichte van standaard oplossingen. In hun tweede leven kunnen rotorbladen nog 50-100 jaar of zelfs nog langer worden gebruikt.

LOKAAL WERELDWIJD
Jan Willem: “Afgedankte rotorbladen zijn er in de hele wereld. Wij willen graag een wereldwijd netwerk van opslag en productie hubs voor hergebruik opbouwen. Lokaal beschikbare afvalwieken omzetten naar lokaal stadmeubilair, gemaakt door lokale arbeid. Dat maakt de toegevoegde waarde voor de samenleving nog groter. Opgeschaald kunnen we een aanzienlijk verschil maken in de hoeveelheid wieken die wordt verbrand en gestort of worden gedowncycled in bijvoorbeeld beton of asfalt. Ter illustratie, als we 5% van het Nederlandse openbare stadsmeubilair van afvalwieken bouwen, wordt al het Nederlandse windindustrie afval, zo’n 400 rotorbladen, gebruikt!”

Sylvia Boer, directeur AYOP: “In een tijd van transitie naar een circulaire economie is Blade Made al jaren pionier. Hun toepassingen zijn op het oog zo vanzelfsprekend, en gelukkig worden zaken als materiaalkeuze tegenwoordig steeds vaker meegenomen in de ontwerpfase. Maar dit laat niet onverlet dat we duurzame oplossingen zoeken voor de huidige windmolens op zee en land. Blade Made biedt zo’n oplossing en is daarmee een welkome aanvulling!”

Eerder schreef Dorothy Winters van AYOP al het artikel Hoe kunnen we offshore wind circulair maken waar ingegaan wordt op de vraagstukken die er liggen bij de verschillende fases van ontwerp, bouw en onderhoud.