‘Leuk om technische puzzels op te lossen’
AYOP wil de diversiteit van werk in de offshore onder de aandacht brengen. Enerzijds om de branche meer bekendheid te geven en meer mensen naar de sector te trekken. Maar anderzijds ook om de medewerkers de erkenning te geven die ze verdienen. We maken een eerste serie met 5 bedrijven. Eerder publiceerden we het interview met Marcel en Chris van Equans. Deze keer komen de medewerkers van Bluestream aan woord. Een dubbelinterview met:
Jordy D’hondt (27)
Woonplaats: Den Helder
Opleiding: hbo Werktuigbouwkunde
Functie: project engineer
Functieomschrijving: bereidt inspectie-, reparatie- en onderhoudsprojecten voor
Werkgever: werkt twee jaar bij Bluestream
Torben Verleg (29)
Woonplaats: Julianadorp
Opleiding: Middenkader engineering, mbo niveau 4 richting Werktuigbouwkunde
Functie: inspection engineer
Functieomschrijving: verantwoordelijk voor de voorbereidingen voor inspectieprojecten en die resultaten in een eindrapportage voor de klant verwerken
Werkgever: werkt zes jaar bij Bluestream
Torben, jij bent inspection engineer. Wat inspecteer jij zoal?
Torben: ”Dat gaat om de windmolenparken en de olie- en gasplatformen van onze klanten. Die platformen hebben onderhoud nodig en het precies in kaart brengen van die onderhoudsklussen, dat is wat ik en mijn collega’s doen. We inspecteren bijvoorbeeld of en waar er corrosie zit, of de lasnaden nog goed zijn, controleren de wanddiktes. We vergaren veel data voor rapportages; dat is eigenlijk de kortste versie van wat ik doe.”
En jij Jordy? Wat doe jij als project engineer?
Jordy: ”Op basis van de rapportages van Torben komt de klant met een vraag voor onderhoud. Die projecten bereid ik helemaal voor, van A tot Z. Van het in kaart brengen van de veiligheidsrisico’s tot bedenken welke spullen er allemaal mee moeten en ook hoe we het werk gaan uitvoeren. Dat doe ik het grootste deel van het jaar hier vanaf kantoor in Den Helder, maar ook zit ik gemiddeld zo’n twaalf weken per jaar offshore. Dan controleer ik vanaf de locatie hoe het project verloopt en kan ik aanpassingen maken in de werkwijze als dat nodig is.”
Werken jullie ook samen?
Torben: ”We werken niet zozeer samen aan projecten, maar Jordy vraagt wel regelmatig data bij mij op.”
Jordy: “Als wij bij een platform aan het werk zijn en we komen – om een simpel voorbeeld te noemen – een boutje tegen dat mist; dan vraag ik bij Torben op of dat bij de rapportages van voorgaande jaren ook al miste. Vervolgens koppelen we dat terug aan de klant.”
Is het moeilijk werk?
Jordy: “Soms wel. De projecten zijn technisch best wel complex. Maar het is ook weer niet zo dat het té ingewikkeld is.”
Torben: “Het is een combinatie van uitdagend technisch werken en uitvoerende taken die je wat makkelijker uit je mouw schudt. Als je het interessant vindt, zul je het denk ik snel oppikken en kun je stappen maken in het bedrijf.”
Jordy, hoe vind jij het om deels ook offshore te werken?
Jordy: “Fantastisch. Dat heb ik altijd al graag gewild. Ik ben geboren en getogen hier in Den Helder; dan krijg je dat leventje op zee van jongs af aan een beetje mee. Ik vind de samenhorigheid op zo’n boot mooi. Je zit met z’n allen letterlijk in het zelfde schuitje en ieder doet vanuit zijn eigen expertise zijn ding. Het is echt een teamwork-gevoel. Dat geeft een bijzondere sfeer aan boord.”
Zijn er ook nadelen?
Jordy: “Die zijn er ook. In de weken dat je op zee bent, mis je dingen in je privéleven. Verjaardagen, afspraken met vrienden – dat hoort er nu eenmaal bij. Hoewel Bluestream wel heel meedenkend is, hoor. Als je een keer een bruiloft of een begrafenis hebt, krijg je gewoon vrij.”
Ga jij ook wel eens offshore Torben?
Torben: “Mijn collega’s gaan wel eens offshore. Ik zelf wat minder omdat ik snel zeeziek word. Daar kwam ik achter bij één van mijn eerste klussen; dat was geen prettige ervaring. Gelukkig kunnen ze bij Bluestream daar prima omheen werken en doe ik vooral de klussen hier vanaf kantoor in Den Helder.”
Wat zou bijvoorbeeld een klus kunnen zijn die jij of je collega offshore uitvoert?
Torben: “We werken bij Bluestream veel met duikers, maar ook met Remotely Operated Vehicles (ROV), oftewel: onderwaterrobots. Dat zijn robots die met camerabeelden precies in kaart kunnen brengen hoe het platform onder water eruit ziet. Is er roest te zien, is er aangroei van algen, is alles in goede staat? De taak van een inspection engineer is om die camerabeelden van een voice-over te voorzien – als een soort David Attenborough. Daarvoor zit je in een grote container aan boord met een aantal beeldschermen voor je. Vervolgens spreek je via een headsetje in wat je allemaal ziet en verwerk je de beelden in een hiervoor bedoeld programma. Dat maakt het voor de klant een stuk makkelijker om iets terug te vinden en kunnen ze beter bepalen welk onderhoud ze moeten uitvoeren.”
Wat vinden jullie het mooiste aan het werk?
Jordy: “Dat het zo dynamisch is. Er kan ieder moment iets gebeuren waardoor je dag toch weer anders loopt dan gedacht. Als een duiker onder water er toch opeens erachter komt dat er een boutje mist waarvan je dacht dat het er wel zat, dan moet je soms opeens je plannen omgooien. Het zijn een soort technische puzzels met verschillende oplossingen, waarvan jij moet bedenken welke op dat moment het beste pas. Dat vind ik erg leuk om te doen.”
En voor jou Torben?
Torben: “Het voelt altijd goed om een project af te ronden. Als we een rapportage af hebben, het laatste commentaar is verwerkt, de klant is tevreden en wij zijn tevreden – ja, dat geeft een goed gevoel. Hebben we dat ook weer succesvol af kunnen sluiten.”
Tot slot: de offshore sector staat bekend als een mannenwereld. Hoe zit dat bij jullie?
Torben: “Nou, op mijn afdeling zijn we met z’n vieren: twee mannen en twee vrouwen. Dus dat vooroordeel gaat bij mij niet helemaal op.”
Jordy: “Bij ons is het niet fiftyfifty, maar we hebben toevallig net een nieuwe vrouwelijke engineer erbij gekregen. Offshore is anders, daar is wel het merendeel man. Het zou mooi zijn als daar ook wat meer diversiteit komt.”