27/02/23

Jaaroverzicht 2022

Download hier het Jaaroverzicht 2022

Gelukkig was 2022 een jaar als vanouds waarbij we elkaar weer fysiek konden treffen. En dat hebben we geweten. We hebben slechts vijf online business calls georganiseerd en de overige activiteiten hebben weer ‘normaal’ plaatsgevonden.

Het was een bomvol jaar waarin we niet alleen WindDay 2022 naar de regio hebben gehaald, maar ook een eigen festival ‘Decom Live Amsterdam Event’ uit de grond hebben gestampt. We hebben meerdere dagtrips naar belangrijke windbeurzen georganiseerd, deelgenomen aan de havendagen in IJmuiden en Amsterdam, diverse congressen bezocht, de nodige havenrondvaarten en netwerkmomenten georganiseerd. De kers op de taart was de Offshore Energy waar we met ruim veertig leden aan hebben deelgenomen. Een deel van deze activiteiten hebben we in goede samenwerking met onze partners en zusterverenigingen gerealiseerd.

2022 was een goed jaar voor IJmuiden. Niet alleen is de Nieuwe Zeesluis IJmuiden officieel geopend door de koning, maar ook werd de eerste waterstof bunkervergunning van Nederland verleend aan de haven van IJmuiden.

2022 was ook het jaar waarin het kabinet de offshore wind ambitie verdubbelde van 10,5 naar 21 GW in 2030. Een direct gevolg van deze enorme ambitie is de vraag naar havenkade infrastructuur en fysieke ruimte, waaronder ook de nieuwe Energiehaven. Iets dat nog onvoldoende meegenomen is in de huidige overheidsplannen. Hiervoor is een gezamenlijke lobby richting de landelijke politiek gestart met de Nederlandse zeehavens, NWEA en IRO. Amsterdam IJmuiden Offshore Ports blijft aangehaakt door met betrokken stakeholders en lobbyisten te praten.
Al klap op de vuurpijl zijn in 2022 de tenders voor Hollandse Kust (west) vergund. Kavel VII is gewonnen door Oranje Wind Power II, een dochteronderneming van RWE AG, kavel VI is gegund aan EcoWende, een joint venture van Shell en Eneco.

In dit jaarboekje vind je een samenvatting van alle AYOP-activiteiten. Heb je nog ideeën of wensen laat het ons vooral weten!

We hopen jullie in 2023 weer vaak te zien!