21/02/23

Hoe een toevallige ontmoeting nieuw personeel oplevert

SEW Energy dolblij met Ganesh en WorldEmp


Het is een wonderlijk verhaal, de geschiedenis van SEW Energy uit Broek op Langedijk: in 1996 begonnen als onderhoudsbedrijf in de foodindustrie, voor de chipsfabriek in de buurt. En nu, ruim een kwart eeuw later is het een belangrijke toeleverancier in de Nederlandse energiemarkt. En door een toevallige ontmoeting heeft SEW Energy nu zijn eerste en binnenkort zijn tweede personeelslid in India. Via recruiter WorldEmp. Een mooie samenwerking tussen twee AYOP-leden.

Het was ruim een jaar geleden dat directeur Pascal Kool van SEW Energy bij een van de evenementen van AYOP toevallig medelid Frank Korf van WorldEmp tegen het lijf liep. Vanaf dat moment was een samenwerking geboren. Want Pascal zocht nieuw personeel voor het toenemende werk en Frank kon dat leveren. WorldEmp doet dat met een uniek remote working-concept dat buitenlands talent koppelt aan Nederlandse bedrijven.

Even terug naar het werk van SEW Energy: dat levert onderhoudsdiensten en pipespools (industriële pijpen) aan Nederlandse olie en gas operators. “Alles dat boven water zit, leveren wij. We leveren de pijpen, gereedschappen en mensen om die pijpen te onderhouden en er tussen uit te sleutelen om bijvoorbeeld schoon te maken of pakkingen te vervangen”, legt Pascal uit. Ze leveren maatwerk. “Lassers en fitters zetten het werk aan de hand van tekeningen in elkaar. Niks is recht. Alles heeft bochten, T- en Y-splitsingen.”

En dat maatwerk is flink toegenomen. Dus is er meer personeel nodig, bijvoorbeeld voor het voorbereiden van de zogeheten werkpakketten. Maar zoals in veel branches, ligt ook hier het personeel niet voor het oprapen. “We hebben momenteel vier, vijf vacatures”, aldus Pascal.

WorldEmp is gespecialiseerd in het zoeken en begeleiden van hoogopgeleid buitenlands personeel dat op de moderne kantoren in India voor hun Nederlandse werkgevers werken. “Frank vertelde me over zijn concept. Ik was meteen enthousiast. Bij mijn collega’s was er aanvankelijk wel wat scepsis. Logisch, het betekent voor ons bedrijf ook nogal wat, bijvoorbeeld op het gebied van procedures en computerprogramma’s. Die zijn allemaal in het Nederlands. Maar onder begeleiding van WorldEmp zijn we het gewoon proefondervindelijk gaan uitvinden. En het werkt verrassend goed.” Zo goed dat er inmiddels gezocht wordt naar een tweede collega in India. Want dat is Ganesh inmiddels wel, een echte collega. “In het begin waren we wel zoekende hoe we Ganesh in gingen zetten. Als de werkpakketten zijn voorbereid, moet dat worden overgedragen aan de productieleider. Dat gebeurt altijd fysiek, dus zat er tot nu toe een schakel tussen. Instructies en tekeningen moeten geprint worden bijvoorbeeld. Maar nu hebben we een werkwijze gevonden waarbij Ganesh dat zelf rechtstreeks doet.” Dus zijn er inmiddels ook plannen om Ganesh een keer naar Nederland te halen. “Om de collega’s beter te leren kennen, barrières weg te nemen. Te zorgen dat hij straks weer de andere collega kan begeleiden in India. Ja, Ganesh past echt bij ons.” Toch is het niet zo dat straks al het werk door medewerkers in India wordt gedaan. “Nee, voor de vacatures die nog openstaan zoeken we ook in Nederland. Dat het goedkoper is om iemand in India te hebben, is een bijkomstigheid. Hier konden we gewoon geen mensen vinden, daar wel. Zo simpel is het. Als dat zo blijft, komen er misschien nog wel meer Indiase collega’s bij. Maar het blijft zoeken naar de goede balans. We zijn gewend om met buitenlands personeel te werken. We hebben ook al heel lang Portugese lassers voor ons werken. Maar dat is in de werkplaats. Op kantoor is dit wel nieuw.”

Zo heeft SEW Energy uit Broek op Langedijk dus zijn personeelsbestand op innovatieve wijze aangevuld. En dat via handen schudden op een netwerkbijeenkomst. Pascal: “Dat blijkt dan wel waardevol. Om op deze manier uit te komen bij Ganesh in India.”