18/01/23

Connecting people

17 januari 2022 hadden we op Den Helder Airport de eer om HE Ambassadeur van Ierland in Nederland, Brendan Rogers, en Hoofd Economische, Handels- en Multilaterale Zaken, Frank Groome, te verwelkomen. We bespraken bilaterale mogelijkheden voor rechtstreekse vluchten voor offshore installatie- en onderhoudspersoneel tussen Ierland en Den Helder.

Nederlanders en Ieren reizen tussen de landen om te werken aan kritieke infrastructuur zoals offshore windparken in Ierland en datacenters in Nederland. Lage kosten, minder tijd en meer efficiëntie zijn essentieel in deze sectoren.

Den Helder is een groot en belangrijk knooppunt voor installatieploegen die naar platforms of schepen op zee worden gevlogen. Port of Den Helder speelt samen met Den Helder Airport een belangrijke rol in de toeleveringsketen van de offshore energiesector. Dit ecosysteem kan bedrijven die in het buitenland werken effectief ondersteunen zoals b.v. Ierland.

De relatie tussen Ierland en Nederland is sterk wat resulteerde in meerdere Nederlands-Ierse handelsmissies met betrekking tot offshore windontwikkeling (vast en drijvend), havenontwikkeling en productie en import/export van Groene Waterstof.

Op 13 september jl. tekende Port of Amsterdam een Memorandum of Understanding met Port of Cork en eerste Green Hydrogen Company EIH2.

We blijven in nauw contact met de Ierse Ambassade in Den Haag en de Nederlandse Ambassade in Dublin en kijken uit naar verdere Nederlands-Ierse samenwerking.