14/10/21

BUREAU VERITAS VULT OFFSHORE ENERGIE ECOSYSTEEM AAN DOOR AYOP-LIDMAATSCHAP

Bureau Veritas, een mondiaal opererende business-to-business dienstverlener op het gebied van testen, inspecteren en certificeren (TIC services), heeft zich bij Amsterdam IJmuiden Offshore Ports aangesloten. Patrick Bakker, Key Accountmanager Industry Bureau Veritas: “In snel tempo zien we een toename van (offshore) activiteiten met duurzame toepassingen. In veel van deze projecten is Bureau Veritas als onafhankelijke partij betrokken, ook rondom het Noordzeekanaalgebied. Door ons aan te sluiten bij AYOP verwachten we in het vroege stadium van een project onze specialistische kennis te kunnen delen en zo een bijdrage te kunnen leveren aan de bedrijven, samenleving en het milieu.”

De Bureau Veritas Groep werd in 1828 in Antwerpen opgericht en is met zo’n 75.000 medewerkers actief in meer dan 140 landen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Parijs, in Nederland werken zo’n 450 medewerkers vanuit de vestigingen Amersfoort, Groningen en Rotterdam. Vanuit ruim 1.600 kantoren en laboratoria bedienen zij wereldwijd circa 400.000 klanten, goed voor een omzet van € 4.6 miljard.

Bureau Veritas is sinds het begin van de olie- en gas winning op de Noordzee actief met offshore werkzaamheden en daarmee geen onbekende voor veel AYOP-leden. Het bedrijf heeft veel ervaring en expertise met opwekking van energie via wind en recent ook waterstof, pijpleidingen, kabels en offshore installaties, zowel in de nieuwbouw, modificatie als decommissioning fases. Dat geldt ook voor on- en offshore energieproductie. Daarnaast is Bureau Veritas in samenwerking met haar opdrachtgevers betrokken bij elektrificatie van offshore platforms, toekomstige CO2-opslag in verlaten gasvelden (CCS) en certificatie rondom veiligheid van deze installaties op de Noordzee.

Patrick Bakker, Key Account Manager Bureau Veritas: “Ontwikkelingen in de offshore gaan snel. Door de noodzaak om duurzame en milieuvriendelijke energie te leveren, moeten ingenieursbureaus, fabrikanten en operators innovatieve en kosteneffectieve oplossingen ontwikkelen. Natuurlijk hebben de veiligheid van mens en het milieu topprioriteit, maar is het ook van vitaal belang om de levenscycluskosten te verlagen en de beschikbaarheid van activa te maximaliseren om olie, gas of elektriciteit betaalbaar te maken. We helpen daar graag bij.”

Q10 PLATFORM
Een voorbeeld van een offshore project waar Bureau Veritas de volledige certificering heeft gedaan is het Q10 platform. Het platform, met een gewicht van 500 ton en 600 ton jacket, is in december 2018 geïnstalleerd in een waterdiepte van 21 meter, plusminus 24 kilometer de kust van IJmuiden. Vanuit IJmuiden wordt het platform per schip aangevaren om inspectie en onderhoud uit te voeren. Bureau Veritas heeft ook de pijpleiding gecertificeerd van Q10a met een lengte 42 kilometer. Dit project was uniek gezien de korte doorlooptijd van het investeringsbesluit in januari 2018 tot eerste gasproductie in februari 2019.

CO2 OPSLAG
Momenteel is Bureau Veritas bezig met een project voor CO2-opvang en -opslag in een verlaten offshore gasveld. Bureau Veritas ondersteunt hierbij als onafhankelijke partij om het ontwerp te verifiëren en controleren of het aan de nodige richtlijnen, wet- en regelgeving voldoet. Daarnaast is Bureau Veritas bezig met de certificatie van de offshore transformator stations voor de Hollandse Kust Windparken Noord (en West A/B) voor de kust van IJmuiden.

BREED DIENSTENPAKKET
Maar het dienstenpakket van Bureau Veritas beslaat meer dan bovenstaande projecten, onder andere:

 • Ondersteuning bij innovatieve ontwerpen en technologieën
  • Ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe ontwerpen die tijd en geld besparen met de beste prestaties en kwaliteit. Bureau Veritas biedt Approval in Principle, certificering en classificatie van nieuwe ontwerpen, evenals kwalificatie van nieuwe technologieën.
 • Certificatie, Life Time Extension (LTE) en ingebruikname van offshore installaties, buisleidingen en windparken
  • Certificeren van offshore productieplatform en LTE
  • Certificeren van offshore buisleidingen volgens NEN3656 en LTE
  • Bureau Veritas is IECRE certificatie instelling voor windparken. In Nederland certificeert Bureau Veritas offshore windparken en de offshore transformatoren de laatste jaren.
 • Subsea
  • Bureau Veritas kwalificeert nieuwe, innovatieve onderzeese technologieën door ontwerpbeoordelingen uit te voeren en kwalificatie van nieuwe technologie en Approvals in Principle te bieden. Ook leveren ze certificaten voor Subsea Umbilical, Risers en Flowlines voor een breed scala aan offshore-gebruik.
 • Decommissioning
  • Bureau Veritas ondersteunt in elke fase van ontmanteling – van portfolioplanning tot veilige ontmanteling van activa.
 • Veiligheid en naleving
  • Experts op het gebied van onafhankelijke verificatie-instanties (IVB, Independent Verification Body) werken aan enkele van de meest complexe projecten in de sector en zorgen voor veiligheid en naleving van alle soorten offshore-platforms.

Sylvia Boer, directeur AYOP: “Bureau Veritas is marktleider in renewables testen, inspectie en certificering. Ze zijn daarmee een onmisbare schakel in de energietransitie waar we bij AYOP ook vol op inzetten. Ze kennen de bedrijven, EPC-contractors, lokale overheden en wet- & regelgeving. En met hun kennis en ervaring in de decommissioning, kunnen zij ook een belangrijke partner bij onze decom-activiteiten zijn. Kortom een sterke aanwinst!”