06/07/21

AYOP-ZOMER LEESPAKKET

De zomervakantie staat voor de deur. Misschien ga je weer voorzichtig naar het buitenland, of in eigen land vakantievieren, maar velen gaan er toch even tussenuit, of genieten van de eigen achtertuin. Anderen werken misschien juist weer door. Wat je ook gaat doen, we hebben voor jou net als vorig jaar het AYOP-zomer leespakket samengesteld met daarin interessante branche-informatie:

Den Helder Airport To70-rapport
Een impactstudie over helicopters en schepen voor de offshore wind service industrie. Het rapport is een direct gevolg van de herpositionering van de offshore luchthaven. Den Helder Airport verwacht dat het rapport zal dienen als een eerste bouwsteen voor de offshore energiegemeenschap, die het huidige en toekomstige offshore vervoer van passagiers en vracht plant. Een van de conclusies is dat het delen van activa en diensten de offshore logistieke supply chain ten goede zal komen, waardoor de kosten en de ecologische voetafdruk worden verlaagd.
Bron: Den Helder Airport
Lees hier verder

Havenschets: Noordelijke Nederlandse havens toekomstige energie-hub Noordwest Europa
De drie noordelijk gelegen Nederlandse havens, Groningen Seaports, Port of Den Helder en Port of Amsterdam, kunnen zich in de komende decennia ontwikkelen tot een belangrijke energiehub in Noordwest Europa. Dit blijkt uit de studie ‘Havenschets’ van New Energy Coalition i.s.m. Rijksuniversiteit Groningen en TNO naar de rol van deze havens in de energietransitie. De studie laat zien dat nauwe samenwerking kan leiden tot significante synergievoordelen, met kostenbesparingen oplopend tot zo’n €300 miljoen euro per jaar voor het Nederlandse energiesysteem.
Bron: New Energy Coalition
Lees hier verder

A 2030 Vision for European Offshore Wind Ports
Havens zijn de sleutel tot de ontwikkeling van offshore wind. Om de uitbreiding van offshore windenergie, zoals uiteengezet in de EU-strategie voor hernieuwbare energie op zee, te realiseren, moeten de Europese havens uitbreiden en nieuwe infrastructuur toevoegen. In een nieuw rapport schat WindEurope dat tegen 2030 6,5 miljard euro aan investeringen in haveninfrastructuur nodig zal zijn. De Europese Commissie moet een havenstrategie ontwikkelen en de maatschappelijke en ecologische waarde van havens erkennen.
Bron: Wind Europe
Lees hier verder

Energy Outlook 2021
2020 was een uitdagend jaar voor conventionele energiesectoren zoals olie & gas en mijnbouw, terwijl er veel gebeurde rondom nieuwe en innovatieve ontwikkelingen in groene energie. Met de extra complicaties veroorzaakt door COVID-19, bevindt de industrie zich in een positie waarin bedrijven out of the box moeten denken en zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Hetgeen zich ook door vertaalt in het aantrekken en behouden van personeel. Het Energy Outlook Report 2021 identificeert en illustreert de veranderingen en de manieren waarop bedrijven zich aanpassen om deze uitdagingen aan te gaan. Het rapport is gebaseerd op gegevens van meer dan 22.000 werknemers in de energiesector, werkzoekenden, recruiters en bedrijven.
Bron: Brunel
Lees hier verder

Het Lectorenplatform Energievoorziening in Evenwicht (LEVE) licht de belangrijkste onderwerpen voor ons energiesysteem van de toekomst toe in 6 Whitepapers. Vraagstukken over energie gaan veel verder dan alleen techniek.
Bron: Topsector Energie|
Lees hier verder

We wensen je een fijne zomer!