AYOP-lid SolarDuck kan door gewonnen tender RWE grote stappen zetten
Met het winnen van de tender Hollandse Kust (west) VII door RWE heeft ook AYOP-lid SolarDuck de grootste hybride offshore drijvende zonne-energiecentrale ter wereld toegekend gekregen. Binnen het project van RWE gaat SolarDuck een 5MW-demonstrator bouwen met innovatieve geïntegreerde oplossingen voor energieopslag. Dit project katapulteert het Nederlands-Noorse bedrijf richting commercialisering en versnelt de opschaling van productie, assemblage en installatie. Het project moet in 2026 operationeel zijn.
Na de samenwerkingsovereenkomst die in juli van dit jaar tussen SolarDuck en RWE werd ondertekend, werd SolarDuck geselecteerd als de exclusieve leverancier voor offshore drijvende zonne-energie (‘OFS’)-technologie met geïntegreerde energieopslag in het bod van RWE op het offshore windpark Hollandse Kust (west) VII. Door de gewonnen tender zal nu op grote schaal een hybride OFS-energiecentrale worden gerealiseerd.
Koen Burgers, CEO van SolarDuck, stelt: “Dit is een vlaggenschipproject voor SolarDuck en een belangrijke mijlpaal voor de bredere OFS-industrie. SolarDuck, de eerste die een hybride project op deze schaal bouwde, zal de robuustheid van onze oplossing demonstreren, de belangrijke rol van systeemintegratie bewijzen bij het bouwen van toekomstgerichte energiesystemen én de opschaling van de technologie mogelijk maken om de acceptatie ervan te versnellen. We zijn trots om in dit belangrijke project samen te werken met onze partner RWE.”
SolarDuck versnelt opschaling en commercialisering van zijn technologie
Door dit project kan SolarDuck sneller opschalen, de bijbehorende kostenvoordelen behalen en uiteindelijk commerciële projecten op netschaal versnellen. Hybride offshore wind- en OFS-projecten beloven de invoering van OFS op grote schaal te versnellen. De complementariteit tussen wind- en zonne-energiebronnen en een beter gebruik van de bestaande infrastructuur en de oceaanruimte zullen de groei van hybride OFS-projecten stimuleren.