
AYOP-lid recyclet blikjes, vliegdekschepen, boortorens en heel veel meer
Onlangs heeft EMR BV (European Metal Recycling) zich bij AYOP aangesloten. EMR werkt internationaal samen met industrieën zoals Maritiem & Offshore, Automotive en Bouw en Sloop, de metaalbewerkingsindustrie en overheidsinstanties om afgedankte materialen om te zetten in waardevolle grondstoffen. Tjeerd Jager, Managing Director: “We spelen graag een actieve rol bij het vinden van oplossingen voor wereldwijde milieuvraagstukken. Dat doen we onder andere door bij regeringen te lobbyen, waarbij we onze brede kennis en expertise inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaatvraagstuk.”
10 miljoen materiaal gerecycled naar 200 nieuwe duurzame grondstoffen
EMR recyclet elk jaar meer dan 10 miljoen ton metaal en plastic – van frisdrankblikje tot vliegdekschip en complete boortoren. Het bedrijf, met vestigingen in Nederland, de UK, Duitsland en de VS, recyclet de materialen in de haventerminals EMR Amsterdam en EMR Rotterdam tot meer dan 200 nieuwe duurzame grondstoffen, die dan weer wereldwijd worden verkocht.
Het vervoer en de algehele logistiek zijn daarbij een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. Dat doen ze onder andere door op het traject Amsterdam –IJmuiden de eerste volledig elektrische truck in te zetten. In samenwerking met Schavemaker Transport en Tata Steel heeft EMR daarmee een emissievrije, duurzame oplossing gevonden voor het vervoeren van gerecycled metaal in de omgeving van de EMR werf in Amsterdam. Tjeerd: “Wij streven naar een zo hoog mogelijk percentage voor hergebruik en recycling, en willen een significante bijdragen leveren aan het laagste percentage afvalstoffen per ton geproduceerd product, en de laagste uitstoot van broeikasgassen per ton (tCO2e/Tonne) geproduceerd materiaal realiseren. De elektrische truck draagt daar ook aan bij.”
Maritieme en offshore sector
EMR recyclet projecten van elke omvang, van kleine sleepboten en offshore bevoorradingsschepen tot de grootste commerciële en militaire schepen ter wereld. Ze hebben de capaciteit om jaarlijks meer dan 300.000 ton schepen en vaartuigen te slopen, saneren, ontmantelen te recyclen.
Tjeerd: “Als leider in duurzame materialen moet je blijven innoveren en daarbij kijken naar sectoren waarin je eerder nog niet actief was. Wij kunnen in de maritieme en offshore sector een goede partner zijn die grote spelers totaal kan ontzorgen met een compleet aanbod van dienstverlening. Daarom is het lidmaatschap van AYOP voor ons een waardevolle aanvulling. Het geeft mogelijkheden om te netwerken in de grote Amsterdamse en IJmond regio.”
Dionne Ruurda, directeur AYOP: ”In een tijd dat hergebruik van materialen niet meer alleen toekomstbeeld is, maar realiteit en noodzaak, is het mooi dat EMR hierin voor onze leden een partner kan zijn. Samen werken aan duurzame oplossingen, dat is waar AYOP voor staat.”
Foto: Torendeel van een windmolen wordt in kleine delen gelaserbrand.