15/11/22

‘Als weer een klus is geslaagd, geeft dat veel voldoening’

AYOP wil de diversiteit van werk in de offshore onder de aandacht brengen. Enerzijds om de branche meer bekendheid te geven en meer mensen naar de sector te trekken. Maar anderzijds ook om de medewerkers de erkenning te geven die ze verdienen. We maken een eerste serie met 5 bedrijven. Eerder publiceerden we het interview met Marcel en Chris van Equans, en Jordy d’Hondt en Torben Verleg van Bluestream.

Deze keer een interview met Dennie Koningstein (35) die als Logistiek Manager bij DHSS in Den Helder werkt. Dennie werkte eerder bij de landmacht & marine bij Defensie maar maakte elf jaar geleden de overstap naar DHSS waar hij diverse opleidingen heeft gedaan, waaronder de opleiding Vak Declarant. Als Logistiek Manager stuurt Dennie een logistiek team van vijftien personen aan en regelt hij bijzondere logistieke operaties op het gebied van douane, grensoverschrijdend vervoer en regelgeving. Verder houdt Dennie contact met klanten over hun (toekomstige) samenwerking.


Hoe ben je bij DHSS terecht gekomen?

“Op mijn 24ste ben ik hier begonnen. Daarvoor werkte ik bij Defensie, maar daar had ik het na vijf jaar wel gezien. Ik kende Wim Schouwenaar, de eigenaar, via-via en hij vroeg of ik interesse had om hier te komen werken. Ik was nieuw in het vak, had nul ervaring in de logistiek, maar mocht toch meteen beginnen als helicopter freight-dispatcher op de Den Helder Airport, waar DHSS een vestiging heeft.”

Wat deed je daar precies?

“Er gaan zo’n dertig tot veertig helikoptervluchten per dag vanaf de luchthaven in Den Helder naar de verschillende productieplatformen op zee. Ik regelde dat de vracht per vlucht was aangemeld bij de douane, alle papieren werden opgemaakt en registreerde het juiste gewicht per zending. Binnen DHSS ben ik langzaam opgeklommen en nu ben ik logistiek manager.”

Wat houdt dat in?

“Ik ben de dagelijks leidinggevende over een groep van 15 logistieke account handlers op de logistics hub van DHSS in Den Helder. Voor de andere filialen fungeer ik als vraagbaak op logistiek en douanegebied. Ik vind het douane-proces namelijk heel interessant en heb er ondertussen verschillende opleidingen voor gevolgd. Mensen denken al snel: douane en wetgeving, dat is vast saai. Maar het is een cruciaal onderdeel in het logistieke proces, zeker wanneer je werkt in een internationale markt, wat die van offshore energy is. Door mijn expertise word ik nu regelmatig gebeld, door eigen collega’s maar ook door klanten, over bijzondere gevallen.”

Noem eens een voorbeeld van zo’n bijzonder geval?

“Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld nog voor een klant twee Antonov vliegtuigen gecharterd; dat zijn de grootste vrachtvliegtuigen ter wereld. Het was een complexe klus: we moesten spullen oppikken in Noorwegen, Italië en Nederland. Dat hebben we samengebracht in België en het vervolgens naar Curaçao gestuurd. Dat moest ook nog eens onder tijdsdruk, dus het was mooi dat het allemaal op tijd op de eindbestemming aan kwam.”

Jij zit in de logistiek. Is dat de core-business van DHSS?

“Het is één tak binnen het bedrijf. Van origine zijn we een scheepsagent, maar door de jaren heen is DHSS steeds verder uit gaan breiden en diverser geworden. We doen nu ook logistiek op de heli-haven van Den Helder, we hebben een grote opslag en we helpen bedrijven bij overslag van goederen. Eigenlijk alle facetten in de maritieme wereld waarbij logistiek komt kijken, daar zitten wij in.”

Dit is een beroepenserie over bedrijven in de offshore. Zou je DHSS daar ook onder scharen?

“Wij zijn niet echt een offshorebedrijf, maar zijn wel dienend aan de offshore-industrie. Een spin in het web. Als een werkschip aankomt in een haven, zorgen wij bijvoorbeeld dat de bemanning van boord kan en tickets heeft om terug naar huis te vliegen. Of gister nog, iemand die offshore zat had zijn hand gebroken. Dan boeken wij een helikopter en zorgen we voor een taxi naar het ziekenhuis. Dus ja, wij zitten dan niet zelf op zee, maar zijn toch een cruciaal onderdeel van de offshore energiesector.”

Kun je eens vertellen hoe een werkdag er voor jou uit ziet?

“Ik begin altijd met een ochtendmeeting met mijn team. Daarna gaan we aan de slag. Dat gaat altijd volgens hetzelfde principe: we hebben een logistieke aanvraag in de mailbox en gaan vervolgens kijken hoe we die het beste kunnen uitvoeren. Vandaag moesten er bijvoorbeeld twee grote kabelhaspels van 8000 kilo van Krimpen aan de IJssel naar een schip in Den Helder. Wij nemen dan contact op met de exporteur in Krimpen aan de IJssel, boeken een vrachtwagen om die haspels naar Den Helder te krijgen, hebben ondertussen contact met onze klant in Dubai, informeren de ontvangende boot in Den Helder, maken de douaneaangifte in orde en rekenen de klus af. En dat gebeurt dan een aantal keer per dag.”

 Het is dus ook een behoorlijk internationaal proces?

“Zeker. Ik heb bijna dagelijks contact met onze vaste leveranciers in Engeland en Noorwegen. En verder gaat het van Singapore, tot Maleisië en Australië. Met veel van die bedrijven werken we al jaren samen, dus daar heb je een goede relatie mee.”

Wat vind je het leukste aan het werk?

“Als er weer een project geslaagd is. Het zijn soms ingewikkelde puzzels om te maken, je bent met veel partijen in overleg – soms wel met zeven, acht organisaties wereldwijd voor één klus. Als het dan allemaal binnen het tijdslimiet is afgerond en de opdrachtgever is tevreden, dan is dat hartstikke mooi.”

Wat moet je allemaal kunnen om dit werk te doen?

“Het is belangrijk om in oplossingen te denken, maar ook dienend te zijn naar de klant. Hoe precies de logistieke processen in elkaar zitten, dat leer je wel in de loop van de tijd, zo lang je maar de juiste, leergierige instelling hebt.”

Is het werk te doen van negen tot vijf?

“Nou, het werk is best veeleisend. Zeker met de tijdsverschillen van klanten in het buitenland, moet je ook wel eens ’s avonds of ’s nachts bereikbaar zijn. Maar je wordt er ook naar beloond: je krijgt een goed salaris, je overuren worden netjes betaald en je krijgt een winstuitkering aan het eind van het jaar. DHSS zorgt goed voor ons en daar mag ook wat tegenover staan.”

Jij begon ooit bij Defensie en bent toen in dit vak gerold. Zou je dat anderen ook aanbevelen?

“Zeker weten. Het is een leuke, afwisselende baan en als je iets voor elkaar hebt gekregen, geeft dat veel voldoening. Ik ben hier onderaan de ladder begonnen, maar je kunt doorgroeien en opleidingen volgen zoveel je wil. Verder is het een informeel, maar zeer professionele wereld waar waarin je elkaar regelmatig tegenkomt. Dus ja, ik ben blij dat ik elf jaar geleden deze switch heb kunnen maken.”