Nieuwe energie van……… Deutsche Windtechnik

Published in Nieuws on 09/07/20 by Yolanda Los

Na de vestiging van Deutsche Windtechnik B.V. in IJmuiden in maart 2020, heeft het van oorsprong Duitse bedrijf in juni 2020 het lidmaatschap van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports ondertekend. Deutsche Windtechnik B.V. is een specialist in het turbineonderhoud boven en onder water alsmede het  volledige management van windparken in heel Europa, VS en Taiwan. Het hoofdkantoor van Deutsche Windtechnik B.V. is in Utrecht.

Vestiging IJmuiden na explosieve groei
Deutsche Windtechnik AG groep met haar hoofdzetel in Bremen, Duitsland heeft de laatste jaren een explosieve groei doorgemaakt. Bedroeg het aantal werknemers in 2007 wereldwijd nog 52, in 2019 stonden er al 1.546 medewerkers op de loonlijst. De omzet steeg in diezelfde periode van 5 miljoen euro naar maar liefst 165 miljoen. In 2015 werd in Utrecht de eerste vestiging in Nederland geopend. Na Kruiningen, onder de rook van Vlissingen, en overname van Outsmart volgde dus in maart 2020 de vierde Nederlandse locatie, en wel in IJmuiden. Op de kade, naast bestaande klanten en overige AYOP-leden, zijn zij met een kantoor en magazijn gevestigd. Vanuit deze vestiging is Deutsche Windtechnik in staat om inspecties, onderhoud en reparatiewerkzaamheden voor zowel on- als offshore windturbines uit te voeren.

Uitdagingen voor windparkeigenaars
“De ontwikkeling van de eerste subsidieneutrale offshorewindparken in Nederland en de snelle groei van de Nederlandse windmarkt stimuleren een sterk toenemende vraag naar service en onderhoud. De uitdaging is om daarop in te spelen met creatieve nieuwe serviceconcepten.” De Nederlandse markt ontwikkelt zich niet alleen snel, maar windparkeigenaars zien zich ook geconfronteerd met lage inkomsten, door lage stroomprijzen na de eerste tien of vijftien jaar exploitatie. Daardoor is er een sterke tendens om grote delen van het bestaande areaal windparken op land te vervangen. “Wij bieden echte full-serviceconcepten voor inspectie en onderhoud in de offshore windmarkt, zowel voor werkzaamheden boven als onder water. Door slimme combinaties van inspecties te maken kunnen we, tegen lagere mobilisatiekosten, maatwerk inspecties leveren van alle belangrijke onderdelen van de balance of plant,” aldus Geert Timmers, Directeur van Deutsche Windtechnik B.V.

Diensten voor > 5.000 windturbines
Deutsche Windtechnik werkt zowel aan windturbines op land als op zee. In totaal heeft het bedrijf 5.280 windturbines in onderhoud, waarvan 400 offshore. Wereldwijd heeft Deutsche Windtechnik 14 offshore-projecten in haar portefeuille, waaronder de Nederlandse parken Eneco Luchterduinen, Prinses Amalia Windparken Westermeerwind. In 2019 voerden ze het onderhoud en de inspectie uit van meer dan 1800 funderingen en het complete onderhoud aan 6 HOVS substations. . Elk jaar wordt er meer beroep gedaan op Deutsche Windtechnik voor het  verwisselen van hoofdcomponenten op zee, in 2019 al bijna 400 keer. Vanuit OutSmart/OCC Emden voert DWT het 24/7 Power Plant Management uit op 5 windparken, waaronder Gemini.