13/01/23
AYOP verwelkomt kranenexpert Rusch
Rusch heeft zich recent als lid bij Amsterdam IJmuiden Offshore Ports aangemeld. Met meer dan 30 jaar ervaring in het inspecteren, onderhouden en repareren van hijskranen onshore en offshore, heeft Rusch met haar kennis, ervaring en service een wereldwijde reputatie opgebouwd. In de loop der jaren heeft Rusch haar werkzaamheden uitgebreid met de ontwikkeling van specials en dealerschappen van diverse kranenbouwers.
De divisie Rusch Offshore Services is een onafhankelijk onderhouds- en servicebedrijf voor offshore kranen, van elk merk, welk type dan ook. Het inspecteren, onderhouden, repareren en modificeren van offshore kranen, zoals die worden gebruikt op boorplatforms, productieplatforms, rigs en schepen, is routinewerk voor het bedrijf. Of het nu gaat om reparatie op locatie of op hun hoofdkantoor en werkplaats in Medemblik. De werkzaamheden worden buiten Nederland en de Noordzee voornamelijk in Abu Dhabi, Congo, Filipijnen, en Kazachstan uitgevoerd.
Behalve dat deze divisie onder het ISO-systeem valt, heeft Offshore Services een ‘good’ kwalificatie van FPal toegekend gekregen. Fpal is een organisatie opgezet door de oliemaatschappijen om leveranciers te beoordelen en te accrediteren.
Inspecteren en certificeren op locatie
Rusch Inspections is een divisie met EKH-gecertificeerde inspecteurs, die zich bezig houden met het inspecteren- certificeren van hijs- en hefmaterialen met een trekbank van 50 ton in een vaste opstelling of een van de vier mobiele opstellingen van 5 ton. De mobiele opstellingen maken het mogelijk om op locatie te testen en certificeringen uit te voeren. Deze testbanken zijn geheel computergestuurd, zodat de meet en testresultaten direct beschikbaar zijn en direct de certificaten kunnen worden verstrekt. Deze banken worden ook in de windenergiesector gebruikt voor algemeen onderhoud, inspectie van kranen en alle hijs- en valbeveiligingsequipment in de turbines, zowel on- als offshore.
Een van de drie
Rusch Crane Repair is gespecialiseerd in giekreparatie en is één van de drie bedrijven in Europe die telescoopgieken van mobiele kranen van 960 en 1100 materiaal kan repareren. In deze hoedanigheid ondersteunt Rusch Crane Repair de offshore afdeling bij gecertificeerd constructiewerk. Ook kotteren op locatie wordt door deze divisie uitgevoerd.
Dealerschap
In de afgelopen jaren is Rusch dealer geworden van een aantal gerenommeerde kraanmerken. Favelle Favco- Maleisië voor specifieke offshore kranen, Marine Travelift-Amerika voor botenliften en Cormach-Italië voor autolaadkranen. Levering, onderhoud, spare parts en technische ondersteuning worden door onze monteurs verleend.
Specials voor maatwerk
Verder ontwikkelt en fabriceert Rusch ‘specials’. Voor kraan- of hijsmiddelen die nog niet bestaan, bedenkt en maakt Rusch een oplossing. Van speciale amfibievoertuigen met grijpers tot een hefinstallatie in een Pizza-fabriek. Voor de offshore industrie is een MBT (Maintenance Bridge Tower) voor een Noorse klant ontwikkeld, voor gemakkelijke toegang van kade tot rig, geheel volgens de NORSOK regels.
In de demolition wereld heeft Rusch naam gemaakt door het bouwen van de hoogste (90 meter) en de sterkste (30T sloopschaar op 43 mtr) sloopmachine ter wereld.
Deze veelzijdigheid maakt dat Rusch een waardige partner is voor alles wat met hijsen en heffen te maken heeft.
Sylvia Boer, directeur AYOP: “Rusch Offshore Services is een goed voorbeeld van een specialistische toeleverancier in de offshore. Ook het feit dat ze maatwerk leveren maakt ze een goede toevoeging aan ons ledenbestand. We zien samenwerking met en tussen de leden dan ook met vertrouwen tegemoet.”
Bekijk dit item 16/01/23
Groothandel DEXIS Netherlands tot AYOP-netwerk toegetreden
Onlangs heeft DEXIS Netherlands het lidmaatschap van AYOP ondertekend. De groothandel is voornamelijk actief in industriële sectoren waaronder on- en offshore, maritiem en duurzame energie. Patrick Worp, commercieel manager bij DEXIS Netherlands: “DEXIS Netherlands is lid geworden van AYOP zodat we in de regio Amsterdam, IJmond, kortom Noord-Holland met de andere leden proactief de efficiëntie en kwaliteit van het supply chain proces vergroten. AYOP is een ideaal platform om gezamenlijk met de leden toegevoegde waarde te leveren aan de duurzaamheid en ontwikkeling in de regio.”
DEXIS Netherlands is onderdeel van de Descour & Cabaud Groep die in Europa, Noord-Amerika en Azië actief is met hun drie pijlers DEXIS, Prolians en Hydralians. In Nederland heeft DEXIS zes vestigingen: Alkmaar, Amsterdam, Beverwijk, Leiden, IJmuiden en Zaandam. In Nederland werken meer dan vijfhonderd medewerkers.
DEXIS is groothandel met nationale en internationale klanten voor de industriesector van gebruiksgoederen, industriële goederen (zoals hydrauliek, aandrijftechniek) en persoonlijke beschermingsmiddelen met onder andere (genormeerde) werkkleding en CAT III PBM’s.
All-in-one solution formule
Maar DEXIS is meer dan dat. Nauwe samenwerking met fabrikanten en leveranciers, naast de eigen kennis van de markt, heeft ervoor gezorgd dat DEXIS diverse specialismen onder één dak heeft weten samen te brengen waardoor een all-in-one solution formule en de nieuwste ontwikkelingen kan worden geboden. Patrick: “Wij willen onze klanten en partners ondersteunen in multi-specialisme en hen voorzien in een kostenefficiënt MRO-beheer (maintenance, repair and operating). Daarnaast vinden we het belangrijk om onze klanten en partners continu te informeren over innovaties, trends en ontwikkelingen. MRO-beheer is immers veel meer dan producten bewaren en leveren.”
Duurzame leverancier
DEXIS is aangesloten bij ‘Duurzame leverancier’, het platform voor organisaties die investeren in duurzaamheid. Patrick: “Wij dragen graag ons steentje bij aan een gezonde planeet, zodat we nu, maar ook over duizend jaar nog kunnen genieten van deze gezonde aardbol. Dat is zichtbaar in het bestelproces, op onze vestigingen, in ons magazijn, in ons logistieke beleid maar ook in de compensatie van onze CO2-uitstoot.”
De Dexis ScanApp is een tool met op maat gemaakte bestellijsten om middels het scannen van de barcode, snel en gemakkelijk een product te bestellen. DEXIS introduceerde de digitale bouwcontainer om het bestelproces en de herbevoorrading op een zo duurzame en efficiënt mogelijke manier te regelen. Patrick: “De klant heeft een eigen mini-magazijn op de bouwplaats van waaruit door gebruik van de Dexis ScanApp direct besteld kan worden. Bestellingen worden naar wens gebundeld, in een beperkt aantal leveringen per week. Dat bespaart transportkosten én brandstof.” Bovendien zijn de vrachtwagens in het wagenpark uitgerust met de SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction) waarbij uitlaatgassen omgezet worden in het onschadelijke stikstofgas en waterdamp dankzij het gebruik van AdBlue®. Daarnaast is het ‘wagenpark’ uitgebreid met elektrische bakfietsen waarmee last-mile leveringen worden gedaan. De afvalstroom wordt beperkt door bestellingen te leveren in emballagebakken in plaats van in kartonnen dozen. De ruim 400.000 dozen die toch nog nodig zijn voor het verpakken en versturen van bestellingen, zijn 100% biologisch en volledig afbreekbaar. De dozen zijn Cradle-2-Cradle gecertificeerd waardoor ze zelfs veilig zijn om op te eten.
Sylvia Boer, directeur AYOP: “Dat DEXIS duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, en daar ook actief mee aan de gang is gegaan, spreekt ons, naast het assortiment, erg aan. Alleen met elkaar kunnen we stappen maken.“
Bekijk dit item 18/01/23
Connecting people
17 januari 2023 hadden we op Den Helder Airport de eer om HE Ambassadeur van Ierland in Nederland, Brendan Rogers, en Hoofd Economische, Handels- en Multilaterale Zaken, Frank Groome, te verwelkomen. We bespraken bilaterale mogelijkheden voor rechtstreekse vluchten voor offshore installatie- en onderhoudspersoneel tussen Ierland en Den Helder.
Nederlanders en Ieren reizen tussen de landen om te werken aan kritieke infrastructuur zoals offshore windparken in Ierland en datacenters in Nederland. Lage kosten, minder tijd en meer efficiëntie zijn essentieel in deze sectoren.
Den Helder is een groot en belangrijk knooppunt voor installatieploegen die naar platforms of schepen op zee worden gevlogen. Port of Den Helder speelt samen met Den Helder Airport een belangrijke rol in de toeleveringsketen van de offshore energiesector. Dit ecosysteem kan bedrijven die in het buitenland werken effectief ondersteunen zoals b.v. Ierland.
De relatie tussen Ierland en Nederland is sterk wat resulteerde in meerdere Nederlands-Ierse handelsmissies met betrekking tot offshore windontwikkeling (vast en drijvend), havenontwikkeling en productie en import/export van Groene Waterstof.
Op 13 september jl. tekende Port of Amsterdam een Memorandum of Understanding met Port of Cork en eerste Green Hydrogen Company EIH2.
We blijven in nauw contact met de Ierse Ambassade in Den Haag en de Nederlandse Ambassade in Dublin en kijken uit naar verdere Nederlands-Ierse samenwerking.
Bekijk dit item 26/01/23
Nieuw AYOP-lid: Braspenning Group
Braspenning Group heeft het lidmaatschap van AYOP ondertekend. Het nieuwe lid is een internationaal bedrijf, gespecialiseerd in het verwijderen van respectievelijk beschermen tegen corrosie en het conserveren van met name stalen oppervlakken. Daarnaast bouwt het bedrijf steigers en levert offshore rope access diensten. Kees Jan Groen, Commercieel Directeur Braspenning: “Met de overname van De Back in Velsen en IJmuiden is onze aanwezigheid in de regio vorig jaar vergroot. We zoeken graag aansluiting bij professionele en enthousiaste bedrijven in de offshore en daarbuiten.”
Op scheepswerven worden door Braspenning jack-ups, drilling rigs en semi-submersibles maar vooral veel schepen die op zee diensten leveren, gestraald en geschilderd, dan wel in de steigers gezet. Tevens maken klanten gebruik van de bedrijfshallen (tot maxinaal 40 x 19 x 8m) in IJmuiden, Beverwijk en Amsterdam. Rope access doet het bedrijf voornamelijk offshore, in olie en gas, dan wel in wind(parken).
Het bedrijf is in 1956 opgericht, inmiddels zit de derde generatie, Heino Braspenning aan het roer.
Naast activiteiten in de offshore en werven is het bedrijf actief in transport (treinen), marine- en cruiseschepen, infra (bruggen, remmingswerken) en de bouw.
Sylvia Boer, directeur AYOP: “De veelzijdigheid en offshore ervaring van de Braspenning Group brengt veel expertise en passie mee binnen het AYOP-netwerk. Daar zijn we blij mee.”
Bekijk dit item 30/01/23
Bedrijfsleven en Hogeschool van Amsterdam door lidmaatschap verbonden
Hogeschool van Amsterdam (HvA), faculteit Techniek, heeft aansluiting gezocht met het bedrijvennetwerk van AYOP. Met hun lidmaatschap zal de aansluiting tussen het hbo-onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar worden kunnen afgestemd. Hubert Schaafsma, Teamleider Hogeschool van Amsterdam: “De HvA is van en voor de Metropoolregio Amsterdam, het Noordzeekanaalgebied met al zijn industrie is daar ook onderdeel van. Vanuit de HvA hopen we met ons lidmaatschap studenten en onderzoekers te verbinden aan het werkveld op de grote offshore uitdagingen. Om van en met elkaar te leren en te ontdekken.”
De Hogeschool van Amsterdam is met 45.000 studenten en 3.500 medewerkers een van de grootste kennisinstellingen van Nederland. De faculteit Techniek herbergt diverse opleidingen die een connectie hebben met de maritieme industrie zoals de opleidingen Maritiem Officier, Engineering, Logistics, Aviation en niet in de laatste plaats opleidingen als Toegepaste Wiskunde en Technische Natuurkunde.
Bij de faculteit Techniek vindt onderwijs en onderzoek plaats binnen de volgende thema’s: connectivity & mobility, designing future cities, smart industry, technology for life, energy transition en circular transition. Belangrijke speerpunten voor de gehele HvA zijn duurzaamheid, diversiteit en digitalisering.
Community of Learners
De studenten zijn in jaar 1 en 2 werkzaam binnen de zgn. Community of Learners. Er wordt een gedegen, opleidingspecifieke, kennisbasis neergelegd die vooral gecentreerd is rondom het werken aan beroepsproducten. De kennis die studenten aangeboden krijgen staat altijd in het licht van wat nodig is om het desbetreffende beroepsproduct tot een goed einde te kunnen brengen.
Community of Practitioners
In jaar 3 en 4 werken studenten in de zogenaamde Community of Practitioners. Binnen de laatste 2 jaar van hun studie komen studenten in aanraking met een keuzeminor, een derdejaars stage, 4e jaars-onderwijs en veelal een afstudeerstage. Deze onderdelen worden gegroepeerd binnen CoP’s rondom een relevant thema. Zo zijn er CoP’s als zero emission mobility and transport of systeem integratie en smart grids. De CoP’s worden gekenmerkt door interdisciplinair werken. Zo kan het zijn dat een student Toegepaste Wiskunde met een student van Logistiek werkt aan een vraagstuk vanuit het werkveld over zero emission mobility. Of een student van Maritiem Officier, die samen met een Engineering student werkt aan een maritiem vraagstuk. Betrokken partijen/partners binnen de CoP’s zijn het onderwijs (student en docent), onderzoekers en het werkveld.
Vanuit deze interne samenwerking binnen jaar 3 en 4 wordt ook extern de samenwerking gezocht met andere faculteiten van de HvA en andere kennisinstellingen zoals een TUDelft of andere Hogescholen.
Hubert: “Het onderwijs kenmerkt zich tegenwoordig niet alleen door het aanbrengen van een hoog kennisniveau, maar ook door competentieontwikkeling bij studenten. Via ontwikkeling van bijvoorbeeld competenties als analyseren, onderzoeken en professionaliseren levert de HvA studenten op die als young professional direct goed inzetbaar zijn in het huidige werkveld met haar complexe vraagstukken. De huidige zeevaart opleiding richt zich op de maritieme industrie zowel op zee als op de wal. De vraagstukken van energie transitie, smart shipping en safety & security zijn van eminent belang. Uit de gesprekken met de maritieme industrie in de Amsterdam/IJmuiden regio komt naar voren dat kennis op die gebieden gevraagd wordt en deze opleiding wil daar een bijdrage aan leveren door het op leiden van start-bekwame professionals die op zee en wal inzetbaar zijn.”
Sylvia Boer, directeur AYOP: “Geweldig dat we nu ook het hbo in ons netwerk geborgd hebben. HvA heeft een sterke connectie met de offshore sector door opleidingen als Engineering en Logictics en hun faculteit Techniek waar de energie- en circulaire transitie een belangrijk thema zijn. Trots om naast mbo, nu ook hbo te zien want we blijven investeren in onze toekomst!”
Bekijk dit item 16/02/23
AYOP jaarplan 2023
Het AYOP jaarplan 2023 is gereed en hier te downloaden.
De ambitie van de Nederlandse overheid op het gebied van groei van hernieuwbare energie op zee is torenhoog. Van 10,5 GW naar 21 GW in 2030 (een verdubbeling van de ambitie in een halvering van de tijd) en 72 GW aan wind op zee in 2050. Het Noordzeekanaalgebied, strategisch gelegen aan de Noordzee met kades, infrastructuur en alle O&M faciliteiten binnen handbereik, is dé regio welke het best ontwikkeld is om deze ambitie te kunnen realiseren. Er is een sterk netwerk van bedrijven dat al gevestigd is en voldoende mogelijkheid voor nieuwe bedrijven om zich te vestigen.
De komst van de Energiehaven in IJmuiden is wel essentieel voor de toekomst van de installatie van nieuwe offshore windparken op de Noordzee.
De regio heeft al ervaring opgedaan met de eerste drie offshore windparken in Nederland (Windpark Egmond aan Zee, Prinses Amalia en Luchterduinen), en ook met de bouw van Westermeerwind en Windpark Fryslân op het IJsselmeer. Op dit moment wordt het onderhoud ten behoeve van windparken Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (zuid) vanuit de regio ondersteund en is er interesse vanuit de winnaars van de tenders van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van Hollandse Kust (west).
De leden van AYOP hebben de middelen, ervaring en kennis beschikbaar voor de aanleg en het onderhoud van offshore windparken. Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven die kunnen voorzien in het onderhouden, modificeren, ontmantelen en recyclen van de oude gasproductieplatformen en windmolenparken. Met de nieuwe Zeesluis IJmuiden is het gebied nog beter toegankelijk voor dit soort offshore en onshore activiteiten.
Door de goede samenwerking en coördinatie worden kansen verzilverd, waarde gecreëerd en wordt het Noordzeekanaalgebied in de schijnwerpers gezet als het cluster voor offshore energie. Onze koers bepalen we op basis van vijf thema’s die nauw met elkaar samenhangen:
• Offshore wind
• Olie & gas
• Ontmanteling en recycling (decommissioning)
• Waterstof
• Nieuwe energie
We hebben al volop geïnvesteerd in offshore wind en de olie- en gassector en een mooie positie verworven. Het is nu zaak om de nog grotere groei en versnelling in de komende jaren bij te houden, en pro-actief in te spelen op kansen en uitdagingen die op ons afkomen. Zo zullen we ons actief gaan verdiepen in de waterstofontwikkelingen op zee en de bijbehorende infrastructuur op land. Er worden diverse projecten gestart en ondersteund met subsidies in relatie tot waterstof op zee. Ook zullen we verder gaan focussen op innovaties rondom nieuwe energie als floating wind, floating solar, wave en batterij opslag. Daarnaast volgen we innovaties op het gebied van digitalisering zoals smart maintenance, AGV’s (Automated Guided Vehicles) en drones. Dit alles in samenwerking met Techport.
Op basis van de ontwikkelingen heeft AYOP het jaarplan inclusief de activiteiten voor 2023 uitgewerkt en hoe deze bijdragen aan AYOP’s doelstellingen.
Mocht je het jaarplan ook hard copy willen ontvangen, stuur ons dan een e-mail.
We hopen je snel weer te zien bij een van onze activiteiten!
Bekijk dit item 21/02/23
Hoe een toevallige ontmoeting nieuw personeel oplevert
SEW Energy dolblij met Ganesh en WorldEmpHet is een wonderlijk verhaal, de geschiedenis van SEW Energy uit Broek op Langedijk: in 1996 begonnen als onderhoudsbedrijf in de foodindustrie, voor de chipsfabriek in de buurt. En nu, ruim een kwart eeuw later is het een belangrijke toeleverancier in de Nederlandse energiemarkt. En door een toevallige ontmoeting heeft SEW Energy nu zijn eerste en binnenkort zijn tweede personeelslid in India. Via recruiter WorldEmp. Een mooie samenwerking tussen twee AYOP-leden.Het was ruim een jaar geleden dat directeur Pascal Kool van SEW Energy bij een van de evenementen van AYOP toevallig medelid Frank Korf van WorldEmp tegen het lijf liep. Vanaf dat moment was een samenwerking geboren. Want Pascal zocht nieuw personeel voor het toenemende werk en Frank kon dat leveren. WorldEmp doet dat met een uniek remote working-concept dat buitenlands talent koppelt aan Nederlandse bedrijven.
Even terug naar het werk van SEW Energy: dat levert onderhoudsdiensten en pipespools (industriële pijpen) aan Nederlandse olie en gas operators. “Alles dat boven water zit, leveren wij. We leveren de pijpen, gereedschappen en mensen om die pijpen te onderhouden en er tussen uit te sleutelen om bijvoorbeeld schoon te maken of pakkingen te vervangen”, legt Pascal uit. Ze leveren maatwerk. “Lassers en fitters zetten het werk aan de hand van tekeningen in elkaar. Niks is recht. Alles heeft bochten, T- en Y-splitsingen.”
En dat maatwerk is flink toegenomen. Dus is er meer personeel nodig, bijvoorbeeld voor het voorbereiden van de zogeheten werkpakketten. Maar zoals in veel branches, ligt ook hier het personeel niet voor het oprapen. “We hebben momenteel vier, vijf vacatures”, aldus Pascal.
WorldEmp is gespecialiseerd in het zoeken en begeleiden van hoogopgeleid buitenlands personeel dat op de moderne kantoren in India voor hun Nederlandse werkgevers werken. “Frank vertelde me over zijn concept. Ik was meteen enthousiast. Bij mijn collega’s was er aanvankelijk wel wat scepsis. Logisch, het betekent voor ons bedrijf ook nogal wat, bijvoorbeeld op het gebied van procedures en computerprogramma’s. Die zijn allemaal in het Nederlands. Maar onder begeleiding van WorldEmp zijn we het gewoon proefondervindelijk gaan uitvinden. En het werkt verrassend goed.” Zo goed dat er inmiddels gezocht wordt naar een tweede collega in India. Want dat is Ganesh inmiddels wel, een echte collega. “In het begin waren we wel zoekende hoe we Ganesh in gingen zetten. Als de werkpakketten zijn voorbereid, moet dat worden overgedragen aan de productieleider. Dat gebeurt altijd fysiek, dus zat er tot nu toe een schakel tussen. Instructies en tekeningen moeten geprint worden bijvoorbeeld. Maar nu hebben we een werkwijze gevonden waarbij Ganesh dat zelf rechtstreeks doet.” Dus zijn er inmiddels ook plannen om Ganesh een keer naar Nederland te halen. “Om de collega’s beter te leren kennen, barrières weg te nemen. Te zorgen dat hij straks weer de andere collega kan begeleiden in India. Ja, Ganesh past echt bij ons.” Toch is het niet zo dat straks al het werk door medewerkers in India wordt gedaan. “Nee, voor de vacatures die nog openstaan zoeken we ook in Nederland. Dat het goedkoper is om iemand in India te hebben, is een bijkomstigheid. Hier konden we gewoon geen mensen vinden, daar wel. Zo simpel is het. Als dat zo blijft, komen er misschien nog wel meer Indiase collega’s bij. Maar het blijft zoeken naar de goede balans. We zijn gewend om met buitenlands personeel te werken. We hebben ook al heel lang Portugese lassers voor ons werken. Maar dat is in de werkplaats. Op kantoor is dit wel nieuw.”
Zo heeft SEW Energy uit Broek op Langedijk dus zijn personeelsbestand op innovatieve wijze aangevuld. En dat via handen schudden op een netwerkbijeenkomst. Pascal: “Dat blijkt dan wel waardevol. Om op deze manier uit te komen bij Ganesh in India.”
Bekijk dit item 22/02/23
IJmondse ondernemers en AYOP bundelen krachten op klimaatopgave
Op 21 februari overhandigde Leen Wisker, voorzitter OV IJmond, een manifest aan gedeputeerde Ilse Zaal van provincie Noord-Holland, tijdens de bijeenkomst IJmond Energiek 2040-2050 bij Marquette in Heemskerk. Het manifest gaat over het belang van de maakindustrie en de haven gebonden bedrijven voor de IJmond regio en de ambitie om de eerste groene industriezone van de wereld te worden. Het manifest is ondertekend door 46 beeldbepalende bedrijven en organisaties in de IJmond, waaronder AYOP.
Download hier het manifest.
De ondernemers uit de IJmond willen zich uitspreken en dit doen ze via de Ondernemingsvereniging IJmond. Leen Wisker: “De belangrijkste redenen om de eerste groene industriezone te willen worden is om aan de klimaatopgave te voldoen en de (regionale) volksgezondheid en leefbaarheid te verbeteren. De weg ernaar toe is echter een lastige. Elke transitie is lastig. Dat zal voor de meesten van ons gelden, maar geldt ook voor het bedrijfsleven. Dat laat onverlet dat de industrie wil verduurzamen en vergroenen. Het is in ons aller belang om de klimaatdoelstellingen te behalen en gezondheid en leefbaarheid te bevorderen. De industrie neemt haar verantwoordelijkheid, maar het is niet van vandaag op morgen gerealiseerd.”
Gedeputeerde Ilse Zaal spreekt haar waardering uit: “Ik wil de bedrijven en OV IJmond complimenteren voor het manifest. De ambities komen sterk overeen met de ambities die er binnen de provincie Noord-Holland zijn voor de metropool regio Amsterdam en voor deze regio. De ambities halen wij als overheid nooit zonder de ondernemers en het onderwijs. Wij nemen het aanbod dan ook graag aan om nog meer met elkaar samen te werken en in gesprek te blijven.”
De partijen hebben met de handtekening onder het manifest aangegeven dat zij zich nog meer gaan inspannen voor de regionale energietransitie, innovatie en het onderwijs en ze willen de inzet binnen de publiek private samenwerking Techport vergroten, versterken en uitbreiden. Henno van Horssen, programmamanager van AHOP-lid Techport: “We hebben in de regio al een sterk ecosysteem van grootbedrijf, innovatief mkb en startups. Het beroepsonderwijs werkt goed samen met de bedrijven. En bijna 40% van de jongeren kiest voor een technische opleiding op het vmbo. Hiermee horen we landelijke bij de beste regio’s. Wij zijn trots dat deze bedrijven het manifest ondersteunen en samen willen werken binnen Techport om de eerste groene industriezone van de wereld te worden.”
Foto’s: Reinder Weidijk
Bron: OV IJmond
Lees hier het verslag en bekijk de video, gemaakt door OV IJmond.
Fotobijschrift: Leen Wisker, voorzitter OV IJmond, overhandigt manifest aan Ilse Zaal, gedeputeerde Provincie Noord-Holland. Het manifest wordt ondersteund door 46 baanbrekende bedrijven uit de IJmond.
Bekijk dit item 15/03/23
VLOG ALPHATRON MARINE OVER DE SAMENWERKING MET SPLIETHOFF
Sinds de coronamaatregelen in maart 2020 zijn veel gezamenlijke AYOP-promotie- en netwerkevents komen te vervallen. We zijn daarop op zoek gegaan naar mogelijkheden om met elkaar in verbinding te blijven. Dat doen we onder andere door de tweewekelijkse AYOP-Business Call. Maar ook willen we onze leden graag een ‘podium’ bieden om hun business aan de overige leden, de sector en potentiële arbeidskrachten te laten zien.
Vlog-serie
We bieden onze leden daarom de mogelijkheid om in een korte vlog te laten zien waarmee zij bezig zijn. Bredenoord, Breman Offshore, Industrieel Klimmen, Lubbers Logstics Group, NewRest, REYM en Van Gool Hef- en Hijstechniek waren de eerste vloggers die ons een kijkje achter de schermen gaven.
Alphatron Marine / Spliethoff
Alphatron Marine is importeur, leverancier en installateur van hoogwaardige navigatie- en communicatie-apparatuur aan boord schepen. Spliethoff zocht een partner die hen kon assisteren met betrekking tot het keuren en onderhoud van alle nautische en navcom gerelateerde apparatuur aan boord. Beide AYOP-leden vonden elkaar. Jeroen Kortsmit (Alphatron Marine) en Ton Schouten (Spliethoff) vertellen erover in deze vlog.
Bekijk dit item 15/03/23
BD Containers bij AYOP ‘opgeslagen’
Onlangs is BD Containers tot AYOP toegetreden. Het bedrijf dat gevestigd is in Amsterdam, met depots in Rotterdam, Velsen en Parrega, verkoopt en verhuurt al ruim 6 jaar DNV offshore containers, zee- en opslagcontainers en koel- en cabincontainers. Nieuw, gebruikt, of gemodificeerd. De containers van BD Containers zijn onder andere geschikt voor opslag, transport en accommodatie. Maarten van den Berg, directeur BD Containers: “Dit is een mooie stap in het bestaan van BD Containers. Wij denken dat wij met onze kennis en ervaring kunnen helpen met toekomstige projecten in de haven, maar zeker ook offshore.”
Offshore containers
Bij Offshore containers, leverbaar in 10ft en 20ft, staan duurzaamheid en veiligheid voorop. Om de invloed van zout water en wind te beperken, worden offshore containers vaak voorzien van een massieve constructie en verdikte wanden. Daarnaast worden loopdeuren vaak van extra afsluiters voorzien en worden vaste ramen geplaatst. De offshore containers voldoen aan de hoogste regelgeving. De offshore containers van BD Containers zijn per stuk gecertificeerd door DNV, maar ook door Lloyd’s Register of Londen en andere instanties.
Overige containers
Behalve offshore containers levert BD Containers ook 6, 8, 10, 20 en 40ft standaard zeecontainers maar ook speciale zeecontainers zoals:Flat Rack ContainersVoor goederen die niet in een standaard container passen, zoals een graafmachine, boot of grote industriële onderdelen.Open Top ContainersDoor de open bovenkant kunnen deze containers van bovenaf worden geladen.Half High Open Top Containers
Open Side ContainersDit type container kan via de zijkant worden beladen en wordt daarom veel gebruikt voor opslag van pallets en vaten.Double Door ContainersDeze containers kunnen aan beide kanten worden geopend, in tegenstelling tot standaard containers. Dit werkt efficiënter bij aankomst op opslag.Overige containersZoals een toiletunits, combi containers, zaagloodscontainers, doorloopcontainers en werkplaatscontainers.Alle containers zijn zowel nieuw als gebruikt te leveren, of te huren.
Container modificatie
In de modificatieloods van BD Containers kan elke container van diverse modificaties worden voorzien. Voorbeelden daarvan zijn het spuiten in een RAL-kleur, montage van loopdeuren en ramen, complete magazijninrichtingen, afzetsystemen, afvoerputjes, rails, verlichting etc. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de modernste hulpmiddelen waardoor stevigheid en kwaliteit gewaarborgd blijven. Ook kan het bedrijf technische tekeningen aanleveren zodat er snel met de klant kan worden geschakeld en een goed eindproduct resulteert.
Duurzame inruil
BD Containers biedt ook een inruilmogelijkheid. Oude zeecontainers kunnen worden ingeruild tegen een nieuwe of huurcontainer. De oude container wordt gerecycled of aan een goed doel gedoneerd.
Onderhoud, reparatie en opslag
BD Containers heeft een groot depot dat is voorzien van de modernste laad- en losmogelijkheden. Hier worden containers opgeslagen voor korte of langere periode.
Gediplomeerde monteurs voeren waar nodig onderhoud uit op alle typen containers conform de internationale richtlijnen in de scheepvaart. Tevens beschikt het bedrijf over een mobiele servicedienst voor reparatie op locatie waar nodig. Op verzoek kunnen ook diverse keuringen op containers worden verricht.
Sylvia Boer, directeur AYOP: “Met het assortiment van offshore containers, maar ook de diversiteit in andere containers, kan BD Containers van toegevoegde waarde zijn voor onze leden. Mooi is dat ze ook meedenken, en containers naar wens kunnen modificeren. Het feit dat ze aan duurzame inruil doen is top!”
Bekijk dit item 23/03/23
Terugblik op ‘Gluren bij de buren’-trip naar Port of Esbjerg in Denemarken.
21 en 22 maart organiseerde Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) voor haar leden een ‘Gluren bij de buren’ trip naar Port of Esbjerg in Denemarken. AYOP-lid Digitaaleon maakte er een videoverslag van. Het doel was om te leren van hun ervaringen met de offshore wind sector. Bekijk hier het programma.
Belangrijke vragen die we meenamen waren onder andere hoe zij omgaan met ruimte en hoe het lokale ecosysteem eruit ziet. We hebben enorm interessante en leerzame meetings en gesprekken gehad en willen dan ook de volgende bedrijven nogmaals bedanken voor hun gastvrijheid: Port Esbjerg , Siemens Gamesa , @TS TECH A/S, Survitec HeliPPE , Bureau Veritas Group Ramboll, Real Safety en Semco Maritime.
Wat namen we mee terug van deze reis?De Port of Esbjerg heeft strategische keuzes gemaakt vwb Offshore wind energie en hebben bewust de haven daarvoor ingericht.
Digitale modellen, digital twinning, helpen hen bij het visualiseren van de benodigde ruimte en de bewegingen op de kades, nu en in de toekomst.
De Port of Esbjerg heeft geen winstoogmerk en samen met de gemeente een grote focus op het creëren en behouden van banen. Daarmee groeit de lokale economie. En samenwerken is een groot goed.We kijken terug op twee interessante dagen.
Deelnemende leden waren: BigLift Shipping B.V., BOTA Transport BV, Breman Offshore B.V., BuildingCareers, Bureau Veritas Group, DHSS, Digitaaleon, EQUANS, FMTC Safety, Gemeente Amsterdam, Oceanwide, Peterson, Port of Amsterdam, TMA Logistics, WinSys – IT Solutions
Digitaaleon maakt er een videoverslag van:
Bekijk dit item 05/04/23
‘Die grote kraanschepen en platformen vind ik iets magisch hebben’
Een interview met: Rianne Tiggelman (32), geboren op het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee. Na haar middelbare school volgde ze de secretaresse-opleiding bij Schoevers. Tien jaar geleden belandde ze in de saleswereld. Met haar ervaring en motivatie kon ze 2,5 jaar geleden aan de slag als accountmanager voor FMTC Safety. In haar functie doet ze het accountmanagement voor een aantal grote klanten, gaat ze naar netwerkevents of op klantenbezoek.
Je werkt bij FMTC Safety. Wat is dat voor bedrijf?
“Wij zijn een offshore veiligheidstrainingscentrum. We zorgen ervoor dat alle mannen en vrouwen die offshore werken – op een platform, een werkschip of in een windmolen op zee – de benodigde veiligheidspapieren bij ons kunnen halen. Waaronder OPITO, NOGEPA (olie & gas), GWO (wind) en STCW (maritiem).”
Op de foto zien we je bij een zwembad staan. Waar wordt dat voor gebruikt?
“Dat gebruiken we voor onze trainingen, onder andere voor de ‘Helicopter Underwater Escape Training’ en ‘Sea Survival’. Stel dat je te water raakt, wat doe je dan? Hoe zorg je dat je uit de helikopter ontsnapt, dat je zichtbaar wordt voor de reddingshelikopter, dat je niet onderkoeld raakt? Dat trainen we hier in het zwembad.”
Hoe groot is FMTC?
“Binnen Nederland zijn we marktleider en we hebben de ambitie om dat daarbuiten ook te worden. We hebben locaties in de VS, Frankrijk en Saoedi-Arabië, waar we nu al iedere dag meer dan honderd trainingen per dag op de planning hebben staan. Mensen kunnen zich daar gewoon voor inschrijven en de training gaat altijd door, ook al is er maar één aanmelding. Dat is een unique selling point van ons.”
Wat houdt jouw functie als accountmanager in?
“Ik werk op de salesafdeling en ben verantwoordelijk voor het accountmanagement van klanten van FMTC. Ik zorg voor het opstellen van de contracten, het uitbouwen en onderhouden van de relatie met de klant en dat de dagelijkse gang van zaken goed blijft lopen. Dat doe ik met nog drie sales-collega’s binnen FMTC: in Nederland, Frankrijk en Saoedi-Arabië.”
Hoe ben je in deze wereld beland?
“Nou, dat is best een verhaal. Ik kom van oorsprong niet uit de offshore wereld. Na mijn middelbare school ben ik naar Schoevers gegaan, de secretaresse-opleiding, maar uiteindelijk vond ik dat werk toch wat eentonig. Ik ben toen via-via in de sales beland. Uiteindelijk zag ik 2,5 jaar geleden de vacature bij FMTC. Nou, die functie leek me op het lijf geschreven.”
O ja, waarom?
“Ik raak gewoon heel enthousiast van die grote werkschepen en boorplatformen. Dat heeft echt iets magisch voor mij. Het is indrukwekkend dat zo iets groots überhaupt kan blijven drijven. Ik ben zelfs een keer midden in de nacht opgestaan om een groot kraanschip Rotterdam binnen te zien varen. Dus nou, je snapt dat werken voor de offshore sector hoog op mijn verlanglijstje stond.”
Mag je ook wel eens aan boord van zo’n schip in jouw functie?
“Soms wel ja. Dan krijg ik een rondleiding aan boord bij de klant of ben ik bij een training van ons op locatie. Ik ga met de mensen in gesprek en dan hoor ik vaak weer dingen waar wij met ons aanbod op in kunnen spelen. Op andere dagen ga ik op klantbezoek in het land of naar netwerkbijeenkomsten en events. Maar ik ben ook vaak hier op ons eigen kantoor in Amsterdam of Dordrecht om bijvoorbeeld in Excel cijfers uit te werken of contracten op te maken.”
Wat vind je het leukste aan het werk?
“Het opbouwen van de relatie met de klant en grote, nieuwe contracten binnenslepen. Als dat lukt, dan sta ik te dansen op tafel hoor, haha! En een ‘spoedje’ oplossen geeft me ook altijd een kick. Ik weet nog dat ik een keer om zes uur ’s ochtends op Tweede Paasdag wakker werd gebeld. Een bedrijf moest einde middag een man op de helikopter in Den Helder hebben zitten, maar zijn FOET-certificaat was verlopen – een certificaat om offshore te kunnen. Dus toen heb ik met ons team alles uit de kast getrokken om die zelfde dag nog in Amsterdam een training te organiseren. En dat lukte! Hij zat om vier uur gecertificeerd en wel in de helikopter. Dat zijn wel toffe momenten.”
Ben je als vrouw in de offshore wereld een uitzondering?
“Over het algemeen is het wel echt een mannenwereld ja. Je hoeft maar om je heen te kijken op netwerkevents of beurzen en je ziet dat het grootste gedeelte man is. Maar ik laat me daar niet door tegenhouden. Ik sta mijn mannetje wel en heb ik niet het gevoel dat ik tien keer zo hard moet vechten om iets voor elkaar te krijgen.”
Wat zou je tip zijn voor andere vrouwen die in de offshore zouden willen werken?
“Probeer het gewoon, zou ik zeggen. Het heeft geen zin om je anders voor te doen dan je bent. Als je gewoon jezelf bent, interesse hebt in de klant en in de wereld eromheen, dan komt het wel goed: of je nu man bent of vrouw.”AYOP wil de diversiteit van werk in de offshore onder de aandacht brengen. Enerzijds om de branche meer bekendheid te geven en meer mensen naar de sector te trekken. Maar anderzijds ook om de medewerkers de erkenning te geven die ze verdienen. We maken een serie met meerdere medewerkers. Eerder publiceerden we het interview met Marcel en Chris van Equans, Jordy d’Hondt en Torben Verleg van Bluestream, Dennis Koningstein van DHSS, David van Baak van REYM en Joep Riksen van C-Ventus.
Bekijk dit item 12/04/23
Kennissessie RVO – Vattenfall goed bezocht
11 april organiseerden we in samenwerking met Netherlands Enterprise Agency (RVO) en Vattenfall een kennissessie voor onze leden en de leden van North Sea Energy Gateway, op de locatie van WinSys – IT Solutions in het mooie IJmuiden. De leden kregen inzicht in de ontwikkelingen van offshore wind op de Noordzee en in het bijzonder de aankomende tender voor IJmuiden Ver en de bouw van het park Hollandse Kust (zuid) door Vattenfall.
Ruud de Bruijne (RVO) nam ons mee in de visie op groei van de Nederlandse Offshore Wind en Energy, wat de uitdagingen zijn voor de komende jaren zoals groei van turbines, de impact op ecologie, de supply chain, ruimte en havens. Daarnaast werd er ingegaan op de aankomende tender voor IJmuiden Ver en ontwikkelingen voor waterstofproductie op zee.
Robin van Buchem (Vattenfall) vertelde uitgebreid over de totstandkoming van windpark Hollandse Kust (zuid), wat de toekomst zou brengen op het gebied van Operation en Maintenance en welke positieve rol Vattenfall aan de regio bijdraagt. Denk bijvoorbeeld aan samenwerkingsverbanden met opleidingsinstituten en kennisinstellingen.
Het laatste woord was aan een aantal nieuwe leden die zich door een korte pitch aan de leden konden ‘voorstellen.
Bekijk dit item 18/04/23
Van Laar Maritime gaat met AYOP-lidmaatschap offshore-uitdagingen aan
Onlangs heeft Van Laar Maritime BV zich bij AYOP aangesloten. Als Europa’s grootste rederij met gespecialiseerde bewakingsschepen exploiteert het bedrijf in IJmuiden een groeiende vloot van 34 schepen. De schepen worden ingezet voor een breed scala aan diensten voor de offshore industrie.
Lindsay Pein, Business Development bij Van Laar: “Wij denken graag mee met de AYOP-leden om hun offshore-uitdagingen aan te gaan. We zetten ons in om de hoogst denkbare standaard op het gebied van operationele veiligheid en services te leveren. Altijd net een stapje verder.”
Van Laar heeft meer dan twintig jaar ervaring in de offshore industrie, met onder andere het bewaken van offshore windparken in aanbouw, onderwaterconstructies en survey werkzaamheden. Maar ook ondersteunende diensten zoals drone-inspecties, waarbij de gehele windturbine in nog geen half uur wordt gefotografeerd.
De vloot van Van Laar bestaat uit behalve uit shalllow-draft schepen voor op het wad en nabij de kust, ook uit ‘all-weather’ guard schepen. Deze schepen blijven in bijna alle weersomstandigheden buiten voor het bewaken van windparken, kabels, pijpleidingen en onderwaterconstructies. Tevens begeleiden zij schepen die door hun aard van hun werk een guard schip nodig hebben, zoals seismologische schepen en kabel-/pijpenleggers. De vier nieuwe multi purpose support schepen van de rederij zijn inzetbaar als surveyschip, seismische support, oil pollution en als Emergency Rescue and Response vessel.
De expertise van het bedrijf ligt in de renewable sector waar het bedrijf sinds het eerste offshore windpark op de Noordzee al bij betrokken is. De guard schepen hebben dan ook op de meeste offshore windparken in Noordwest-Europa gevaren, en dichter bij huis op de parken NoordzeeWind, Prinses Amaliawindpark, Gemini, Borssele en Hollandse Kust (zuid en west) die nu in aanbouw zijn.
Waterstof compliant
Verduurzaming in nieuwbouw en de bestaande vloot is de koers die Van Laar Maritime vaart voor een groene toekomst. Nu een jaar geleden heeft Van Laar Maritime de MV Jacobus gebouwd en in gebruik genomen. Omdat verduurzamen ook bij Van Laar de aandacht heeft, is dit schip een voorloper op de toekomst. De Jacobus is als de eerste in haar soort waterstof compliant, en heeft een elektrisch aangedreven generator waardoor ze veel minder gasolie verbruikt. Het schip is klaargemaakt om op waterstof of batterijen te kunnen varen. Naast nieuwbouw is Van Laar Maritime ook bezig om een voormalige kotter van een nieuwe hybride voortstuwing te voorzien.
Sylvia Boer, directeur AYOP: “Inspirerend te zien waar een familiebedrijf groot in kan zijn, en hoe zij zich op een duurzame toekomst voorbereiden. Met hun expertise kunnen we de offshore wind sector veilig houden, een essentiële taak!
Bekijk dit item 20/04/23
‘Om CO2-uitstoot naar nul te krijgen, is verandermanagement nodig’
Een interview met: Christiaan Claessens (35) uit Dordrecht. Sinds een jaar is hij manager van het project ‘Net Zero Emissions’ bij Van Oord. Hij studeerde civiele techniek aan de TU Delft. Christiaan deed in 2016 een traineeship bij Van Oord in Rotterdam, een groot familiebedrijf met ruim 150 jaar ervaring als internationale waterbouwer, en ging er niet meer weg. Samen met zijn team zorgt hij ervoor dat de uitstoot van de organisatie in 2050 is teruggebracht naar nul.
Hoe ben je bij Van Oord terecht gekomen?
“Ik werk nu 6,5 jaar bij Van Oord. Na mijn studie civiele techniek in Delft heb ik een traineeship gedaan en ben ik hier blijven plakken. In mijn werk ben ik altijd veel met data en digitalisering bezig geweest. Daarnaast ben ik in mijn vrije uurtjes duurzaamheidsoplossingen voor Van Oord uit gaan werken. Dat heb ik namelijk altijd een super interessant thema gevonden. Dus toen ze ruim een jaar geleden een manager zochten voor het project ‘Net Zero Emissions’, dachten ze direct aan mij.”
Wat was zo’n duurzaamheidsoplossing waar je zelf aan werkte?
“Bij Van Oord schrijven we ons regelmatig in voor tenders, waarbij bijvoorbeeld de overheid een opdracht uitzet voor een nieuw windmolenpark. Ik ging dan op eigen initiatief uitrekenen wat de totale footprint van zo’n project zou zijn, inclusief opties hoe we het project duurzamer konden uitvoeren. We hebben deze tender helaas niet gewonnen, maar het was voor mij wel het omslagpunt waarop ik besloot: ik wil meer met duurzaamheid gaan doen.”
Jij bent nu projectmanager Net Zero Emissions. Wat houdt dat in?
“Van Oord heeft de ambitie om de CO2-uitstoot in 2050 naar nul terug te brengen. Hoe we dat gaan doen? Dat is waar ik me mee bezig houd. Het begint met het berekenen van de huidige hoeveelheid die we uitstoten: dat is al enorm complex. Het wordt nog een stuk complexer als je wilt voorspellen wat we in de toekomst gaan uitstoten. Iedere maand zijn er weer nieuwe innovaties, wetten en subsidies om rekening mee te houden. Het is dus een enorme puzzel, maar ik vind het razend interessant.”
Wat vind je er zo interessant aan?
“De energietransitie is hét vraagstuk van dit moment. Zeker voor een maritiem transportbedrijf als Van Oord. In mijn privéleven vind ik duurzaamheid ook belangrijk. Daarom kijk ik wat ik zelf kan doen: minder vlees eten, minder met de auto. Als je ziet wat het zou schelen als Van Oord op biobrandstof gaat varen. Joh, dan bespaar ik de uitstoot van mijn eigen leven wel duizend keer! Daar krijg ik zoveel energie van. Daar wil ik graag bij betrokken zijn.”
Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
“Ik ga met mijn elektrische scooter van mijn woonplaats Dordrecht naar het hoofdkantoor hier in Rotterdam. Op maandag bestaat mijn dag vaak uit 1-op-1 gesprekken met mensen uit het hele bedrijf. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is namelijk verandermanagement: mensen mee krijgen bij de transitie. De rest van de tijd ben ik bezig om samen met mijn team, dat bestaat uit tien medewerkers, informatie in kaart te brengen. We maken rapportages en berekenen de emissies voor nu en die van de toekomst. Binnen Van Oord gebruiken we vijftien soorten brandstof voor onze schepen en iedere brandstof heeft weer zijn eigen kenmerken, afhankelijk van het motortype. Dus we zitten ook een hoop te rekenen in Excel.”
Wat zouden oplossingen kunnen zijn om de uitstoot in de offshore industrie te verlagen?
“Een oplossing is het gebruik van groene brandstoffen. Een zeeschip op elektriciteit kan nog niet. Daarom laten wij nu bijvoorbeeld een nieuwe schip, de Boreas, bouwen dat op methanol kan varen: groene waterstof met CO2. Andere grote bedrijven investeren ook enorm in het verlagen van de footprint van hun schepen, waaronder Maersk. Het is nog niet zover dat we volgend jaar al onze schepen op methanol kunnen laten varen. Maar je ziet in de hele wereld wel een enorme beweging en investeringen op dit vlak.”
Wat is het meest lastige van jouw werk?
“Je kunt niet zomaar zeggen: we stoppen nu met uitstoten. Dan besta je volgend jaar niet meer en staan de vijfduizend medewerkers van Van Oord op straat. Tegelijkertijd kun je ook niet miljoenen investeren per project, dan maak je altijd verlies. Daarom moeten we inzichtelijk maken voor de klant hoe we duurzaamheid winstgevend kunnen maken, binnen de mogelijkheden die er nu zijn.”
En lukt dat?
“Je ziet in ieder geval dat er binnen Van Oord een enorme wil is om hier in te investeren. Waar ik een paar jaar geleden nog aan het pushen was om mijn ideeën voor het voetlicht te krijgen, wordt er nu actief naar gevraagd. Zo is het mijn team laatst gelukt een mooie voorspelling te maken van onze emissies naar 2030. Natuurlijk met nog veel marges, maar er was wel een mooie grafiek die meteen driftig gedeeld werd binnen alle lagen van de organisaties. Dat was gaaf om te zien.”
Je zit helemaal in de emissies en uitstootrapporten. Heb je ook nog iets met de offshore wereld zelf?
“Jazeker! Windmolens op zee vind ik machtig om te zien. Hoe groot die tegenwoordig zijn, dat is niet normaal. Het is zo enorm efficiënt om daar energie uit te halen. En verder vind ik alles waar Van Oord zich mee bezig houdt echt kicken: offshore wind, baggeren, die grote schepen. Dus ik vind de business heel leuk. Om daar dan het project ‘Net Zero Emissions’ te doen, is voor mij gewoon perfect.”AYOP wil de diversiteit van werk in de offshore onder de aandacht brengen. Enerzijds om de branche meer bekendheid te geven en meer mensen naar de sector te trekken. Maar anderzijds ook om de medewerkers de erkenning te geven die ze verdienen. We maken een serie met meerdere medewerkers. Eerder publiceerden we het interview met Marcel en Chris van Equans, Jordy d’Hondt en Torben Verleg van Bluestream, Dennis Koningstein van DHSS, David van Baak van REYM, Joep Riksen van C-Ventus en Rianne Tiggelman van FMTC Safety.
Bekijk dit item 01/06/23
Machteld Liebregs als nieuwe eventmanager bij AYOP gestart
1 juni is Machteld Liebregs als nieuwe eventmanager bij AYOP gestart. Machteld zal, na het vertrek van Yolanda Los per 31 december, de nieuwe spil voor de leden van AYOP zijn, en de creatieve en drijvende kracht voor onder andere de beurzen, werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten zijn.
Machteld was hiervoor manager bij een ‘Destination Management Company’. In deze functie hield ze zich naast het aansturen van een team van zeven collega’s bezig met het organiseren en uitvoeren van tours, galadiners, vergaderingen, incentives en congressen voor buitenlandse bedrijven in Nederland. Ze begeleidde site visits en bezocht beurzen en netwerkbijeenkomsten. Kwaliteiten die goed aansluiten bij de werkzaamheden bij AYOP.
Machteld: “Ik word enorm blij van de organisatie van kleine en grote bijeenkomsten en denk graag ‘out of the box’ zonder de behoeften van de diverse partijen uit het oog te verliezen. Mijn passie in mijn vorige functie was het zorgdragen voor geslaagde tours en events en deze hoop ik ook in mijn nieuwe baan tot uiting te laten komen. Ik ga ervoor om events voor de AYOP-leden tot in de puntjes toe verzorgd te laten zijn, zowel op financieel, logistiek als operationeel gebied. Ik kijk uit naar de samenwerking met het team van AYOP om zo samen een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkelingen van het offshorebedrijvennetwerk in de regio Amsterdam – IJmuiden.”
Machteld woont in het centrum van Haarlem, is getrouwd, heeft 3 kinderen en is in het bezit van een leuke blauwe Fiat 500 zoals op onderstaande introductievideo is te zien.
Machteld, welkom bij AYOP!
Bekijk dit item 22/06/23
ALV in de monding van de IJmuidense haven
De jaarlijkse Algemene Leden Vergadering vond dit jaar plaats op een bijzondere plek in verband met het afscheid van onze voorzitter Ron Davio. De leden kwamen bij elkaar op Forteiland IJmuiden, gelegen in de monding van het Noordzeekanaal. Het eiland is onderdeel van De Stelling van Amsterdam en UNESCO Werelderfgoed en is rond 1889 aangelegd om Amsterdam te verdedigen. Na een kort boottochtje stond er een rondleiding door dit unieke bouwwerk op het programma. De koepelzaal met muurschilderingen, het enorme gangenstelsel, de omliggende bunkers en het buitenterrein vormen samen het 4 hectare grote eiland. Aansluitend was er koffie met een AYOP-gebakje en kon de vergadering starten waarin Ron Davio de voorzittershamer symbolisch overdroeg aan Peter van de Meerakker.
Na afloop van de vergadering ontving Ron Davio een herinneringsboek met foto’s en teksten van leden, bierviltjes met daarop ’12 ½ jaar’ en een schilderij dat ter plekke in de Koepelzaal werd vervaardigd. Hierna kwam de Commissaris der Koning, Arthur van Dijk, naar voren. Ron Davio ontving een Koninklijke Onderscheiding en werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn vele verdiensten voor het havenbedrijfsleven in de regio!
Na een geslaagde borrel met uitzicht op de haven, zeesluizen en de pier van IJmuiden werd traditiegetrouw de Haringparty van ondernemersvereniging OVIJmond in de IJmuidense vishallen bezocht.
Bekijk dit item 25/06/23
Veel energie opgewekt tijdens Havenfestival in IJmuiden
Op 24 en 25 juni hebben vele duizenden bezoekers IJmuiden op zijn best kunnen ervaren! Twee dagen lang stond de Trawlerkade volledig in het teken van rauwe kunst, cultuur, de visserij en de havens. Ook Amsterdam IJmuiden Offshore Ports was vertegenwoordigd op dit evenement. Samen met Vattenfall boden we bezoekers de gelegenheid om zelf al fietsend energie op te wekken. Hieraan was een ‘challenge’ verbonden; hoeveel energie fiets jij in 1 minuut bij elkaar? De winnaar, Nick van der Kleij uit Heiloo, stak er met kop en schouders bovenuit; hij behaalde de uitzonderlijk hoge score van 15,5 Wh! Op beide dagen hebben we een mooie prijs aan de dagwinnaars kunnen uitreiken; een uur blokarten met 4 personen op het strand van IJmuiden.
Met onze deelname aan het Havenfestival hebben wij de offshore sector en het werken in de offshore industrie onder de aandacht van het grote publiek gebracht.
Bekijk dit item 07/07/23
In memoriam Leo van der Marel
Het droevige bericht dat ons bestuurslid Leo van der Marel volkomen onverwacht woensdag 5 juli ’s avonds onderweg naar Italië op luchthaven Schiphol is overleden, is ook bij ons als een bom ingeslagen.
Leo was al snel na de oprichting van AYOP (1985) in de jaren negentig als bestuurder betrokken en was één van de smaakmakers bij onze reizen en beursbezoeken. Altijd goed gemutst, voor iedereen een luisterend oor en altijd bereid om bij te springen waar nodig. Toen hij een andere betrekking, buiten de offshore aanvaardde, werd zijn betrokkenheid bij AYOP tijdelijk onderbroken. Maar in 2015, toen Leo via zijn werkgever Mistras weer in de branch terugkeerde, stond hij er direct voor open om weer tot het bestuur toe te treden. AYOP ging verzelfstandigen en Leo heeft met zijn grote netwerk aan de uitbreiding van het ledenbestand gewerkt.
Binnen het bestuur was Leo altijd voorstander van het harmoniemodel en zorgde hij voor een plezierige sfeer. De inzet en betrokkenheid van Leo was tomeloos. Altijd op de hoogte, altijd ‘aan’ als het AYOP betrof. Een man waar het bestuur, het AYOP-team en de leden op konden bouwen en vertrouwen.
Ook na zijn pensionering in 2020 bleef Leo zijn werkzaamheden voor AYOP voortzetten. Met zijn eigen bedrijf Marel039 Consultancy deelde hij met grote passie zijn kennis en zijn grote netwerk. Want stilzitten was niks voor Leo.
Leo wilde nog één jaar, tot zijn termijn voorbij was, in het bestuur meedraaien en zich daarna op zijn andere hobby’s richten.
Leo was vooral een uitzonderlijk vriendelijke man en prettig in de omgang. Belangstellend, meelevend. Goedlachs en, ook privé, betrokken en enthousiast. Altijd even bellen met het AYOP-team om ‘bij te praten’. Dat daar nu zo abrupt een einde aan is gekomen, is nauwelijks te bevatten.
Wij herinneren ons Leo als een fijne collega en vriend.
Wij wensen Carla, Pim en Isabel, Sofie en Wessel en de kleinkinderen heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.
Leo, we gaan je ontzettend missen, fijn je gekend te hebben. Bedankt voor alles!
Op verzoek van de familie sturen wij bijgevoegd de rouwkaart en is iedereen uitgenodigd om bij de uitvaart aanwezig te zijn.
Heb je een leuke herinnering aan Leo, of een mooie foto? Via zijn Memori-pagina kun je dit delen. Hier vind je ook meer informatie over zijn afscheid: https://memori.nl/gedenkplaats/leo-van-der-marel
Het bestuur en team van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports
Bekijk dit item 01/08/23
AYOP-voorzitter Ron Davio (71) neemt afscheid: ‘Qua offshore wind staan we in de kinderschoenen’
In het online magazine Ways to Sea van Amports verscheen in juli een interview met onze inmiddels oud-voorzitter Ron Davio. Lees hieronder hoe Ron terugblikt op de 12,5 jaar dat hij voorzitter was, over de ontwikkeling die offshore in de regio heeft doorgemaakt, en hoe hij de toekomst van offshore wind ziet.
Na 12,5 jaar met de voorzittershamer te hebben gezwaaid neemt Ron Davio afscheid van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP), de netwerkorganisatie voor de offshore energie in het Noordzeekanaalgebied. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van AYOP werd hij verrast met de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een beloning voor zijn tomeloze inzet voor de offshore netwerkvereniging in het algemeen en de ontwikkeling van de offshore windenergie in de regio in het bijzonder.
Technisch gezien is hij al dertien jaar met pensioen, maar dat neemt niet weg dat Davio ook in die jaren volop actief bleef voor AYOP. Het voorzitterschap mag hem nog dagelijks voldoening geven, tóch treedt Davio terug. ‘Bestuurlijke taken zijn door de jaren heen steeds meer tijd gaan kosten. Omdat we in 2020 een directeur hebben aangesteld, kwam er ruimte voor een voorzitter die nog volop bij het arbeidsproces betrokken is. Dan moet je ook consequent zijn en na een inwerkperiode ruimte maken. En dat doe ik nu. In de jaren tachtig, toen het Noordzeekanaalgebied in de offshore olie & gas een beetje wegzonk, bereikten we qua ledenaantal nog een dieptepunt met maar zo’n 30 tal aangesloten bedrijven. Maar door de enorme opleving van offshore windenergie, ontmanteling van oude productieplatforms én de ontwikkeling van waterstof tellen we inmiddels al 125 leden. We hebben letterlijk de wind mee!’
Van AOP naar AYOP
De geschiedenis laat ook zien dat bestuurlijke professionalisering al veel langer in de sterren stond. Davio: ‘In de jaren zeventig namen olie & gas een hoge vlucht en kwam de offshore industrie op. Amports was toentertijd de overkoepelende organisatie voor het havengerelateerde Amsterdamse bedrijfsleven. Als subafdeling richtte Amports de netwerkvereniging Amsterdam Offshore Ports op. Maar gemeente Velsen ontplooide ook al allerlei activiteiten. Door bemiddeling van de toenmalige burgemeester van Velsen, Peter Molendijk, gingen we in 1985 zodoende Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) heten. Sinds deze naamswijziging kregen wij behalve Amsterdam óók het hele Noordzeekanaalgebied als werkgebied, wat natuurlijk weer nieuwe kansen bood. Voor ons als vereniging maar ook voor de bedrijven in die regio.’
Verzelfstandiging
Nog circa 30 jaar zou AYOP verder varen onder de Amports-vlag, totdat onder Ron Davio de organisatie eind 2016 zelfstandig verder is gegaan. De ‘credits’ voor de succesvolle doorontwikkeling van de vereniging na die verzelfstandiging geeft de scheidende voorzitter ook aan Peter van de Meerakker. Hij was toen vicevoorzitter en neemt nu het stokje over van Davio. ‘Gezamenlijk hadden wij de juiste contacten bij overheden, bedrijven en instellingen en bovendien droeg naast Port of Amsterdam ook de gemeente Velsen graag bij, omdat wij de regionale promotieactiviteiten voor offshore wind in belangrijke mate van de gemeente hadden overgenomen. Ons werk voor de sector werd gewaardeerd en hielp ons aan een solide financiële basis.’
Energieopwekking
In de jaren tachtig leunde de offshore industrie volledig op een tanende olie- en gaswinning, met een wegzakkend AYOP-ledental tot gevolg. Davio was destijds nog in leidinggevende posities werkzaam in de scheepsreparatie en de offshore industrie bij Genius Vos later Cofely Oil en Gas. 2010 zou het einde van die actieve loopbaan markeren, maar aan geraniums dacht Davio allerminst. En ook zijn netwerk liet hem, gelukkig, niet met rust. Uiteindelijk kwam het duwtje om ‘ja’ te zeggen tegen AYOP, die Davio als voorzitter wilde, uit onverwachte hoek. ‘In die periode begon de offshore windindustrie zich te ontwikkelen, maar aanvankelijk ontging de potentie daarvan velen’, vertelt hij. ‘Het was de PvdA- Velsen die me een andere realiteit voorspiegelde en ook de gemeente actief wilde betrekken bij de offshore windindustrie. We werden als het ware wakker geschud en hebben de handschoen opgepakt. Voor mij als nieuwe voorzitter was windenergie natuurlijk een mooi thematisch speerpunt voor de toekomst.’
Prille begin
Vanaf dat moment richtte AYOP zich meer en meer op offshore windenergie en hielp bij de doorontwikkeling daarvan onder meer door het speciale project Windenergy@work. Samen met de Noordzeekanaalregio positioneerde AYOP zich zo ten opzichte van bijvoorbeeld Port of Den Helder, ons niet realiserend hoeveel werk er door de uitbreiding van windenergie nog op ons zou komen. Verdere samenwerking in Noord-Holland werd daarmee onvermijdelijk. Het waren AYOP-leden die de eerste windmolenparken, Amalia en OWEZ (Offshore wind farm Egmond aan Zee), vanuit IJmuiden ondersteunden bij de installatie. Qua offshore wind staan we nog maar aan het prille begin van alle ontwikkelingen, stelt Davio. ‘Die eerste windparken wekken samen zo’n 200 megawatt op, maar er komen in de toekomst nieuwe windparken die in totaal 20 gigawatt in 2030, 50 gigawatt in 2050 en later zelfs 70 gigawatt aan energie gaan genereren. Onvoorstelbare hoeveelheden windmolens. In het begeleiden, faciliteren en onderhouden van die enorme groei ligt een mooie rol voor AYOP.’
Maar één ambitie
Davio is er de man niet naar om met dichtgetimmerde ambities een klus aan te pakken. Op de vraag met welke verwachtingen hij het voorzitterschap aanging, antwoordt hij dan ook dat hij die eigenlijk niet had. ‘Ik koesterde maar één ambitie, namelijk om de kansen die zich voor AYOP zouden aandienen met beide handen aan te pakken.’ Uit wat er is bereikt en in de nabije toekomst gerealiseerd zal worden, blijkt dat Davio die ambitie uitstekend heeft kunnen invullen. Bij zijn aantreden was de olie- en gasindustrie nog ingezakt en vertrokken AYOP-leden en grote oliemaatschappijen naar Den Helder dat offshore gerelateerde bedrijven beter faciliteerde. Inmiddels zit AYOP mede aan het roer bij de ontwikkeling van de offshore windindustrie, zijn in samenwerking met Port of Amsterdam en Zeehaven IJmuiden N.V. de faciliteiten sterk verbeterd, is het ledenaantal substantieel gestegen en staat een geïntensiveerde samenwerking met Port of Den Helder en het Helderse bedrijfsleven voor de deur.
Nieuwe Energiehaven
2018 markeert een andere mijlpaal in Davio’s voorzitterschap. Vanwege zijn voortrekkersrol inzake het plan voor de nieuwe Energiehaven ontving Davio in dat jaar de eervolle Havenpenning van Amsterdam. ‘Om de groei van de offshore windenergie goed te faciliteren is ruimte nodig voor het overslaan van onderdelen voor windparken. Bovendien werd in 2010 duidelijk dat door de komst van de nieuwe Zeesluis in IJmuiden, de lichterplaatsen verplaatst moesten worden. Op die lichterplaatsen wordt scheepslading overgeslagen zodat schepen minder diepgang krijgen om het Noordzeekanaal te kunnen bevaren. Met de Energiehaven in Velsen-Noord op de plek van de voormalige Averijhaven, krijgen we 15 hectare grond beschikbaar om voor al deze activiteiten ruimte te creëren. Dit dient niet alleen de offshore industrie maar zorgt ook voor een ongehinderde doorvaart van schepen door de Zeesluis.’
Als voortrekker van de Energiehaven werd Davio geëerd, maar Port of Amsterdam, Zeehaven IJmuiden N.V., gemeente Velsen en provincie Noord-Holland zijn onontbeerlijke partners bij het realiseren van het idee, zegt hij. ‘En ook Tatasteel verdient dank, want zonder hun medewerking en beschikbaar stellen van 5 hectare extra terrein kan de Energiehaven, die vlak naast Tatasteel komt te liggen, niet ontwikkeld worden.’ Overigens loopt het traject naar de Energiehaven nog. Wegens praktische hick ups zal er nog wat water naar de Noordzee moeten vloeien voordat de Energiehaven daadwerkelijk haar rol kan spelen in de offshore logistiek. Niettemin is Davio optimistisch dat dit moment niet ver in de toekomst ligt.
Innovatie
Die toekomst belooft er bovendien één vol innovatie te worden, verwacht hij. ‘Over pakweg tien jaar zullen er nieuwe windparken zijn die te ver uit de kust liggen om dagelijks per schip te bevoorraden en te onderhouden. Om dat te kunnen blijven doen zullen er speciale onderhoudsplatforms en –schepen in zee komen. Misschien worden daarvoor zelfs ook eilanden opgespoten waar naast onderhoud en bevoorrading tevens waterstof-, zonne- en andere energie geproduceerd kan worden. Overigens geldt ook voor de energieopwekking: we staan pas aan het prille begin van alle ontwikkelingen. Ik denk aan een bedrijf als Solarduck, ook AYOP-lid, dat een proef met drijvende zonnepanelen op zee gaat doen. Of kijk naar het recyclebaar maken van windmolens. Niet alle onderdelen van windmolens zijn momenteel herbruikbaar. Maar Siemens en Vattenfall werken eraan dat in de toekomst ook windmolenbladen recyclebaar worden, en daarmee de hele windmolen.’
Zorgeloos
Hoe zal AYOP er over pakweg 10 jaar uitzien? De toekomst valt nooit precies te voorspellen, zegt Davio., kijk maar naar hoe wij er 10 jaar geleden tegenaan keken. Maar dat continuïteit essentieel is om ook in die toekomst een rol van betekenis te blijven spelen voor de offshore industrie én voor de AYOP-leden, staat buiten kijf. Daarom is Davio ook blij met de benoeming van nieuwe mensen in het bestuur en het team die naar zijn mening garant staan voor het behouden en verder uitbreiden van de ‘AYOP-waarden’. Dat team staat als een huis! ‘Met Peter van de Meerakker als nieuwe voorzitter, Dionne Ruurda als nieuwe directeur, Richard Engelkes als business development manager en Machteld Liebregs als event manager leggen we een stevige basis voor verdere uitbouw van AYOP. Als ik verder kijk naar de expertise die al in het bestuur en het team zit, dan maak ik me over de toekomst geen seconde zorgen.’
Geen tip nodig
Groei is op zich geen toekomstdoel, vervolgt Davio. ‘Het gaat erom een goede weerspiegeling van alle havengerelateerde activiteiten en van de offshore industrie onder onze leden te hebben. Groei zal er overigens, door de enorme toename van offshore wind, tóch wel komen. Ook de intensivering van onze samenwerking met de haven van Den Helder en de kop van Noord-Holland, waarvoor we in de ALV van 22 juni het groene licht van de leden hebben ontvangen om nader te onderzoeken, zal daarvoor zorgen. Met elkaar gaan we zo niet alleen het Noordzeekanaalgebied maar ook de kop van Noord-Holland bestrijken. Dat zal de zichtbaarheid, impact en kansen van AYOP alleen maar vergroten en leiden tot het landen van meer bestedingen in offshore werkzaamheden bij onze leden.’ Heeft Davio als ervaren voorzitter tot slot nog een tip voor zijn opvolger? ‘Inhoudelijk weet Peter, met wie ik jaren heel prettig heb samengewerkt, van de hoed en de rand. Hij heeft geen tip nodig.’
Bekijk dit item 09/08/23
AYOP partner van Offshore Experience Den Helder
Op dinsdag 12 september 2023 keert de Offshore Experience terug naar Theater de Kampanje in Den Helder voor een gloednieuwe editie!
De verdere ontwikkeling van de duurzame blauwe economie vormt de kern van de Offshore Experience, met dit jaar speciale aandacht voor het thema Secure@Sea. Met een inspirerende keynote speech en paneldiscussie, diverse verdiepende masterclasses en verschillende experiences die je zelf kunt ervaren krijg jij als bezoeker van de Offshore Experience nieuwe inzichten in de uitdagingen en kansen rondom veiligheid. Dit is voor alle sectoren binnen de blauwe economie: energie, ecologie, visserij en voedsel en scheepvaart.
AYOP is partner van Offshore Experience.
Meer weten? Kijk dan op de website www.offshore-experience.nl
Bekijk dit item 29/08/23
Dionne Ruurda nieuwe directeur van AYOP
Dionne Ruurda start 1 september als nieuwe directeur van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP). Dionne heeft jarenlange ervaring in de offshore branche en is daardoor goed bekend met de offshore vereniging. Dionne: “Ik kijk er enorm naar uit om samen met de leden én het AYOP-team met de energietransitie aan de slag te gaan. De afgelopen jaren is AYOP tot een proactieve, dynamische en hechte vereniging uitgegroeid en ik vind het een eer om die koers voort te mogen zetten en verder uit te bouwen.”
Bekijk hieronder de introductievideo van Dionne. Het volledige persbericht is onder de video te lezen.Uit persbericht:
Dionne Ruurda is voorheen als communicatieadviseur en projectmanager werkzaam geweest bij onder andere Tata Steel, Citymarketing Velsen en Techport waar netwerken en verbinden van mensen en partijen een belangrijke rol speelden. Peter van de Meerakker, sinds eind juni de nieuwe voorzitter van AYOP en algemeen directeur van Zeehaven IJmuiden NV: “We zijn heel blij met de komst van Dionne en de relevante kennis en ervaring die zij meebrengt. Ze kent veel van onze leden, hun behoefte en de branche. De ambitie van de Nederlandse overheid op het gebied van groei van hernieuwbare energie op zee is enorm groot, maar we kunnen dit. Het Noordzeekanaalgebied is tenslotte de regio die het best ontwikkeld is om deze ambitie te kunnen realiseren.”
AYOP telt ruim 120 leden. Allemaal bedrijven, regionale overheden en kennis- en onderwijsinstellingen die actief zijn in de offshore olie & gas en windenergiesector in het Noordzeekanaalgebied. De leden hebben een sterke focus op offshore windonderhoud (inclusief kabellogistiek), boorprojecten voor gasexploratie, aanpassingen en onderhoud van werkschepen en platforms, en het demonteren van offshore constructies en schepen. Ook logistieke dienstverleners, HR-bedrijven en facilitaire dienstverleners zijn bij de vereniging aangesloten.
Dionne: “Het unieke van AYOP is dat de gehele keten is vertegenwoordigd, en dat de leden elkaar weten te vinden. Niet alleen door onderlinge zakelijke samenwerking, maar ook door het bundelen van krachten en kennis om het Noordzeekanaalgebied als offshore regio nog beter op de kaart te zetten. Het netwerk geeft onze regio een belangrijke voorsprong en kansen.”
Bekijk dit item 01/09/23
AYOP Zomerborrel goed bezocht
Op donderdag 31 augustus bezochten ruim tachtig leden de jaarlijkse AYOP Zomerborrel bij Zilt aan Zee in IJmuiden. Tijdens de netwerkbijeenkomst werd Sylvia Boer door een kleurrijke speech van voorzitter Peter van de Meerakker officieel afgezwaaid en werd de nieuwe directeur Dionne Ruurda aan de leden voorgesteld. AYOP-lid Rabobank ondertekende officieel het Premium lidmaatschap en schonk Dionne een ampersand als teken van verbinding.
Bekijk dit item 08/09/23
Geslaagde dagtrip naar Offshore Europe in Aberdeen
Het AYOP-team heeft op woensdag 6 september samen met 15 bedrijven die lid zijn van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports een bezoek gebracht aan de Offshore Europe beurs in het Schotse Aberdeen.
Het was de 50e keer dat SPE Offshore Europe plaats vond, dit event wordt door offshore professionals erkend als het toonaangevende evenement in Europa. Naast het bezoeken van de standhouders die verdeeld waren over 3 grote hallen konden de leden ook gedurende de reis, de lunch en de borrel onderling netwerken.
Bekijk dit item 19/09/23
TECHPORT TECHNOLOGIEWEEK
In de eerste week van oktober vindt de jaarlijkse Techport Technologieweek plaats. Techport organiseert o.a. samen met AYOP diverse activiteiten waardoor kinderen uit groep 7 en 8 kunnen ervaren en ontdekken wat werken in de offshore inhoudt
Landelijk is er een groot tekort aan technici. Vooral in de IJmondregio, waar de maak- en onderhoudsindustrie groot is. Techport en AYOP vinden het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd en op meerdere momenten in hun schoolcarrière in aanraking te laten komen met techniek. Door ze enthousiast te maken en te laten zien dat het werken in de techniek heel erg divers is, zullen er hopelijk meer kinderen kiezen voor een opleiding in de techniek.
Kijk voor meer informatie op https://techport.nl/wat-doet-techport/kiezen-voor-technologie/technologieweek/
Bekijk dit item 28/09/23
AYOP-lid recyclet blikjes, vliegdekschepen, boortorens en heel veel meer
Onlangs heeft EMR BV (European Metal Recycling) zich bij AYOP aangesloten. EMR werkt internationaal samen met industrieën zoals Maritiem & Offshore, Automotive en Bouw en Sloop, de metaalbewerkingsindustrie en overheidsinstanties om afgedankte materialen om te zetten in waardevolle grondstoffen. Tjeerd Jager, Managing Director: “We spelen graag een actieve rol bij het vinden van oplossingen voor wereldwijde milieuvraagstukken. Dat doen we onder andere door bij regeringen te lobbyen, waarbij we onze brede kennis en expertise inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaatvraagstuk.”
10 miljoen materiaal gerecycled naar 200 nieuwe duurzame grondstoffen
EMR recyclet elk jaar meer dan 10 miljoen ton metaal en plastic – van frisdrankblikje tot vliegdekschip en complete boortoren. Het bedrijf, met vestigingen in Nederland, de UK, Duitsland en de VS, recyclet de materialen in de haventerminals EMR Amsterdam en EMR Rotterdam tot meer dan 200 nieuwe duurzame grondstoffen, die dan weer wereldwijd worden verkocht.
Het vervoer en de algehele logistiek zijn daarbij een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. Dat doen ze onder andere door op het traject Amsterdam –IJmuiden de eerste volledig elektrische truck in te zetten. In samenwerking met Schavemaker Transport en Tata Steel heeft EMR daarmee een emissievrije, duurzame oplossing gevonden voor het vervoeren van gerecycled metaal in de omgeving van de EMR werf in Amsterdam. Tjeerd: “Wij streven naar een zo hoog mogelijk percentage voor hergebruik en recycling, en willen een significante bijdragen leveren aan het laagste percentage afvalstoffen per ton geproduceerd product, en de laagste uitstoot van broeikasgassen per ton (tCO2e/Tonne) geproduceerd materiaal realiseren. De elektrische truck draagt daar ook aan bij.”
Maritieme en offshore sector
EMR recyclet projecten van elke omvang, van kleine sleepboten en offshore bevoorradingsschepen tot de grootste commerciële en militaire schepen ter wereld. Ze hebben de capaciteit om jaarlijks meer dan 300.000 ton schepen en vaartuigen te slopen, saneren, ontmantelen te recyclen.
Tjeerd: “Als leider in duurzame materialen moet je blijven innoveren en daarbij kijken naar sectoren waarin je eerder nog niet actief was. Wij kunnen in de maritieme en offshore sector een goede partner zijn die grote spelers totaal kan ontzorgen met een compleet aanbod van dienstverlening. Daarom is het lidmaatschap van AYOP voor ons een waardevolle aanvulling. Het geeft mogelijkheden om te netwerken in de grote Amsterdamse en IJmond regio.”
Dionne Ruurda, directeur AYOP: ”In een tijd dat hergebruik van materialen niet meer alleen toekomstbeeld is, maar realiteit en noodzaak, is het mooi dat EMR hierin voor onze leden een partner kan zijn. Samen werken aan duurzame oplossingen, dat is waar AYOP voor staat.”
Foto: Torendeel van een windmolen wordt in kleine delen gelaserbrand.
Bekijk dit item 04/10/23
Waterstof en windparken op zee: AYOP draagt bij aan de verbinding
In het magazine Kijk op Noord-Holland Zuid verscheen onderstaand artikel met AYOP Business Development Manager Richard Engelkes over de ontwikkelingen van waterstof in de (wind)energiesector.
Lees hieronder het gehele interview.
Richard Engelkes over waterstofontwikkelingen in de regio
Waterstof en windparken op zee: AYOP draagt bij aan de verbinding
In 2050 moet de BV Nederland 100 procent CO2-neutraal opereren. Waterstof kan daarbij helpen. ‘De energietransitie biedt mooie kansen voor het bedrijfsleven’, zegt Richard Engelkes van netwerkvereniging Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP). ‘De windparken op zee zijn essentieel voor de omslag naar waterstof. AYOP-leden bereiden zich voor op de komst van waterstof. In hun eigen bedrijfsvoering of als leverancier in de keten van de bouw, exploitatie en het onderhoud van windparken.’
Sinds 1 november jl. is Richard Engelkes de nieuwe Business Development Manager Offshore Wind & Renewables. ‘Dat betekent dat ik actief ben als verbinder, sparringpartner, analist en adviseur voor onze leden en stakeholders in het Noordzeekanaalgebied’, zo vertelt hij vanaf de 13de verdieping van het AYOP-kantoor in het Havengebouw in Amsterdam. ‘En dat in een tijd vol duurzame innovaties. Want hoe ga jij als ondernemer zelf de energietransitie aanvliegen? Kies je voor zonnepanelen of is waterstof misschien wel jouw heilige graal? Ga je werken met batterij-opslag? En hoe kan jouw onderneming een rol spelen in die transitie?’
EU geeft regio predicaat Hydrogen Valley
De ambities op het gebied van offshore wind zijn groot. Nederland moet in 2030 met windmolenparken op zee 21 gigawatt aan groene stroom opwekken, terwijl dat in 2050 zelfs 70 gigawatt moet zijn. ‘Daarmee kunnen we heel Nederland van groene elektriciteit voorzien’, weet Richard. ‘Maar dat is niet het einddoel. Het streven van Nederland is altijd geweest, en daar zijn wij als land en zeker ook de Amsterdam-IJmuiden regio ook goed in, om als distributie-hub te fungeren. Een hub waarbij wij als regio niet alleen waterstof produceren, maar ook via de Amsterdamse haven importeren om vervolgens naar het achterland te transporteren. Wat nu distributie van kolen, olie en benzine is in de Amsterdamse haven, doen we straks eigenlijk hetzelfde, maar dan voor en met waterstof.’
De Europese Unie is blij met de voortrekkersrol die Noord-Holland wil nemen om de belangrijke duurzame hub-functie te realiseren. ‘Daarom heeft de EU aan onze regio het predicaat Hydrogen Valley toegekend, waardoor er ook Europese subsidies voor het Noordzeekanaalgebied vrijkomen’, legt Richard uit. ‘Zo worden er in de haven van Amsterdam twee grote waterstoffabrieken gebouwd. Die moeten in 2029 operationeel zijn en jaarlijks 1 gigawatt aan waterstofproductie genereren. Ter vergelijking, de twee windparken Hollandse Kust (noord) en Hollandse kust (west) die nu worden gebouwd, leveren in totaal 2,2 gigawatt.’
Van benzine- naar waterstofopslag
Omdat er vanwege de hub-functie straks ook waterstof vanuit andere landen wordt geïmporteerd, zal dat ook z’n invloed hebben op de Amsterdamse haven. ‘Momenteel zijn we de grootse benzinehaven van Europa. De benzinetanks kunnen straks óók worden gebruikt voor de opslag van waterstof’, vertelt Richard. ‘Sinds 2022 is er het consortium H2A, met onder andere ons lid Port of Amsterdam, om waterstof te gaan importeren, opslaan en distribueren. AYOP-lid Zeehaven IJmuiden NV was de eerste in Nederland met een waterstof-bunkervergunning voor zeeschepen. Daarmee is de regio en maritieme sector steeds beter voorbereid op het gebruik van deze nieuwe schone energiebron.’
Verbinden en elkaar versterken
Om als Noordzeekanaalgebied een vooraanstaande rol in de energietransitie te spelen, wil AYOP middels samenwerking de regio als één van de belangrijkste Nederlandse offshore- en energy hotspots van Nederland maken. ‘Dit doen we door mensen en bedrijven met elkaar te verbinden’, vertelt Richard, die daarbij voorbeelden uit de praktijk geeft.
‘AYOP-lid Tata Steel wil snel verduurzamen door over te stappen naar een productieproces met groene elektriciteit en waterstof als schone energiebronnen. De windparken Hollandse Kust (noord) en Hollandse Kust (west) die momenteel worden gebouwd, voorzien straks in voldoende opwek om onder andere Tata Steel in deze omslag naar groene energie te voorzien’, geeft Richard aan.
‘Veel van onze leden zijn direct betrokken bij de bouw en het onderhoud van deze windparken. Voor de toekomst liggen er kansen voor de productie van waterstof op zee met directe aanlanding in Den Helder en de IJmond. Daar kan AYOP-lid Strohm met hun composietbuizen een rol in spelen om de waterstof te transporteren.’
Ondertussen past de maritieme sector zich al aan door schepen op waterstof te laten varen. Een goed voorbeeld zijn de twee AYOP-leden Damen (bouwer van schepen en jachten) en Windcat (dienstverlener die monteurs met schepen naar offshore windparken brengt voor onderhoud). Richard: ‘Windcat heeft al één schip op waterstof varen en heeft dit jaar een overeenkomst met Damen getekend voor de bouw van meerdere schepen.’
AYOP: kennisdeler en verbinder
Om AYOP-leden in de nieuwe ontwikkelingen mee te nemen, doet de vereniging veel. Zo organiseert het regelmatig netwerkmomenten en wordt de laatste kennis gedeeld via leden-ontmoeten-leden-bijeenkomsten. Daarnaast organiseert AYOP interessante locatie- en beursbezoeken. ‘Zo zijn we bijvoorbeeld twee dagen naar de haven van Esbjerg geweest, om te kijken wat ze in Denemarken doen op het gebied van offshore wind. We hebben met eigen ogen gezien hoe de havens daarop zijn ingericht. Bovendien weten we nu welke methodieken, zoals een digital twin van de haven, ze inzetten om optimaal gebruik te maken van de schaarse ruimte. Dat laatste is namelijk ook in onze regio een enorme uitdaging.’
De kracht van een learning community
Vanwege de snelheid van duurzame ontwikkelingen, heeft Richard een goede tip voor bedrijven. ‘Het is zaak om nú na te denken over waar je met je bedrijf in de toekomst naar toe wil. Wat is de impact van de transitie op jouw eigen onderneming? Wat zijn de investeringen? Maar vooral ook: wat zijn je kansen? Als we over tien jaar met heel andere energiebronnen werken, zal niet alleen je productieproces anders zijn, maar ook de opleidingsbehoefte van medewerkers. Daarom kijken we binnen AYOP nu al naar het opzetten van een learning community. Waarbij bedrijven, onderwijs en ondernemers samen nadenken over wat de vraag over tien jaar zal zijn. Nu al inspelen op de ontwikkeling van de juiste opleidingstrajecten voor later. Alleen met elkaar als keten kunnen we ons goed op de toekomst voorbereiden.’Waterstof en windenergie op zeeDe ontwikkeling van waterstof is belangrijk voor de energietransitie in het algemeen. Specifiek kan waterstof een belangrijke rol spelen bij de integratie en optimalisatie van windenergie op zee. Voorbeelden zijn:Wanneer er een overschot aan windenergie is, kan deze worden gebruikt om water via elektrolyse in waterstofgas om te zetten. Dit waterstofgas kan later worden opgeslagen en gebruikt wanneer de wind niet waait.
Waterstof kan dienen als een efficiënte opslagmethode voor energie op grote schaal. Het opgeslagen waterstofgas kan later door middel van brandstofcellen worden omgezet in elektriciteit wanneer dat nodig is.
Er worden hybride offshore-platforms ontwikkeld die zowel windturbines als elektrolyse-installaties bevatten om ter plaatse waterstof te produceren. Dit concept vermindert de kosten van het aanleggen van aparte infrastructuur voor waterstofproductie.
Waterstof kan worden gebruikt als brandstof voor schepen, die worden ingezet bij de bouw, exploitatie en onderhoud van offshore windparken.
Bekijk dit item 19/10/23
Meer dan 35 AYOP-leden vertegenwoordigd op Offshore Energy
Offshore Energy is een belangrijke beurs voor professionals in de offshore-energiesector. Deze vindt plaats op 28 en 29 november 2023 in de RAI in Amsterdam.
Het AYOP-paviljoen (plattegrond) biedt een uitstekende gelegenheid om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de offshore-energiesector, te netwerken met professionals en mogelijk nieuwe zakelijke kansen te ontdekken.
De Offshore Energy beurs is een hub voor innovatieve technologieën en oplossingen in de offshore-energiesector. Het AYOP-paviljoen is een ideale plek om nieuwe zakelijke kansen te ontdekken en samenwerkingen tot stand te brengen. Veel bedrijven onthullen op deze beurs nieuwe producten, diensten en technologieën. De offshore-energiesector speelt een cruciale rol in de energietransitie en duurzaamheid. Deze beurs geeft inzicht hoe de sector bijdraagt aan schone energieoplossingen en milieuvriendelijke technologieën.
De onderstaande AYOP-leden vertellen u graag meer!AlphatronBD ContainersBiardo Survival SuitsBOTACBOX ContainersC-VentusDecom Mission Bluedeep Hydrography and GeophysicsDen Helder AirportDHSSDutch Marine ContractorsEuropean Metal RecyclingGembaGemeente AmsterdamGemeente VelsenINTRAMAR InsurancesLubbers Logistics GroupOceanwidePentaconPetersonPort of AmsterdamPort of Den HelderReymRoodenberg StaalkabelsSeaRenergyShiptronSymphony Wave PowerTMA LogisticsUnique LightsVan GoolVCK TravelWIND BVWindCatWinSysZ-BridgeZeehaven IJmuiden
Bekijk dit item 20/10/23
Regio staat voor grote opgave bij realisatie van 18 x zoveel meer windenergie op zee
In het magazine Ways to Sea van Amports verscheen een dubbelinterview met de nieuwe AYOP-directeur Dionne Ruurda en nieuwe voorzitter Peter van de Meerakker. Het interview is hieronder te lezen.
Regio staat voor grote opgave bij realisatie van 18 x zoveel meer windenergie op zee
‘We hebben de wind in de zeilen’
De Nederlandse overheid zet vol in op offshore windenergie om de energietransitie mogelijk te maken. Maar het behalen van die doelen wordt een race tegen de klok. Netwerkvereniging Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) kan daar een belangrijke rol in spelen, denken directeur Dionne Ruurda en voorzitter Peter van de Meerakker.
AYOP is een netwerkvereniging met 125 leden: bedrijven, regionale overheden en kennis- en onderwijsinstellingen die actief zijn in de offshore windenergie- en olie & gassector in het Noordzeekanaalgebied (NZKG). Dionne Ruurda is sinds 1 september jl. de nieuwe directeur van AYOP. Ze is geen onbekende in het zeehavengebied: Ruurda was acht jaar lang in dienst bij Tata Steel en werkte de afgelopen vijf jaar als zelfstandig ondernemer aan allerlei projecten op het gebied van technologie en windenergie. Over haar redenen om te solliciteren bij AYOP zegt ze: ‘De afgelopen jaren is het aantal leden van de vereniging enorm gegroeid en ook onze naamsbekendheid is flink toegenomen. Daarmee staat er een goede basis. Ik wil de organisatie graag verder brengen door nieuwe kansen te creëren voor onze leden. Ik zie mijzelf als de spil in het faciliteren van samenwerking tussen onze leden, door goed te luisteren naar wat er bij ze speelt en door de leden met elkaar te verbinden en informatie uit de markt met hen te delen.’ AYOP ondersteunt leden onder andere door belangenbehartiging, het promoten van de regio als ideale vestigingslocatie, het stimuleren van onderlinge kennisuitwisseling, gezamenlijke deelname of bezoek aan (inter)nationale beurzen en door leden toegang te geven tot het AYOP-netwerk. Ook houdt de vereniging alle tenders voor offshore wind die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitschrijft in de gaten voor haar leden.
Grenzeloze ambitie
Peter van de Meerakker, algemeen directeur van Zeehaven IJmuiden NV, is al sinds de oprichting nauw betrokken bij AYOP, maar heeft sinds juni van dit jaar een nieuwe functie binnen de vereniging: voorzitter van het bestuur. ‘Het is een cliché, maar toch is het echt waar: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Dat geldt in het bijzonder voor AYOP: juist samen hebben wij ontzettend veel te bieden aan de markt. Dat is vooral nu belangrijk, omdat er veel op ons af komt.’ Van de Meerakker doelt daarmee op de bijna grenzeloze ambitie van de Nederlandse overheid als het gaat om wind op zee. In 2030 moeten alle windturbines in de Noordzee samen 21 gigawatt opleveren. Dit moet verder groeien naar 50 gigawatt in 2040 en 72 gigawatt in 2050. Om dat in perspectief te plaatsen: de windmolenvelden die tot nu toe operationeel zijn, inclusief het eind september geopende Hollandse Kust Zuid, leveren samen bijna 4 gigawatt op. Over 28 jaar moet dat dus 18 keer zoveel zijn. Een stap in de goede richting wordt de komende tijd gezet met de aanleg van onder andere IJmuiden Ver, Hollandse Kust Noord en Hollandse Kust West.
Overigens betekent dit niet dat de Noordzeekust vol komt te staan met windmolens: waar huidige modellen 3 megawatt opbrengen, leveren die van Hollandse Kust Zuid al 11 megawatt per turbine. En voor toekomstige parken nam de overheid in tenders op dat een turbine minimaal 15 megawatt moet kunnen leveren. Van de Meerakker: ‘Vanuit het oogpunt van ruimte op zee is dat begrijpelijk, maar voor inschrijvers zorgt dat voor een uitdaging omdat er van de 15 megawatt turbines alleen nog maar prototypes zijn.’ Wel is het Nederlandse tendersysteem gunstig voor energiebedrijven in vergelijking met andere EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. ‘Bedrijven die inschrijven op een Nederlandse tender weten dat TenneT de kabels zal leggen (ensuring grid connection). Ook heeft de winnaar direct alle benodigde vergunningen op zak (ensuring the permit to build) en kan dus direct aan de slag’, aldus Van de Meerakker.
Lokale kennis en kunde
Van de Meerakker: ‘Je zou kunnen zeggen dat AYOP de wind in de zeilen heeft, omdat er een miljardenstroom van bestedingen aan komt die moet landen bij onze leden. We willen natuurlijk dat de energiebedrijven die tenders winnen voor de aanleg van windmolenparken in de Noordzee gebruik maken van de kennis en kunde van lokale bedrijven.’ En daar komt AYOP om de hoek kijken. Ruurda: ‘Zodra een energiebedrijf een tender wint, wordt er eerst een grote taart bezorgd namens AYOP om hen te feliciteren. Vervolgens krijgen AYOP-leden in een supply chain meeting de kans om aan de winnaar van de tender te laten zien wat zij in huis hebben.’ En dat is veel, zo blijkt als Ruurda opsomt in welke branches AYOP-leden onder andere actief zijn: van veiligheidskleding en -training, containers, hijstechniek, engineering, logistiek en transport tot marine contracting, recycling, HR, recruitment en catering. ‘Dat maakt onze netwerkvereniging ook zo waardevol’, aldus Ruurda.
Noodzaak van Energiehaven
De inzet van lokale bedrijven is bovendien de meest duurzame optie: alle geplande windmolenparken zullen voor de kust van IJmuiden richting Den Helder verrijzen. Om het aantal vaarbewegingen – en daarmee de stikstof- en CO2-uitstoot – tot een minimum te beperken kan de aanleg en het onderhoud het meest efficiënt en effectief vanuit de haven in IJmuiden plaatsvinden. Maar in de huidige haven is daar onvoldoende plek voor. AYOP heeft zich dan ook hard gemaakt voor de omvorming van het baggerdepot van de voormalige Averijhaven tot een Energiehaven: een belangrijke uitvalsbasis voor de aanleg van windmolenparken. Iedereen vindt dat die Energiehaven er moet komen en de voorbereidingen zijn ook al gestart, maar staalslakken – een restproduct uit de staalindustrie, in het verleden vaak gebruikt als verhardingsmateriaal voor wegen en dijken – die aanwezig zijn in de ringdijken rondom de Averijhaven zorgen nu voor vertraging. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Tata Steel zijn eigenaar van de staalslakken in de Averijhaven. Ruurda en Van de Meerakker doen er alles aan om aan iedereen duidelijk te maken dat de nieuwe windmolenparken in de Noordzee zullen leiden tot een enorme extra vraag naar kadefaciliteiten en haventerrein, voorzieningen die er nu niet zijn in IJmuiden of elders aan de Nederlandse kust. In het ergste geval zal men straks moeten uitwijken naar Noord-Duitse of Deense havens, met als gevolg hogere kosten en een enorme stikstof- en CO2-uitstoot door langere vaarbewegingen. Om de ambitie van 21 gigawatt in 2030 waar te maken is de tijdige realisatie van de Energiehaven cruciaal, dus zorg voor een snelle oplossing’, is Van de Meerakkers cri de coeur voor Den Haag.
Volop in voorbereiding
De staalslakken weerhouden AYOP er niet van om zich alvast voor te bereiden op wat er gaat komen. Zo start AYOP met de leden een learning community offshore energy om te inventariseren welke kennis en vaardigheden bedrijven nodig hebben. AYOP-leden uit het onderwijs kunnen er dan weer voor zorgen dat opleidingen worden aangepast naar de behoefte van de bedrijven, zodat er uiteindelijk voldoende mensen opgeleid zijn om straks in de grote behoefte aan goed geschoold personeel te voldoen. Andere ontwikkelingen, waaronder de opkomst van de waterstofeconomie, volgt de directeur ook op de voet. ‘Maar de komende jaren ligt onze focus vooral op offshore windenergie en andere offshore activiteiten gericht op de energietransitie’, besluit Ruurda.
Bekijk dit item 13/11/23
AYOP is Learning Community Offshore Energy gestart
De offshore energy sector is continue in beweging en biedt veel kansen op het gebied van innovatie, leren en ondernemen. Deze kansen willen we natuurlijk benutten en daarom doen we een beroep op jou en jouw bedrijf om hier een actieve rol in te spelen.
Naast de kansen die er zijn, is er ook meteen een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je kan innoveren, testen, kennis up-to-date houden, anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en ook nog eens verbonden blijven met de juiste partijen? Door met elkaar samen te werken kan de sector anticiperen op de toekomst. AYOP legt al langer de verbinding tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en overheid. Belangrijk voor de verdere ontwikkeling van onze sector en regio!
Vanuit deze basis hebben we de wens om, in samenwerking met Topsector TKI Offshore Energy en Katapult via Denkhuijzen, een Learning Community met bestaande en nieuwe samenwerkingspartners op te zetten om:de offshore energy technology innovaties te volgen, te faciliteren en op te nemen in het onderwijs,
te anticiperen op ontwikkelingen in de toekomstZo kunnen de huidige medewerkers, instroom en toekomstige medewerkers de benodigde kennis opdoen en skills onder de knie krijgen.
Wat is een Learning Community?
Mooi woord ‘Learning Community’. Maar wat is dat eigenlijk? In een Learning Community werken bedrijven, onderwijsinstellingen en kennisinstellingen nauw samen en worden leren, werken en innoveren optimaal aan elkaar verbonden. Innovaties komen daardoor sneller tot ontwikkeling en vinden ook sneller hun weg in de praktijk van bedrijfsleven en onderwijs. De partijen die al interesse hebben getoond zijn o.a.:In juni is er een eerste verkenning uitgevoerd met behulp van een Actiescan. De uitkomst van de Actiescan is te vinden in het onderstaand rapport.
Hoe kan jij aansluiten?
De conclusie van de Actiescan vraagt om doorpakken. We zijn daarom inmiddels gestart met een verdere verkenning hoe we de community voor de offshore energy sector kunnen vormgeven.
Als je je ook bewust bent van de urgentie van innovatie, kennisdelen én voorbereid zijn op de toekomst, dan horen we graag of je geïnteresseerd bent om onderdeel uit te maken van deze nieuwe Learning Community. Eind november, begin december organiseren we een kick-off sessie met alle geïnteresseerden om de plannen verder uit de doeken te doen.
Meer weten, of je aanmelden voor deze community? Neem dan contact op met Richard Engelkes, richard@ayop.com of 06 – 29 77 03 69.
AYOP Learning Community, one pager
Actiescan Advies AYOP offshore Energy, juni 2023
Bekijk dit item 21/11/23
CBOX Containers 125e lid van AYOP
Op de Offshore Energy beurs in de RAI in Amsterdam opent CBOX Containers als 125e lid van de Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) op 28 november het AYOP-paviljoen met een standhoudersontbijt. CBOX Containers verhuurt en verkoopt nieuwe en gebruikte containers variërend van zeecontainers tot offshore DNV containers, geschikt voor opslag, transport en accommodatie. Frank ter Haak, directeur Business Development bij CBOX Containers: “Nadat ik bij mijn vorige werkgever al had ervaren hoe effectief de synergie binnen AYOP werkt, was het voor ons een logische keuze om ook met CBOX lid te worden. We geloven in de kracht van samenwerking en synergie binnen de offshore sector en zien in AYOP de ideale plek om bij te dragen aan de energietransitie.”
Dionne Ruurda, directeur AYOP: “We zijn blij met de groei die we als vereniging doormaken, maar groei is geen doel op zich. Een nieuw lid moet vooral een aanvulling op het geheel zijn, een versterking van de keten. De leden moeten cohesie hebben, elkaar in samenwerking en delen van kennis kunnen vinden. Want alleen dan kunnen we die grote opgave van de energietransitie aan. De jarenlange ervaring van CBOX Containers in de sector en de kennis die zij met de andere leden kunnen delen op is van grote meerwaarde voor AYOP.”
Offshore containers
Vandaag de dag vinden steeds meer offshore containers hun weg naar de offshore energiesector waaronder olie- en gasexploratie en windmolenparken vallen. En dat zal met de komst van nieuwe windparken op zee alleen maar toenemen. Een offshore container is speciaal ontworpen om de extreme offshore omstandigheden te weerstaan. Ze zijn veel robuuster dan gewone zeecontainers en kunnen dus letterlijk tegen een stootje. Offshore containers, ook wel genoemd CCU’s (Cargo Carrying Units) worden gebruikt om materialen en goederen te transporteren en op te slaan, zoals zware offshore materialen als reserveonderdelen, apparatuur, pijplijnen, buizen, kettingen en haken, voor bijvoorbeeld laswerk op de bodem op de zee. Maar ook bijvoorbeeld voor het transport en de opslag van big bags met grout, een mortel waarmee bij de installatie van windmolenparken op zee, de windmolens op de zeebodem worden verankerd.
Frank ter Haak: “Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop in de offshore. Onze containers voldoen daarom aan de DNV 2.7-1 / ISO 10855 offshore standaard, regelementen opgesteld volgens ‘Det Norske Veritas’ (DNV). Dit is een Noors classificatiebureau voor de energie–, maritieme–, olie– en gasindustrie. Deze normering garandeert en waarborgt de consistentie, robuustheid én veiligheid van de container. Een must.”
De vloot van CBOX Containers bestaat uit verschillende maten en uitvoeringen, inclusief maatwerkmodificaties. Behalve offshore DNV containers verhuurt en verkoopt het bedrijf ook zee- en opslagcontainers, koelcontainers, cabincontainers en milieucontainers.
CBOX Containers is gevestigd in Amsterdam en heeft vestigingen in Hongkong, Shanghai, Sydney en Antwerpen.
Bekijk dit item 23/11/23
AYOP interview in Seaport Magazine
Seaport Magazine publiceerde een interview met AYOP-directeur Dionne Ruurda. In de Offshore Energy special vertelt zij over de toegevoegde waarde van de netwerkvereniging en de ontwikkelingen in en de uitdaging van de offshore energiesector. Het gehele artikel is hieronder te lezen.Offshore Energy op 28 en 29 november in de RAI te Amsterdam
AYOP: netwerken én business genereren
De RAI in Amsterdam staat op dinsdag 28 en woensdag 29 november weer geheel in het teken van Offshore Energy. Het is een vakbeurs voor innovatieve technologieën en oplossingen in de offshore-energiemarkt. Deze sector speelt een cruciale rol in de transitie naar schone energie en duurzaamheid. Netwerkvereniging Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) is met haar paviljoen weer prominent aanwezig op de beurs. Op het AYOP-paviljoen zijn zo’n 40 leden aanwezig waarmee de gehele keten is vertegenwoordigd.
AYOP wil via samenwerking het Noordzeekanaalgebied tot dé Nederlandse offshore- en energy hotspot van Nederland maken. Dit krijgt in de praktijk gestalte door mensen en bedrijven met elkaar te verbinden.
Netwerkvereniging
AYOP is inmiddels gegroeid naar 125 leden. In deze netwerkvereniging is de gehele keten in de offshore industrie in het Noordzeekanaalgebied vertegenwoordigd. Het zijn bedrijven, regionale overheden en kennis- en onderwijsinstellingen die actief zijn in de traditionele offshore olie & gas, decommissioning en de offshore windenergiesector.
Leden uit gehele keten
De leden zijn met name actief in offshore windonderhoud (inclusief kabellogistiek), boorprojecten voor gasexploratie, aanpassingen en onderhoud van werkschepen en platforms, en het demonteren van offshore constructies en schepen. Ook logistieke dienstverleners, HR-bedrijven en facilitaire dienstverleners zijn bij AYOP aangesloten.
Noordzeekanaalgebied
In het kader van de energietransitie heeft AYOP met name een sterke focus op de renewables, legt Dionne Ruurda (38) uit. De Noord-Hollandse is sinds 1 september de nieuwe directeur van AYOP. Ze was voorheen werkzaam bij onder andere Tata Steel en Techport. ,,Ik ben geboren en getogen in Velsen en weet wat er speelt in het gehele Noordzeekanaalgebied. Ik ben nu enkele maanden actief bij AYOP en mijn indruk is heel positief. We hebben een enthousiast en kundig team, net zoals er bij de leden veel kennis en kunde is. Ik zie mijzelf als de spil in het faciliteren van samenwerking tussen onze leden, door goed te luisteren naar wat er speelt, ze met elkaar te verbinden en informatie uit de markt met hen te delen”, aldus Dionne.
Aanjager
Er zijn enorme uitdagingen in het kader van de offshore wind. ,,Als AYOP willen we hier graag als aanjager fungeren. De leden stellen zich graag open en samen zijn we sterk om de ontwikkelingen in de offshore wind aan te kunnen. We hebben een nieuw team met voorzitter Peter van de Meerakker, business development manager Richard Engelkes en event manager Machteld Liebregs”, vervolgt Dionne.
Bedrijfsbezoeken
Om AYOP-leden in de nieuwe ontwikkelingen mee te nemen organiseert de netwerkvereniging regelmatig bedrijfsbezoeken bij de leden en is het van de partij op beurzen in binnen- en buitenland. In het kader van een ‘gluren bij de buren’ bijeenkomst is AYOP bijvoorbeeld twee dagen in het Deense Esbjerg geweest, om kennis te delen op het gebied van offshore wind. Hoe kan bijvoorbeeld optimaal gebruik worden gemaakt van schaarse ruimte? Dat is ook voor een regio als het Noordzeekanaalgebied van groot belang.
Spin-off
Bouw, onderhoud en beheer van diverse windparken voor de Hollandse Kust zorgen voor een ongekende spin-off aan nieuwe bedrijvigheid in het Noordzeekanaalgebied. Door geopolitieke spanningen is de druk op het vergroten van de energieonafhankelijkheid toegenomen. Mede daardoor is de ambitie van de landelijke overheid voor wind op zee in 2030 bijna verdubbeld naar 21 GW gerealiseerd vermogen. Eind vorig jaar is deze ambitie verder opgeschaald naar 50 GW in 2040 en 70 GW in 2050.
Ideale uitvalbasis
,,De windparken worden voor onze deur gebouwd. Onze regio is daarmee een ideale uitvalbasis om de kennis en kunde van onze leden maximaal in te zetten. Van bouw tot onderhoud en van crew transfer vessels tot veiligheid. Het hele ecosysteem voor bouw en onderhoud van de windparken is vertegenwoordigd in AYOP”, verklaart Dionne.
Elkaar gunnen
AYOP is dan ook een sterke partner voor de ontwikkelaars van de windparken. ,,Het is ook een enorm voordeel dat de leden elkaar allemaal kennen. Je voelt binnen het netwerk dat ze elkaar echt wat gunnen. De leden hebben allemaal hun eigen business, maar daarnaast hebben ze ook een drive om de regio op de kaart te zetten. We hebben elkaar allemaal nodig om verder te komen.”
‘Learning community’
Regeren is vooruitzien. Als in de nabije toekomst met andere energiebronnen wordt gewerkt, zal niet alleen het productieproces anders zijn, maar ook de opleidingsbehoefte van de medewerkers. Daarom is AYOP nu al bezig met het inrichten van een ‘learning community’. Daarbij wordt bedrijfsleven en onderwijs op elkaar afgestemd in verband met de vraag over tien jaar. ,,We spelen met de ‘learning community’ nu al in op de ontwikkeling van de juiste opleidingstrajecten voor later. Als keten kunnen we ons goed op de toekomst voorbereiden”, gaat de AYOP-directeur verder.
Voorbereid op waterstof
De ambitie is het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050, conform de doelstellingen van de Europese Unie. De energietransitie biedt mooie kansen voor het bedrijfsleven. De windparken op zee zijn essentieel voor de omslag naar waterstof. AYOP-leden bereiden zich al voor op de komst van waterstof. In hun eigen bedrijfsvoering of als leverancier in de keten van de bouw, exploitatie en het onderhoud van de windparken. Zo vaart er al een schip op waterstof, dankzij de AYOP-leden Damen Shipyards en Windcat Workboats. De operator van crew transfer vessels heeft dit jaar een overeenkomst met Damen getekend voor de bouw van meerdere schepen.
Toekomst AYOP
Hoewel de vereniging de laatste jaren een grote groei heeft doorgemaakt, is dat niet het doel. Dionne: ,,We hechten er vooral veel waarde aan dat een nieuw lid een aanvulling is op het geheel. De leden moeten vooral cohesie hebben, elkaar in samenwerking en delen van kennis kunnen vinden. Alleen dan kunnen we die grote opgave van de energietransitie aan!”
Lees hieronder het gehele magazine:
Seaport Magazine
Bekijk dit item 11/12/23
Veel ‘perfect matches’ tijdens Offshore Energy!
Het AYOP-paviljoen bruiste weer van de energie op de Offshore Energy 2023. Op onze A-locatie waren zo’n 35 leden vertegenwoordigd die inspirerende inzichten, ontwikkelingen en kennis ten aanzien van offshore energy met bezoekers deelden.
De beurs bood de perfecte gelegenheid om nieuwe relaties te leggen en bestaande contacten te versterken. Onze ‘Perfect Match’ dame heeft hier zeker ook een steentje aan bij gedragen.
Krijg een impressie van het AYOP-paviljoen met onderstaande foto’s.
Ook of weer interesse in deelname aan ons paviljoen in 2024? Neem dan contact op met Machteld Liebregs via machteld@ayop.com.
Speciale dank aan onze sponsoren:BD Containers voor de koffie en thee
CBOX Containers voor het standhoudersontbijt
Citymarketing Velsen en Noordzeevis IJmuiden voor de hapjes tijdens het Happy Hour
Peterson Energy Logistics voor de drankjes tijdens het Happy Hour
Wind Cable Services voor de lunches
Zeehaven IJmuiden voor de haring
Bekijk dit item 20/12/23
Nederland haalt wind-op-zee doel van 4,5 GW met windpark Hollandse Kust Noord
Op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee is 20 december windpark Hollandse Kust Noord operationeel geworden. Nu kan de overdrachtsfase van start en voegt CrossWind, een samenwerking van Shell en Eneco, 759 MW aan duurzame energie toe aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Met de oplevering van Hollandse Kust Noord realiseert Nederland zijn doelstelling van ruim 4,5 GW wind op zee voor het einde van 2023.
CrossWind heeft met Hollandse Kust Noord een subsidievrij windpark gebouwd dat naar verwachting minimaal 3,3 TWh aan elektriciteit voor de Nederlandse kust zal produceren. Dit komt overeen met 2,8 procent van de nationale elektriciteitsbehoefte. Samen met andere windparken op zee, waaronder Borssele en Hollandse Kust Zuid, voorzien we momenteel in 15,8 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte. Een doel dat ruim 10 jaar geleden werd afgesproken in het Nederlandse Energieakkoord in de Routekaart 2023.
Aandacht voor mens, natuur en milieu
Nederland heeft een unieke aanpak als het gaat om wind op zee, met aandacht voor mens, natuur en milieu. In de offshore windpark tenders en uitvoering wordt steeds meer rekening gehouden met innovatie en ecologische aspecten, zoals bijvoorbeeld beschermende maatregelen voor vogels en specifieke technieken om de impact voor het zeeleven te beperken.
Groei in efficiëntie windparken
Goede coördinatie heeft de ontwikkeling van windparken in afgelopen 10 jaar aanzienlijk versneld, waardoor gestandaardiseerde aansluitsystemen mogelijk werden. Dit heeft geleid tot een verbeterde efficiëntie in aansluiting op zowel het hoogspanningsnet als de platformen op zee. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid een succesvolle one-stop-shop benadering geïmplementeerd, waardoor de risico’s en kosten voorafgaand aan aanbestedingen zijn verminderd.
Samenwerking
Het succesvol realiseren van de Nederlandse wind-op-zee doelen was alleen mogelijk dankzij goede samenwerking tussen windparkontwikkelaars, overheid, leveranciers, NGO’s en talloze andere betrokken partijen. Ondanks uitdagingen in bijvoorbeeld de toeleveringsketen, liggen er ook talrijke kansen om de succesvolle aanpak verder uit te rollen. Nederland heeft bewezen dat het mogelijk is. Zo zijn op dit moment al weer twee windparken in ontwikkeling.
Tjalling de Bruin, directeur CrossWind: “Ons gedachtegoed is: ’We deliver, we innovate, we share’, en dat hebben we ook gedaan. Ik ben trots op het team en alle partners waarmee we dit windpark in recordtempo veilig hebben ontwikkeld. We kijken ernaar uit om de innovaties binnen het park te realiseren die toekomstige windparken gaan helpen altijd elektriciteit te leveren, ook als de wind niet waait. En deze kennis te delen om de energietransitie te versnellen.”
Rob Jetten, demissionair Minister voor Klimaat en Energie: “De oplevering van windpark Hollandse Kust Noord markeert een hoogtepunt in de Nederlandse en Europese windindustrie. Met 10 jaar wind op zee hebben we in Nederland flinke stappen gezet met natuurgerichte en technische innovaties, zijn de kosten omlaag gegaan en zijn we steeds efficiënter gaan werken. Daar mogen we trots op zijn.”
Marco Kuijpers, directeur Large Projects Offshore bij TenneT: “Dit enorme infrastructuur project is veilig, binnen planning en budget opgeleverd. Het plan voor de Routekaart 2023 is daarmee van A tot Z uitgevoerd zoals het is bedacht, waarbij iedere partij vanuit zijn eigen expertise heeft kunnen zorgen voor versnelling en kostenverlagingen voor wind op zee. Die ervaring nemen we al volop mee in de aansluiting van de nieuwe windparken die onderdeel zijn van de volgende Routekaart voor 2030.”
Jan Vos, voorzitter NWEA: “De oplevering van Hollandse Kust Noord is een significante mijlpaal voor Nederland. Dit succes onderstreept niet alleen de effectiviteit van onze aanpak, maar toont ook aan dat samenwerking en innovatie cruciaal zijn om ambitieuze doelen te bereiken. Het biedt een solide basis om de komende jaren op voort te bouwen en onze inzet voor duurzame energie verder te versterken.”
BeeldimpressiesKlik hier om de filmbeelden van Hollandse Kust Noord te bekijken (credits MatZwart)
Klik hier om de film te zien over routekaart 2023
Klik hier om de filmbeelden van de windparken te zien die bijdragen aan de routekaart 2023 (credits MatZwart)Bron: Persbericht CrossWind Hollandse Kust (noord), 20 december 2023
Bekijk dit item 20/12/23
Routekaart 2023 voltooid
Met de aansluiting van de windturbines van Hollandse Kust (noord) eind december 2023 is de Routekaart 2023 voltooid: er staat 4,7 GW aan geïnstalleerd vermogen op de Nederlandse Noordzee! Even (letterlijk) in vogelvlucht over de Nederlandse windparken:Minidocumentaire
Bekijk hieronder de teaser van de minidocumentaire ‘Het verhaal van wind op zee’ van Wind op Zee (RVO, Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland). In deze documentaire wordt stilgestaan bij het voltooien van de Routekaart 2023. Deze film laat de ontwikkeling van wind op zee in de afgelopen 10 jaar zien. Hoe we groeiden naar ruim 4,5 GW aan windenergie op zee, welke lessen daarbij hebben geleerd zijn en waarom de Nederlandse aanpak zo succesvol bleek. De hoofdrolspelers van de afgelopen jaren vertellen samen het verhaal. De volledige video van 22 minuten is hier te bekijken. De moeite waard!Lees hieronder het bericht van Wind Op Zee.Routekaart 2023
Aan de Nederlandse Noordzeekust hebben bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties, belangengroepen en mensen de afgelopen jaren samen gebouwd aan windparken. Op tijd, binnen budget en bijna zonder subsidie zijn de ambities van 2023 gehaald: ruim 4,5 GW aan windenergie op zee. De windparken op zee voorzien in 15,8% van de huidige elektriciteitsvoorziening voor bedrijven en mensen thuis. Dat is meer dan er 10 jaar geleden is afgesproken in het Nederlandse Energieakkoord.
Dankzij de succesvolle aanpak voor wind op zee kunnen we de komende jaren zelfs versnellen, zodat windenergie op zee in 2030 zonder subsidies voor 16% aan schone energie kan leveren.
Koploper
De windparken, de elektriciteitskabels en de plekken waar deze kabels aan land komen zijn op een duurzame manier aangelegd. We beperken het negatieve effect op de natuur zo veel mogelijk. Dat doen we door continu onderzoek te doen en door nieuwe technieken te gebruiken die het leven boven en onder water ontzien. We zijn er trots op koploper te zijn in vernieuwende manieren om duurzame windparken aan te leggen.We hebben 10 jaar achter de rug van samen pionieren, plannen maken, ontwikkelen, bouwen en testen. Van niets groeiden we naar een volwaardige offshore duurzame energiebranche. Met een extra impuls voor nieuwe banen en een duurzame economie.
Zo zijn we steeds beter in staat om zelf voldoende schone energie op te wekken en te gebruiken, die ook voor de langere termijn én voor volgende generaties houdbaar is.Routekaart windenergie op zee
Nederlandse Windenergie op Zee Marktrapport 2023 (pdf, 19 MB)
Bekijk dit item 22/12/23
Nieuwe koers Noordzeekanaal-gebied
Voor de toekomst van het Noordzeekanaalgebied (NZKG) is op 19 december 2023 door Rijk, regio en partners een nieuwe gemeenschappelijke koers vastgesteld: het Ontwikkelperspectief Noordzeekanaalgebied.
De komende decennia is het Noordzeekanaalgebied een gebied van nationaal belang voor het realiseren van forse opgaven rond energietransitie, circulaire economie, woningbouw, klimaatadaptatie, versterking van landschap & ecologie, sterke haven- & industriegebieden én een gezondere leefomgeving. Met al deze uitdagingen heeft het Noordzeekanaalgebied tegelijk te maken. Daarom werken Rijk, regio en partners samen vanuit één gezamenlijke koers.
De partijen gaan in de komende vier jaar kijken of via de realisatie van een Energiehaven (de oude Averijhaven bij IJmuiden) en/of een Energiehaven Plus (Averijhaven plus arealen van Tata Steel) voldoende ruimte kan worden vrijgespeeld voor de toekomstige grondhonger van de Amsterdamse haven. Ook wordt er in dat kader gekeken of er via de verruiming van beschikbare risicoruimte aan onder meer de westkant van de Amsterdamse haven extra ruimte vrijkomt.
Klik hier voor het Ontwikkelperspectief Noordzeekanaalgebied: https://lnkd.in/ev378qPR
Bekijk dit item