Juiste plek, juiste moment

We geloven dat duurzame ontwikkeling begint met samenwerking en partnerschap. Het feit dat de vraag naar duurzame energie sneller toeneemt dan de capaciteit van de individuele havens ligt ten grondslag aan de samenwerking tussen de havens en regio’s van Amsterdam, Den Helder en IJmuiden. Onze strategische locatie stimuleert onder andere de verdere ontwikkeling van offshore energie op de Noordzee.

Met onze toegang tot een legio kennisinstituten en goed opgeleide mensen op alle niveaus bewerkstelligen we dagelijks verbetering op verschillende vlakken. Dit realiseren we op basis van jarenlange ervaring in offshore en de ontwikkeling van kwalitatieve, professionele oplossingen. We houden elkaar scherp en betrekken de juiste partners in al onze activiteiten. Zo garanderen we een optimale snelheid, veiligheid en efficiëntie.

De regio als mondiaal infrastructuurknooppunt kent veel activiteit. Zo trekken we mensen en bedrijven aan met de juiste (offshore)mentaliteit. Nog belangrijker is onze uitstekende ligging: huidige en toekomstige windparken zijn via het water en de lucht binnen handbereik en luchthaven Schiphol verbindt ons met de rest van de wereld. Onze positie wordt verder versterkt door Den Helder Airport, de gespecialiseerde offshore mainport en op twee na grootste heliport van Noordwest-Europa.

En dit zijn slechts enkele van de redenen waarom zo veel bekende internationale bedrijven – van IT en technologie tot productie – hebben gekozen om zich te vestigen in onze regio.


STRATEGISCHE LIGGING

De nabijheid tot windparken op de Noordzee en het Europese achterland garanderen uitstekende bereikbaarheid en kosten- en tijdbesparingen.

 • Specialistisch netwerk
  • Samenwerking is altijd dichtbij
 • Ruimte voor bedrijvigheid
  • Voor slimme bedrijven en innovaties met betrekking tot nieuwe energie
 • Het juiste personeel
  • Een aantrekkelijke werkomgeving voor hoogopgeleid personeel met een dynamische werkhouding
 • Training & opleiding
  • Toegang tot opleidings- en trainingsfaciliteiten voor een scala aan vaardigheden en capaciteiten, zowel theoretisch als praktijkgericht.

Wie zijn die Noord-Hollandse zeehavens?

 

Port of Amsterdam

De offshore-industrie is belangrijk voor Port of Amsterdam. De ligging, ruimte, expertise en infrastructuur maken de havenregio perfect voor offshore-activiteiten. Regio Amsterdam accommodeert talloze ervaren spelers en biedt in de havenregio voldoende ruimte voor offshore-activiteiten op het gebied van duurzame energie, olie & gas, en reparaties en decommissioning. In combinatie met een gunstige geografische ligging ten opzichte van de Noordzee en uitstekende verbindingen met het achterland maakt dit Amsterdam een belangrijke speler in de offshore-sector.

De grootste offshore windparken worden in de komende decennia gebouwd voor de kust van Regio Amsterdam. Dit maakt Offshore Wind een enorme groeimarkt voor de regio. Port of Amsterdam biedt bedrijven in windenergie een scala aan mogelijkheden en kansen; van productie en installatie tot exploitatie & onderhoud.

Port of Den Helder

Port of Den Helder is dé pitstophaven voor logistieke diensten en onderhoud in offshore in het zuidelijke deel van de Noordzee. De haven is al meer dan veertig jaar een populaire basis voor bedrijfsactiviteiten en onderhoud dankzij haar hoogwaardige en snelle dienstverlening, uitgebreide logistieke infrastructuur en heliport-services. De haven is in alle weersomstandigheden goed bereikbaar door een beschutte verbinding met de Noordzee.

De faciliteiten en diensten in de haven en omgeving garanderen snelle, efficiënte doorlooptijden. Bovendien bieden de veelvuldig in de regio aanwezige offshore dienstverleners transport en logistieke ondersteuning op het hoogste niveau. Port of Den Helder dient daarnaast als thuisbasis voor de Koninklijke Marine.

De regio om de haven heen huisvest verschillende hoogwaardige (maritieme) toeleveranciers, kennisinstellingen, datacentra en opleidingsinstituten. Den Helder is centraal gelegen ten opzichte van het centrum van de Offshore Wind locaties in de Noordzee – zowel Nederlandse als Britse, Deense en Duitse windparken liggen binnen bereik.

Zeehaven IJmuiden

Zeehaven IJmuiden is om allerlei redenen de ideale basis voor het onderhoud van windparken voor de Nederlandse kust. De haven ligt aan open zee en aan de delta van het Noordzeekanaal, én is met dieptes tot 11 meter en zonder beperkingen 24 uur per dag toegankelijk. Er zijn speciale gebieden en faciliteiten met de meest geavanceerde pieren en ligplekken voor operators en eigenaars van offshore windparken. De haven heeft daarnaast een uitstekende verbinding met het binnenvaart- en wegennetwerk en met luchthaven Schiphol. Zo heeft de haven beschikking over een scala aan industriële expertise en toeleveranciers en, minstens even belangrijk, toegewijd personeel en ondersteuning van de lokale autoriteiten.

Er is momenteel ook een gloednieuwe Energiehaven in ontwikkeling in de voormalige Averijhaven. Dit is een cruciale ontwikkeling in het kader van de grote toename aan windparken in de Noordzee die in de nabije toekomst zullen worden aangelegd. De Energiehaven zal dienst doen als basis voor het bouwen en onderhouden van deze windparken.

Zeehaven IJmuiden faciliteert al sinds 2006 offshore windparken in de Noordzee, zoals OWEZ Egmond, Princess Amalia Park, Luchterduinen, Hollandse Kust (zuid) en Hollandse Kust (noord).