Locatie
MICROSOFT TEAMS
Datum
08/02/22 15:00 Tot 08/02/22 16:00

AYOP BUSINESS CALL MET KNRM

Reddings- en bergingsactie Julietta D: stap in de wereld van de vrijwillige bemanning van de KNRM

Stuurloos vrachtschip drijft tussen windpark…. Het lijkt de titel van een spannend boek. Maar niets is minder waar.

Het zal niemand zijn ontgaan dat storm Corrie flink heeft huisgehouden voor de Nederlandse kust. Maandagochtend 31 januari, even voor 11:00 uur meldden twee zeeschepen, het vrachtschip Julietta D en de olietanker Pechora Star, dat zij ruim 20 mijl ten westen van IJmuiden met elkaar in aanvaring waren gekomen nadat de Julietta D van haar ankers was geslagen. Omdat de Julietta D door de aanvaring water maakte in de machinekamer, werd er door de Nederlandse Kustwacht groot alarm geslagen.

Reddingsboten met vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) IJmuiden en Scheveningen voeren uit om hulp te bieden bij het evacueren van de bemanning, maar ook bij de berging van het schip.

Want ook was er dreiging voor het Hollandse Kust Zuid Alpha platform. De 190 meter lange Julietta D dreef stuurloos in het windpark en is vermoedelijk tegen het Bèta jacket (de fundering van het platform) van het transformatorplatform gevaren. De gevolgen worden momenteel onderzocht.

Edward Zwitser van de KNRM vertelt in deze business call over de redding- en bergingsactie van de Julietta D. Hoe wordt de hulpverlening in zo’n situatie opgelijnd? Voor welke uitdagingen stond de KNRM?  Hoe is erger voorkomen door het optreden van de vrijwilligers (!) van de KNRM?

Edward sprak de mensen die namens de KNRM ter plaatse waren en maakt ons met beeld en hun verhalen deelgenoot van deze grote reddingsoperatie.