15/04/20

Tender windparkzone Hollandse Kust Noord geopend

Op 2 april jl. is de tender voor de windzone Hollandse Kust Noord geopend. Wat betekent dit voor de regio? En wat maakt deze tender zo uniek?

Unieke tendersystematiek
De Nederlandse Overheid (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO) geeft de vergunningen uit voor de locaties en de toestemming om een windpark te bouwen. De laatste twee vergunningen zijn verleend zonder subsidie.  De RVO hanteert een voor Europa een unieke systematiek voor het tenderen die bijdraagt aan lagere kosten.

Wat de Nederlandse systematiek uniek maakt, is dat de RVO vooraf veel informatie geeft zoals onderzoek naar de bodemgesteldheid en te verwachten obstakels daarin, informatie over windkarakteristieken en de golven in het kavel en de elektrische infrastructuur die de Nederlandse overheid naar land aanlegt. Dat betekent minder kosten bij de voorbereiding van de tender en bij de uitvoering, en vooraf meer inzicht. Meer inzicht vermindert risico’s en ook dat scheelt kosten.

Nieuw in deze tender is dat de RVO het belangrijk vindt dat het windpark Hollandse Kust Noord sneller gebouwd kan worden (eerder dan eind 2023), dat er innovaties plaatsvinden en informatie wordt gedeeld.

De deadline voor het indienen van de tender is 30 april 2020. De toekenning van vergunning met het beste aanbod wordt begin augustus  verwacht, rekening houdend met de officiële termijn die voor de evaluatie staat. De RVO kan dit verlengen als ze meer tijd nodig heeft voor de beoordeling.  De start van de bouw van het daadwerkelijke windpark zal dan rond 2022 liggen, afhankelijk van de planning van de vergunninghouder.

Zuid volop in voorbereiding
Na tenders voor de windzones Borssele I & II, Borssele III & IV ter hoogte van Zeeland, en de Hollandse Kust Zuid I -IV (deze laatste worden zonder subsidie gebouwd), is nu Hollandse Kust Noord aan de beurt. Verwacht wordt dat er zeker een aantal partijen of consortia op de tender inschrijven. Vattenfall  heeft eerder de tenders voor Hollandse Kust Zuid  I-IV gewonnen. Alle activiteiten daarvoor zijn al volop in voorbereiding, zoals de onderhoudsbasis voor deze windparken in IJmuiden en een nieuw ontwerp van een waterstof-onderhoudsschip door AYOP-lid WindCat Workboats.

Goed voor de regio
Het Noordzeekanaalgebied, waar de leden van Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) actief zijn, is bijzonder gunstig gelegen voor de ondersteuning bij zowel de installatie als het onderhoud voor het windpark Hollandse Kust Noord, als de elektrische infrastructuur voor alle Hollandse Kust zones. De geografische afstand, de beschikbare dienstverlening en de expertise van de AYOP-leden maken dat de vergunninghouder veel van de werkzaamheden in dit gebied kunnen laten uitvoeren.

Tenderinformatie en -event
Amsterdam IJmuiden Offshore Ports heeft op Microsoft Teams voor haar leden onder het kanaal ‘Business Call’ meer tenderinformatie gedeeld. Deze informatie zal worden geüpdatet indien van toepassing.

Als de coronamaatregelen het toelaten, organiseert Amsterdam IJmuiden Offshore Ports op 2 juli een AYOP-leden evenement waarop Amsterdam IJmuiden Offshore Ports, TenneT en Vattenfall de laatste stand van zaken geven over de projecten Hollandse Kust Noord en Hollandse Kust Zuid.