23/09/20

RABOBANK – AMSTERDAM IJMUIDEN OFFSHORE PORTS

Rabobank Haarlem-IJmond plaatste in september 2020 in het magazine Leven! Regio Haarlem een interview met Sylvia Boer, directeur van AYOP. Hieronder kan je het artikel lezen.

“Met AYOP willen we deze regio nationaal en internationaal neerzetten als dé regio voor offshore energie”, steekt Sylvia van wal. “Het gaat dan onder meer om olie en gas, maar de nadruk ligt momenteel vooral op windenergie. Alle ingrediënten zijn aanwezig: kennis, innovatieve bedrijven, toeleveranciers en dienstverleners. Dat is niet voor niks. Het Noordzeekanaalgebied ligt natuurlijk perfect; er liggen al drie windparken voor de deur en de komende jaren wordt er nog flink uitgebreid.”

“Zo heeft ons lid Vattenfal de tenders gewonnen voor Hollandse Kust 1 & 2 en ook Hollandse Kust 3 & 4. En heeft Eneco, tevens lid, in juli te horen gekregen dat zij de tender Hollandse Kust Noord met het CrossWind consortium (Shell-Eneco) gewonnen hebben. We hebben bewezen uitgebreide kennis en ervaring te hebben. De lijntjes met lokale overheden, veelal ook lid van AYOP, zijn kort waardoor we namens alle leden kunnen adviseren en bij ontwikkelingen aangehaakt zijn. Dit alles is ook belangrijk om aan de vereisten uit het Klimaatakkoord te kunnen voldoen. De komende jaren worden er dus nog meer offshore windparken aangelegd en we willen dat lokale bedrijven daarvan meeprofiteren. Dan kun je denken aan het onderhoud van de windturbines en overig materieel, het opslaan en leveren van onderdelen en aan het bieden van hulp bij het vinden van gekwalificeerd personeel.”

“Maar, we vergeten onze roots niet en kijken ook naar de bestaande olie en gas infrastructuur op de Noordzee. Een deel van deze platformen en gasvelden kunnen namelijk op een innovatieve manier ingezet worden om energie op te slaan, maar het grootste deel zal ontmanteld moeten worden de komende jaren. Ook hier liggen kansen voor onze leden.”

Kersverse directeur
“Ik ben in februari gestart als directeur van AYOP en daar ben ik ontzettend blij mee. Er zijn namelijk twee zaken waar mijn hart sneller van gaat kloppen: ‘water’ en ‘bootjes’. Dat is ook de reden dat ik op een woonboot in Amsterdam-Noord woon en bij AYOP werk. Ik ben elke dag, de hele dag omgeven door bootjes. Ik ben geboren en getogen in Sliedrecht en vermoed dat mijn passie hieruit voortkomt. Hier is niet alleen het baggeren uitgevonden, ook mijn vader heeft er zijn hele leven in de maritieme sector gewerkt. Hij heeft mij op jonge leeftijd de dynamiek en veelzijdigheid van de sector laten zien. Kortom, maritiem is mij met de paplepel ingegoten.”

“Mijn maritieme carrière ben ik gestart bij de branchevereniging Netherlands Maritime Technology. Eerst als exportmanager waar ik verantwoordelijk was voor beurzen en handelsmissies wereldwijd. Later als beleidsmedewerker export en financiering. Na vijf jaar branchewerk wilde ik mijn kennis en ervaring gaan toepassen in het bedrijfsleven en er was voor mij geen mooier bedrijf dan Damen Shipyards. Een multinational die in alle sectoren van de maritieme industrie opereert en tegelijkertijd een familiebedrijf is met een ondernemend karakter en zeer gepassioneerde medewerkers. Ik ben gestart als marketingmanager en kreeg de kans om mezelf verder te ontwikkelen tot hoofd communicatie. Een geweldig uitdagende rol waarin ik contact had met alle werven wereldwijd.”

“Naast directeur van AYOP ben ik ook voorzitter van WISTA Nederland (Women’s International Shipping and Trading Association). Dit is een dynamisch en internationaal netwerk van vrouwen op managementposities in de maritieme wereld. We hebben inmiddels meer dan 4.000 leden in meer dan 50 landen. WISTA Nederland telt een kleine 200 leden. Binnen de offshore sector valt er nog winst te behalen op het diversiteitsvlak en ik zet me hier graag voor in.”

Samenwerken is winst behalen
AYOP bestaat 35 jaar en heeft inmiddels meer dan tachtig leden. Het aantal partijen dat zich aansluit groeit inmiddels in rap tempo; een gevolg van de snel ontwikkelende bedrijvigheid in de regio. Rabobank Haarlem- IJmond juicht de samenwerking van de vele leden toe en steunt AYOP de komende jaren met een financiële bijdrage uit het Rabo Investeringsfonds. De bank richt zich in de sector Energy op het duurzame verdienvermogen van de ondernemers in het Noordzeekanaalgebied. Door het lidmaatschap van de vereniging wordt de impact hiervan vergroot en krijgt de verduurzaming en circulariteit van de bedrijven langs het Noordzeekanaal een aanzienlijke impuls. Sylvia is blij met de samenwerking: “Rabobank IJmond steunt ons niet alleen financieel, maar heeft ook veel economische kennis in huis over bijvoorbeeld ‘renewable energy’. Die kennis is voor onze leden heel waardevol. Dat de bank terugverhuisd is naar het havengebied met hun vestiging aan de Dokweg in IJmuiden maakt de verbinding met elkaar ook weer makkelijker in te vullen en de band voelbaar.”